Analiza – De la Patriot la Transnistria: ce consecinte va avea summitul din Moldova pentru Kiev si Chisinau

analize

„Acest summit nu a fost despre NATO, dar am ridicat aceasta problema”, a declarat Volodimir Zelenski in fata unei sali de conferinte aglomerate din complexul moldovenesc Castelul Mimi, unde tocmai se incheiase summitul la care au participat 50 de lideri europeni, scrie European Pravda.

Intr-adevar, aceasta reuniune nu trebuia sa fie deloc despre NATO – dar, de fapt, acolo au fost facute mai multe declaratii care au adus Ucraina „cu o jumatate de pas” mai aproape de aderarea la NATO.

Nu a fost un summit „despre avioane”, dar s-a format o coalitie de opt tari europene care vor participa la furnizarea de F-16, si care s-ar putea extinde in continuare.

Nu a fost un summit despre sistemele de aparare antiracheta, dar acestea au devenit unul dintre subiectele principale ale declaratiilor lui Zelenski in contextul intalnirilor cu partenerii occidentali, iar ideea crearii unei „coalitii Patriot” a fost exprimata pentru prima data.

Si, in cele din urma, mai previzibil: pentru Republica Moldova, acest eveniment a devenit si un „summit privind Transnistria”.

In cele din urma, s-a ajuns la declaratii potrivit carora Transnistria este un teritoriu aflat sub ocupatie rusa .

Aceasta a fost prima data cand statele-cheie ale Occidentului au recunoscut public acest lucru. Iar summitul a avut loc in mod simbolic la granita zonei de ocupatie.

Iar Zelenski a marcat in cele din urma in mod oficial pozitia privind posibilitatea participarii Fortelor Armate ale Ucrainei la dezocuparea acesteia si in cele din urma a „ucis” oficial formatul rusesc de negocieri privind reglementarea transnistreana.

Intr-un cuvant, summitul comunitatii politice europene s-a transformat, in mod destul de natural, intr-un fel de „summit de securitate paneuropean”. Si, asa cum se intampla intotdeauna in materie de securitate, reuniunea a lasat mai multe intrebari deschise. De exemplu, in ceea ce il priveste pe Erdogan.

Sub protectia NATO

Pentru Republica Moldova, problema cooperarii cu Alianta este inca una care divizeaza societatea. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere faptul ca timp de multi ani la rand propaganda pro-rusa a raspandit dezinformare despre NATO, si inca o face.

Pentru a nu supara societatea, chiar si actualul guvern pro-occidental evita declaratiile despre Alianta.

Cu toate acestea, cand a fost vorba de organizarea unui summit in Moldova, unde s-au reunit liderii a aproape o jumatate de suta de tari si conducerea Uniunii Europene, nu a mai fost conventional, iar Chisinaul a apelat la ajutorul Aliantei. O aeronava NATO AWACS a fost desemnata sa patruleze spatiul aerian al Republicii Moldova, iar cu cateva saptamani inainte de reuniunea din Moldova a inceput antrenamentul elicopterelor militare ale tarilor NATO.

Cu toate acestea, nu doar Alianta a garantat securitatea summitului si a tarii in general.

Atat presedintele Sandu, cat si alti oficiali au recunoscut ca Moldova ii datoreaza Ucrainei in primul rand acest lucru.

Pentru ca fara rezistenta eroica a Fortelor Armate Ucrainene de anul trecut, Republica Moldova ar fi putut inceta sa mai existe cu totul.

In special, acesta este motivul pentru care Volodimir Zelenski a fost un oaspete atat de binevenit la reuniunea de la Bulboaca. Sandu l-a primit prima si nu a iesit sa se intalneasca cu ceilalti oaspeti decat dupa ce a purtat negocieri cu presedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a facut si el declaratii mult asteptate in urma rezultatelor summitului, care au inchis oficial pagina neintelegerilor dintre Ucraina si Republica Moldova in ceea ce priveste problema stringenta a Transnistriei. Desi propaganda rusa a incercat sa bage zazanie chiar in timpul vizitei.

Problema transnistreana

Spre sfarsitul zilei, o parte a spatiului informational a explodat la propriu cu informatii potrivit carora Maia Sandu ar fi anuntat public acordul Republicii Moldova pentru accesul fortelor armate pe teritoriul sau pentru „curatarea” Transnistriei.

Numai ca aceasta stire era un fals absolut, inventata de la inceput pana la sfarsit.

Acest fals a aparut pe canalele Telegram pentru raspandirea naratiunilor rusesti, cum ar fi „Republica Gagauza”, apoi a fost preluat cu placere de presa de propaganda rusa si de politicieni .

Sandu a dat o dezmintire inainte de lasarea serii, iar Zelenski s-a aratat surprins cand a trebuit sa raspunda la intrebarile jurnalistilor pe aceasta tema.

Zelenski a dat asigurari: Ucraina nu va efectua o operatiune militara in Transnistria, decat daca Chisinaul o va cere.

Aceasta declaratie a presedintelui ucrainean a pus capat discutiilor despre posibilitatea unor actiuni unilaterale ale Kievului impotriva trupelor rusesti din stanga Nistrului.

Kievul a ajuns la aceasta pozitie cu ceva timp in urma, Chisinaul oficial stie despre aceasta – iar acum promisiunea lui Zelenski a devenit publica.

O alta declaratie de referinta a presedintelui la summit se refera la formatul negocierilor internationale privind asa-numita „reglementare transnistreana”. Zelenski a anuntat esecul actualului format „5+2”.

Nu doar F-16

Principalele probleme de securitate nu au vizat Moldova si nici falsurile despre Transnistria, ci nevoile urgente ale Ucrainei.

Volodimir Zelenski a inceput vizita mentionand un alt atac cu rachete al Federatiei Ruse, care a dus la moartea unor civili din Kiev, si pentru prima data a venit cu ideea ca aliatii occidentali ar trebui sa inceapa sa creeze o „coalitie Patriot”, adica o uniune de state care sa lucreze la aprovizionarea Ucrainei cu aceste sisteme antiracheta.

„De ce Patriot? Pentru ca sunt capabile sa doboare toate tipurile de rachete rusesti. Asta este tot. Avem multe alte sisteme, dar Patriot e cel mai performant”, a explicat presedintele.

Ideea Ucrainei a gasit sustinere. Premierul olandez a facut o declaratie potrivit careia Ucraina are nevoie de mai multe sisteme Patriot.

Exista mult mai multa claritate in problema aprovizionarii cu avioane.

In urma negocierilor, diplomatul prezidential Ihor Jovkva a anuntat formarea unei alte coalitii europene – cea care se va ocupa de furnizarea de avioane de lupta catre Ucraina, si nu numai de F-16 .

„Baza partii europene a coalitiei cu participarea… Marii Britanii, Olandei, Poloniei, Danemarcei, Suediei, Belgiei, Portugaliei si Frantei a fost formata. O declaratie comuna separata pe aceasta tema a fost adoptata chiar cu presedintele Frantei”, a declarat Jovkva, subliniind ca numarul statelor care intentioneaza sa se alature acestei coalitii ar trebui sa creasca in continuare.

Delegatia lui Macron considera intr-adevar ca decizia de aderare a tarii la „coalitia avioanelor de lupta” este istorica. Probabil ca va fi vorba despre furnizarea de avioane EuroFighter de fabricatie europeana. Contributia va putea fi estimata in detaliu dupa ce partenerii vor anunta volumele si conditiile de livrare la urmatoarea reuniune in format Rammstein.

Intrebari dupa summit

In ceea ce priveste NATO, reuniunea din Republica Moldova nu a adus prea multa claritate, dar a marcat mai clar pozitia a cel putin doua macazuri.

Romania a semnat o declaratie scrisa de sustinere a demersului nostru de aderare. Si, mai important, Olanda a trecut de partea Ucrainei. Sprijinul acestui stat influent din Europa de Vest este o realizare cu adevarat importanta.

Premierul olandez Mark Rutte a anuntat ca la summitul de la Vilnius se va contura parcursul Ucrainei catre NATO, desi nu va obtine calitatea de membru.

Summitul din Republica Moldova nu a oferit toate raspunsurile si a ridicat cateva intrebari. De exemplu, una dintre principalele intrigi a fost de ce presedintele Turciei, Erdogan, care s-a gandit mult timp la o calatorie in Moldova si care, cu cateva zile inainte de summit, si-a confirmat participarea, s-a razgandit in ultimul moment si nu a venit.

O alta intriga – presa din statele balcanice a relatat un episod in care a fost implicat Zelenski: este vorba despre intalnirea presedintelui ucrainean cu liderul Serbiei pro-rus Aleksandar Vucic, care nu era prevazuta in program, dupa ceremonia de fotografiere. Despre ce anume au discutat ramane necunoscut.

Impresia generala este ca intalnirea liderilor, care a fost organizata de guvernul moldovean la podgoria Mimi, in apropiere de granita cu Transnistria, a fost un succes. Si pentru Moldova, si pentru Ucraina, si pentru securitatea intregii Europe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: