Analiza Deutsche Welle: Cine il PROTEJEAZA pe Victor Ponta

news

Postul german Deutsche Welle publica o analiza incitanta in legatura cu mentinerea lui Victor Ponta la Palatul Victoria in varful partidului, desi guvernele sale sunt macinate de coruptie, iar el insusi a pierdut umilitor alegerile prezidentiale.

„Ponta ar fi trebuit sa plateasca: o data in justitie, iar a doua oara in fata partidului. Este un mister ca fantosa baronilor, acum multi dintre ei cercetati penal, arestati, trimisi in judecata sau condamnati conduce inca executivul.

Dupa pierderea umilitoare a alegerilor prezidentiale din noiembrie anul trecut, multa lume se astepta ca Victor Ponta sa demisioneze din fruntea partidului si a guvernului. Nu a facut-o in zilele si saptaminile critice in care a simtit cu siguranta gheara rece a infringerii pe sira spinarii. Dupa care lucrurile s-au asezat in ordinea si disciplina dictate de baronii partidului. Pentru ca asa cum baronii PSD i-au cerut lui Ponta sa se faca presedinte, pentru a-i proteja de mina justitiei, tot astfel activul de partid si asociatii din umbra l-au legat de scaunul de sef al guvernului. Daca PSD nu a putut lua toata puterea, atunci greii partidului s-au vazut nevoiti sa faca stinga-mprejur, cu aceeasi marioneta in rolul de prim ministru.

Din primavara lui 2012, de cind Ponta si asociatii s-au instalat in fruntea executivului, guvernele (patru la numar, sustinute de USL iar ulterior de USD) conduse de Victor Ponta au pierdut numerosi ministri, fie incompatibili, fie incompetenti, fie, cei mai multi, urmariti penal sau condamnati pentru coruptie. Ultimul, dar cu siguranta nu cel din urma, este protectorul baronilor locali, Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, sentinta nefiind definitiva.

Un sondaj recent realizat de INSCOP releva ca atunci cind Klaus Iohannis si Victor Ponta au puncte de vedere diferite, presedintele si primul ministru trebuie sa gaseasca solutii de compromis. Din acelasi sondaj reiese ca 58,5% din subiecti considera ca Guvernul Ponta trebuie sa isi incheie mandatul la termen, adica dupa alegerile parlamentare din 2016. Interesant este ca sondajul INSCOP masoara increderea romanilor in personalitatile publice, Ponta fiind creditat de doar 24,4% din respondent. Presedintele Iohannis isi pastreaza primul loc in topul increderii, cu 65%. Intrebarea care se pune este cum de mai mult de jumatate din romani vor sa fie guvernati in continuare de guvernul condus de Ponta, in timp ce mai putin de un sfert acorda incredere sefului guvernului. Fie avem de a face cu o multime amorfa de cetateni turmentati, fie Ponta este perceput ca o marioneta trasa de sfori de puternicii zilei, unii la vedere, altii controlind din umbra jocul politic. Nu doar in tabara PSD, ci si in aceea a liberalilor. Liberali care sint perceputi si acum, dupa schimbarea la fata determinata de iesirea de la guvernare si din USL, drept niste farseori, farisei care traiesc acum nostalgia latifundiarului USL.

O analiza demna de reflectie face fostul consilier al fostului presedinte, Sebastian Lazaroiu:

“Ca sa fie credibili opozanti la PSD, liberalii trebuie sa isi recunoasca deschis erorile trecutului, mai ales ca multe dintre ele revin astazi in atentia publica in toata <<splendoarea>> lor. Uniunea Social Liberala a fost un proiect al clasei politice, in stare avansata de putrefactie, impotriva interesului cetatenilor. A fost o ultima bula de oxigen de care partidele politice s-au agatat pentru a salva ordinea nescrisa a coruptiei si impunitatii. Poate ca la un moment dat se vor deschide arhivele si va iesi la iveala natura ascunsa a intelegerii intre cativa lideri politici si oameni de afaceri care a propulsat pe scena publica cea mai toxica alianta post­decembrista.”(revista 22, 19 mai 2015)

Ramine un mister cine il sustine pe Ponta in fruntea guvernului, in afara de PSD, fracturat si acesta in urma anchetelor si arestarillor DNA. Este adevarat ca liberalii nu ar avea majoritatea necesara pentru reusita unei motiuni de cenzura, la fel cum activul PSD nu se situeaza majoritar impotriva fantosei de la Palatul Victoriei, de care are nevoie. O serie de penali, scapati deocamdata de ofensiva DNA, mai spera inca in raminerea in libertate si pastrarea averilor pentru ei, pentru urmasii lor si urmasii urmasilor lor.

Ponta ar fi trebuit sa fie pina acum anchetat si eventual condamnat pentru furt intelectual (“celebrul” plagiat), pentru afacerile avocatesti cu Dan Sova, pentru furtul voturilor romanilor din diaspora la alegerile prezidentiale. Ponta ar fi trebuit sa plateasca: o data in justitie iar a doua oara in fata partidului. Este, cum am scris inainte, un mister ca fantosa baronilor, acum multi dintre ei cercetati penal, arestati, trimisi in judecata sau condamnati, conduce inca executivul.

Presedintele Iohannis, ale carui un milion de voturi in fata lui Ponta nu s-au datorat numarului de romani din diaspora care l-au votat, ci tonului, indignarii, revoltei acestora transmise acasa, tace intr-un mod suspect. A promis in campanie si a cuprins in programul sau electoral dezbateri serioase, de amploare, pe teme importante precum educatia, sanatatea, justitia, o noua asezare politica, dezvoltarea rurala. Si multe altele asemenea. Nu am trait nici debutul, nici efervescenta unor asemenea dezbateri.

Nu cred in scenarii, dar sint lucruri la care nu avem inca un raspuns. Nu stim daca Ponta a fost sau n-a fost agent acoperit. Nu stim citi si cine sint ofiterii sau agentii acoperiti din justitie, din presa, din slujitorii Bisericii. Nu stim cum s-a petrecut miracolul intre cele doua tururi de scrutin, in urma caruia Iohannis a cistigat doua milioane de voturi in turul doi, fata de precedentul – un milion sa-l egaleze pe Ponta, iar alt milion sa-l infringa umulitor.

Nu stim, in fine, cine e priceputul papusar care trage sforile in lumea politica si in aceea a oamenilor de afaceri de mucava, care detin milioane si milioane de euro doar pe hirtie. Banii adevarati, aceia care intr-adevar nu au miros, nu sint ingropati nici in vile de lux, nici in bolizi care traverseaza strazile oraselor.

Acesti bani fara miros cred ca sint unul din stilpii care-l tintuiesc pe Ponta in scaunul de prim ministru”, scrie George Arun pe dw.de.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: