ANALIZA Cum au fost cumintite statele pro-Putin din UE. De la bani, la excludere si competitie

Guverne din Uniunea Europeana cunoscute ca favorabile regimului Vladimir Putin din Rusia, asa cum sunt al lui Viktor Orban din Ungaria si al lui Robert Fico din Slovacia, nu au blocat totusi deciziile majore ale blocului european in privinta sanctionarii Rusiei si ajutorarii Ucrainei. De ce, chiar daca au reusit amanari de scurta durata sau mici concesii precum scoaterea unor personaje de pe listele de sanctiuni sau exceptari in privinta aprovizionarii cu gaze rusesti, Slovacia si Ungaria nu au recurs la gesturi radicale?
Cateva explicatii:
1. Este vorba despre bani
Ungaria a avut de suferit din cauza atitudinilor eurosceptice, incluzand aici incalcarea standardelor democratice de catre guvernul Orban. Tara are blocate nu mai putin de 20 de miliarde de euro in fonduri europene si a pierdut definitiv peste 1 miliard la finalul lui 2024. Risca de asemenea sa piarda si mai multe.
Slovacia a fost si ea aproape sa pateasca acelasi lucru, doar cedarile sale de ultim moment din Parlamentul slovac si remedierea unor legi au dus la evitarea blocarii a 800 de milioane. Chiar si asa, presiunile institutiilor europene din cauza incalcarii standardelor democratice de catre guvernul Fico continua.
Cum fondurile europene sunt esentiale pentru aceste tari, evident ca ele nu doresc sa supere prea mult Comisia Europeana si principalele state. Blocarea fondurilor europene, desi nu e direct legata de sprijinul pentru Rusia, desigur ca e luata in considerare.
Asta a descurajat si alte tari care tindeau sa o ia in aceeasi directie, cum e Slovenia, de a urma caile celor doua.
2. Deciziile se pot lua, dar excluzand permanent aceste tari
Nici Ungaria si nici Slovacia nu vor sa fie excluse definitiv de la masa deciziilor. Vor doar sa negocieze lucruri in favoarea lor si sa-si mai usureze situatia dificila. Uniunea Europeana, desi nu poate exclude de jure cele doua tari, poate crea structuri care sa le excluda pe acestea. Spre exemplu, ele au acceptat atat prelungirea sanctiunilor pentru Rusia cat si crearea unui fond european masiv pentru aparare, dar si un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, de 800 de milioane de euro. Aceste decizii se puteau lua si prin actiunea individuala comuna a celor 26 de alte state UE, 25 daca scadem si Slovacia, prin structuri paralele si decizii ad-hoc.
3. Interese economice
Economiile Ungariei si Slovaciei depind puternic nu doar de fonduri europene, ci si de investitii straine din tarile europene, mai ales Germania. A supara pana la capat Germania si alte tari inseamna si posibilitatea de a descuraja investitiile de acolo.
Acestea sunt riscuri pe care, cu toata simpatia pentru regimul Putin, cele 2 nu si le pot permite.
4. Opozitiile interne reduc forta guvernelor autoritare
Guvernele pro-ruse din Budapesta si Bratislava au un spatiu de manevra mult redus din cauza fortei opozitei din fiecare tara. In Ungaria, pentru prima data dupa mult timp, FIDESZ-ul lui Orban e mult in spatele opozitiei in sondaje, fiind depasit de mai pro-europeanul TISZA cu aproximativ 10 procente. In conditiile astea, o atitudine si mai puternic anti-europeana risca sa duca la esec, in conditiile in care populatia este pro-Europa si constienta de importanta banilor europeni.
In Slovacia, sute de mii de slovaci au iesit in strada in zeci de orase ale tarii, protestand fata de politicile pro-Rusia si autoritariste ale guvernului Fico. In consecinta, patru parlamentari au parasit coalitia de guvernare, care acum nu mai are majoritate in Parlament, desi acestia ar putea reveni sau sustine conditionat guvernul. Date fiind tensiunile, guvernul Fico nu vrea sa starneasca si mai mult opozitia pe aceasta tema, mai ales ca sondajele arata scaderea in preferinte a coalitiei de guvernare.