Analiza: Cea mai mare amenintare pentru SUA nu este ISIS, ci o alta grupare din Siria

analize

Gruparea Jabhat al-Nusra, ramura siriana a Al-Qaida, este considerata o amenintare mai mare pentru SUA, pe termen lung, decat ISIS.

„Modelul Al-Nusra este mult mai periculos pentru noi pe termen lung decat modelul ISIS”, conform autorilor unui raport care analizeaza gruparea terorista ce ameninta „existenta umana”.

Raportul a fost lansat saptamana trecuta de Institute for the Study of War and American Enterprise Institute. Raportul critica strategia adminstratiei de la Washington care isi concentreaza atentia excesiv asupra ISIS, dar scapa din vedere Jabhat al-Nusra. „Orice strategie care lasa Jabhat al-Nusra deoparte nu va reusi sa aduca pacea pentru poporul american”, scrie in raportul citat de CNN.

Cu toate acestea, seful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a spus intr-un discurs recent ca doar Rusia constituie o amenintare „existentiala”, din cauza unui arsenal nuclear capabil sa loveasca SUA.

Raportul mai spune ca atacurile ISIS si al-Nusra ar putea ameninta economia globala, provocand societatile occidentale „sa impuna un control sever asupra libertatilor civile, punand astfel in pericol valorile americane si modul de viata”.

Unul dintre autorii raportului este Fred Kagan, considerat arhitectul strategiei americane din Irak, in 2007, strategie de stabilizare a acestui stat dupa eliminarea de la putere a lui Saddam Hussein. Kim Kagan a fost consilier al generalului David Petraeus pentru strategia din Afganistan.

Desi, deocamdata, Jabhat al-Nusra nu a intreprins atentate in Occident precum ISIS, Kagan spune ca gruparea este la fel de puternica ca aceasta din urma. „ISIS are o existenta secventiala si ambiguua: ba reprezinta o amenintare existentiala, ba doreste sa atace casele oamenilor, ba mobilizeaza comunitatile musulmane impotriva Vestului”, spune Kagan.

De fapt, Kagan avertizeaza ca filiala siriana a Al-Qaida reprezinta un inamic de cursa lunga, mult mai periculos pe termen lung. Amenintarile ei vor fi mult mai greu de contracarat decat cele ale ISIS. Gruparea va profita de pe urma razboiului sirian, pentru a se intari si a prinde aripi.

„Al-Nusra interactioneaza in liniste cu populatia siriana si opozitia siriana. Gruparea asteapta sa-i creasca aripi, odata cu caderea mantiei de pe jihadul global impus de ISIS.”, spune Kagan.

Negocierile de pace dintre regimul Assad si grupurile rebele selectate de comunitatea internationala sunt programate a incepe in aceasta luna la Geneva, in speranta ca o rezolutie va reduce puterea ISIS si a altor grupari teroriste.

Al-Nusra, ca si ISIS, nu va lua parte la discutii, dar raportul arata ca filiala siriana a Al-Qaida va depune toate eforturile pentru ca orice strategie pentru Siria sa esueze.

Departamentul american de stat a anuntat ca peste 35.000 de oameni au plecat sa lupte in Siria, din 100 de tari ale lumii. Se mai arata ca frontul Al-Nusra atrage al doilea cel mai mare numar de luptatori, dupa ISIS.

Al-Nusra a aparut la sfarsitul anului 2011, in primele zile ale razboiului civil sirian, fiind format intial de luptatori sirieni caliti in lupte care inainte participasera alaturi de americani pe frontul din Irak. Este una dintre cele mai eficiente grupari in lupta impotriva regimului sirian, controland in prezent parti din nord vestul Siriei.

Al-Nusra nu are aceleasi capacitati de lupta ca ISIS, dar poate fi o baza de operatiuni pentru alte elemente ale Al-Qaida in lupta acesteia impotriva Occidentului.

„Noi o definim ca amenintare care are capacitatea si intentia… Capacitatea este deja acolo, dar, in timp, poate veni si intentia”, se incheie raportul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: