Analiza: Cum incearca sa profite extrema dreapta de dificultatile economice ale UE pentru a obtine o victorie mare la alegerile europarlamentare

analize

afd

Chiar in momentul in care economia Uniunii Europene isi revenea dupa pandemia de coronavirus, Moscova a invadat Ucraina in 2022, fortand Europa sa caute noi surse de energie, relateaza France24 intr-o analiza privind evolutiile politice din UE.

Aceasta cursa a dus la cresterea preturilor la gaze si electricitate, afectand gospodariile si intreprinderile.

Pe fondul crizei costului vietii, extrema dreapta europeana a prosperat, cu victoria in 2022 a italiencei Giorgia Meloni, apoi a lui Geert Wilders in Olanda anul trecut.

„Exista o corelatie intre cresterea fortelor populiste si crizele economice si financiare”, a declarat Thierry Chopin, politolog la think tank-ul Jacques Delors Institute.

„Dreapta radicala exploateaza astazi sentimentul de saracie” si „pesimismul foarte puternic” in randul alegatorilor, a spus Chopin.

Cu toate acestea, inflatia este in scadere, ceea ce le da politicienilor europeni speranta ca economia UE se va imbunatati dupa mai mult de un an de crestere zero.

Insa imbunatatirile vor incepe sa fie vizibile abia dupa vara, nu la timp pentru alegerile la nivelul UE din 6-9 iunie.

Aproape trei din patru europeni cred ca nivelul lor de trai va scadea in acest an, in timp ce aproape unul din doi afirma ca acesta s-a deteriorat deja, potrivit sondajului Eurobarometru al Parlamentului European publicat in decembrie.

Aproximativ 37% dintre participanti au declarat ca se confrunta cu dificultati in a-si plati facturile.

„Industria germana este puternic afectata de preturile ridicate la energie si sufera din cauza tranzitiei electrice din industria auto”, a declarat Charlotte de Montpellier, economist la banca ING.

Germania se afla in recesiune de anul trecut, iar durerea resimtita in cea mai mare economie a UE afecteaza intreaga Europa.

Cheltuielile raman slabe din cauza preturilor ridicate.

Ratele record ale dobanzilor practicate de Banca Centrala Europeana pentru a domoli inflatia afecteaza investitiile. Intre timp, comertul international, afectat de incetinirea cresterii economice in China, nu reuseste sa compenseze cererea interna slaba.

„Economia zonei euro a stagnat (in al patrulea trimestru) si credem ca va stagna si in prima jumatate a acestui an, deoarece efectele inaspririi monetare din trecut continua sa se resimta, iar politica fiscala devine mai restrictiva”, a declarat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.

Mai multe sondaje arata o crestere puternica a partidelor de extrema dreapta care fac parte din grupul Identitate si Democratie (ID). Acesta include Uniunea Nationala din Franta, condusa de Marine Le Pen, partidul AfD din Germania, Vlaams Belang din Belgia si FPO din Austria.

Grupul ID ar putea deveni al treilea grup ca marime din Parlamentul European, depasind grupul liberal Renew, care se afla la egalitate cu un alt grup de dreapta radicala in ascensiune, Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR).

Din ECR fac parte partidul lui Meloni si grupuri din Polonia si Spania.

„Marea coalitie” care reuneste conservatorii PPE, social-democratii si Renew” ar trebui sa ramana majoritara in Parlamentul European, dar va fi fara indoiala slabita”, a declarat Thierry Chopin.

Potrivit unui studiu realizat de think tank-ul European Council on Foreign Relations, coalitia ar putea obtine 54% din mandate in acest an, fata de cele 60% pe care le detine in prezent.

Daca va iesi mai puternica dupa europarlamentare, extrema dreapta va promova probabil o politica mai dura in materie de migratie si va ingreuna si mai mult adoptarea legislatiei in anumite domenii, in special cel al mediului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: