Analiza CNBC: In liniste, Trump se arata dispus sa-i ofere lui Putin tot ce-si doreste tarul rus

externe

Donald Trump, Alexei Navalnii, persecutat politic

Pana in prezent, ideea ca Donald Trump oferea Rusiei si lui Vladimir Putin favoruri in detrimentul intereselor SUA a fost slab sustinuta. Toate acestea s-au schimbat miercuri dupa-amiaza, cand Washington Post a dezvaluit ca Donald Trump a ordonat consilierului sau pentru securitate nationala si directorului CIA sa elimine un program care a oferit ajutor ascuns rebelilor anti-Assad din Siria, se arata intr-o analiza CNBC.

Trump a luat aceasta decizie la 7 iulie, la 24 de ore de la prima sa intalnire fata in fata cu presedintele rus Vladimir Putin. Sursele care au vorbit cu Washington Post spun ca este vorba de „interesul lui Trump de a gasi modalitati de a lucra cu Rusia”. Aceasta este o misiune a nebunului, dar, mai important, aceasta miscare demonstreaza ca Statele Unite sunt dispuse sa cedeze teren adversarilor, atata timp cat acestia sunt destul de persistenti.

Noah Rothman, autorul care semneaza analiza, explica faptul ca s-a straduit sa demonstrez cat de bine a putut de ce interesele americane din Siria si cele ale Rusiei nu numai ca nu se aliniaza, ci se confrunta adesea violent. Presedintele american pare convins, ca si predecesorul sau, ca interesele sale politice personale sunt mai bine servite, permitand Moscovei sa fie „brokerul de putere” din Siria – chiar daca acest lucru face ca America si aliatii sai sa fie mai putin in siguranta.

Moscova a facut o prioritate din efectuarea unor atacuri aeriene asupra misiunilor americane si britanice din Siria, iar Donald Trump tocmai a recompensat aceste atacuri aeriene. Trump a sacrificat bunavointa pe care a castigat-o de la guvernele din Orientul Mijlociu dominate de sunniti, cand a ordonat lovituri aeriene asupra activelor lui Assad si, inca din iunie, SUA a distrus un avion sirian pentru atacarea rebelilor anti-ISIS, asediind capitala islamica a orasului Raqqa.

America va continua sa ofere sprijin rebelilor autohtoni anti-ISIS, in ciuda faptului ca aceste forte sunt adesea atacate de fortele rusesti si siriene. Trebuie remarcat totusi ca CIA a suspendat ajutorul acordat elementelor armatei libere siriene, dupa un atac asupra americanilor, in februarie. Reprezentantii CIA au declarat ca nu doresc ca armele sa cada in mainile islamiste, insa aceasta miscare pare a fi un simplu pretext.

Aceasta concesie fata de Rusia este semnificativa nu doar pentru ca elimina o presiune asupra fortelor Moscovei din Damasc. Trimite, de asemenea, o serie de semnale dictatorilor din lumea intreaga, care vor reactiona in mod inevitabil.

Eliminarea treptata a ajutorului pentru rebelii anti-Assad (probabil fractiunile dominate de sunniti) da Rusiei si Siriei unicul lucru pe care l-au dorit vreodata: capacitatea de a incadra conflictul din Siria ca unul dintre regim si o mana de radicali extremisti.

Aceasta miscare nu va incuraja doar Rusia si Siria, ci si aliatii lor, precum Iran, care va convinge actorii sunniti din regiune ca Statele Unite nu sunt de partea lor – o chestiune de urgenta crescanda in Irak. Insurgenta in Siria este putin probabil sa se incheie atat timp cat luptatorii regionali au mijloace de intrare in tara. America isi va sacrifica pur si simplu influenta asupra acestor grupuri, atrage atentia CNBC.

Implicarea americana sub acoperire in Siria a umplut de asemenea un vid pe care administratia Obama l-a permis sa se extinda in 2011 si 2012. „Un risc potential mare de a inchide programul CIA este acela ca Statele Unite isi pot pierde capacitatea de a bloca alte tari, Aliatii din Golful Persic, de la mutarea unor arme mai sofisticate – inclusiv a sistemelor de aparare aeriana portabile – pana la rebeli anti-Assad, inclusiv grupuri mai radicale”, a speculat Washington Post.

„In mod ironic, retragerea americana din efortul anti-Assad ar putea sa alimenteze focul, dar intr-un mod pe care nu il putem controla si nici nu il putem influenta efectiv. Am mai vazut acel film inainte. Stim cum se termina”, subliniaza Noah Rothman.

Si toate astea sunt pentru ce? Sa castigi bunavointa regimului sangeros din Damasc? Nu este nimic de castigat prin colaborarea cu cu acest regin. Dupa toate criticile administratiei Trump privind politica lui Barack Obama legata de aceste regimuri, aceasta decizie sugereaza ca Trump este dispus sa dubleze greselile lui Obama.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: