Analiza devastatoare in Politico: „Iohannis isi pierde stralucirea, coruptia prinde iar teren in Romania”. Vicol, data ca exemplu al evenimentelor negative din Romania

analize

Analiza foarte dura in Politico Europe, una dintre cele mai citite publicatii de catre oficialii de la Bruxelles, in legatura cu recentele actiuni politice ale lui Klaus Iohannis care au dus la cooptarea la putere a PSD. „Presedintele Romaniei isi pierde stralucirea”, scrie Politico. „Temeri legate de coruptie au aparut in legatura cu noul guvern”, se subliniaza inca din titlu.

Iata traducerea articolului din Politico:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si-a construit o reputatie internationala stralucitoare de campion al democratiei, insa stralucirea i se pierde in tara, unde criticii il acuza ca a impus un guvern pe care il considera un teren propice pentru coruptie si clientelism.

Cu doar cateva luni in urma, Iohannis a primit prestigiosul premiu Charlemagne, acordat in orasul german Aachen pentru servicii exceptionale in favoarea unitatii europene – o onoare acordata anterior unor personalitati istorice, printre care Winston Churchill, Vaclav Havel si Papa Ioan Paul al II-lea.

Consiliul de acordare a premiului l-a laudat pe Iohannis, care se va alatura saptamana aceasta liderilor UE pentru un summit al Consiliului European la Bruxelles, pentru ca „intruchipeaza valorile noastre europene comune, angajamentul nostru de a sustine statul de drept european si viziunea noastra comuna asupra unui viitor european”. Consiliul l-a descris pe Iohannis ca fiind „de neclintit” in cursul sau proeuropean si in angajamentul sau fata de eforturile anticoruptie si fata de separarea puterilor.

Dar activistii romani pro-democratie, militantii anticoruptie, academicienii si altii care il vedeau candva pe Iohannis ca pe un simbol al sperantei s-au intors impotriva lui din cauza noului guvern, format din cele mai mari doua partide din parlament, Social Democratii (PSD) si National Liberalii (PNL).

Desi partidele apartin nominal taberei de centru-stanga si, respectiv, de centru-dreapta din Europa, adversarii lor sunt cel mai mult ingrijorati ca vor imparti prada puterii si vor da inapoi in eforturile de combatere a coruptiei.

Dezamagirea fata de noul guvern, care a intrat in functie luna trecuta, ar putea avea consecinte grave, avertizeaza analistii. Aceasta risca sa alimenteze neincrederea in autoritatea politica, un factor cheie al ratei scazute de vaccinare impotriva coronavirusului din Romania. Ar putea stimula extrema dreapta sceptica fata de vaccin, care a crescut in forta in ultimii ani. Iar un regres in ceea ce priveste statul de drept ar putea pune in pericol accesul la fondurile UE.

Desi noua coalitie a fost convenita intre cele doua partide, cei din interiorul partidelor spun ca Iohannis a jucat un rol cheie in realizarea coalitiei, incercand sa puna capat unor luni de criza politica si paralizie.

Acest lucru a starnit furia multor sustinatori anteriori ai presedintelui, un fost primar al orasului Sibiu care a castigat un prim mandat de sef de stat in 2014 pe o platforma de combatere a coruptiei si de consolidare a independentei judiciare, fiind reales cu usurinta in 2019.

„Iohannis este autorul politic al acestei situatii. El nu mai seamana cu politicianul care a fost in timpul primului sau mandat”, a declarat Cristian Pirvulescu, politolog si decan la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica din Bucuresti.

ONG-uri locale si internationale si intelectuali proeminenti au criticat noua coalitie ca fiind „cea mai nerusinata tradare a unui vot popular dupa 1990”, cand s-a pus capat regimului comunist.

Preocupari legate de coruptie

Acceptarea de catre Iohannis a noului guvern – condus de Nicolae Ciuca, un fost general de armata – a declansat, de asemenea, discordie in cadrul PNL, partid pe care presedintele obisnuia sa il conduca.

In timp ce coruptia este o problema in intreaga politica romaneasca, social-democratii au fost in mod special marcati de acuzatii de coruptie si condamnari. Unii membri ai PNL spun ca Iohannis a afectat grav partidul lor, sustinand o alianta de guvernare cu PSD.

Ludovic Orban, care a condus PNL pana in luna septembrie a acestui an si a fost prim-ministru pana la sfarsitul anului 2020, a denuntat noua coalitie ca fiind o „frauda morala si politica, fara nicio logica in spate”.

„In campania electorala din 2020, am avut un mesaj comun cu Iohannis – ca votand PNL scapati de PSD”, a declarat Orban pentru POLITICO, care acum a parasit PNL si spune ca intentioneaza sa formeze o noua forta de centru-dreapta.

Cristian Ghinea, vicepresedinte al partidului reformist Uniunea pentru Salvarea Romaniei (USR), care a fost ministru intr-o alianta guvernamentala anterioara cu liberalii, a declarat ca Iohannis „a avut un rol esential in formarea coalitiei PNL-PSD”.

Cu toate acestea, Radu Oprea, senator PSD si purtator de cuvant al partidului, a dezmintit orice negocieri de culise cu Iohannis. El a declarat ca partidul sau are o simpla „relatie institutionala” cu presedintele. „Nu avem un parteneriat”, a declarat el.

El a spus ca PSD a intrat la guvernare pentru a ajuta Romania intr-un moment de criza inflationista si pandemica. „Nu am facut un calcul politic pentru a intra in aceasta coalitie, sau cu ochii pe sondajele de opinie”, a spus Oprea. „Am intrat cu ideea ca tara are nevoie de stabilitate”.

Intr-un discurs de ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie, Iohannis a recunoscut ca „evenimentele din ultimele luni au accentuat un sentiment de neincredere in clasa politica”, dar nu si-a asumat responsabilitatea. Biroul de presa lal Presedintiei nu a raspuns la solicitarile de comentarii pentru acest articol.

In discursul sau, Iohannis a mai spus ca tara are nevoie de un guvern cu o baza parlamentara puternica pentru a potoli inflatia in crestere si pentru a lua masuri anti-COVID.

Aproximativ 40% din populatia Romaniei a primit doua doze de vaccin coronavirus, una dintre cele mai scazute rate din Europa.

Cu toate acestea, pana in prezent, PSD s-a impotrivit unor masuri precum vaccinurile obligatorii si utilizarea certificatelor COVID. Analistii spun ca acest lucru este cauzat de faptul ca partidul este ingrijorat de pierderea sprijinului in randul bazei sale in favoarea Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), de extrema dreapta.

„Social-democratii se simt inconfortabil pentru ca isi dau seama ca AUR poate profita masiv [luand voturi] de la electoratul lor comun”, a declarat politologul Pirvulescu.

Problema justitiei

Criticii guvernului si ONG-urile sunt deosebit de iritati de numirea de catre coalitie a Laurei Vicol, avocat si deputat social-democrat, in fruntea comisiei de justitie a parlamentului. Inainte de a-si castiga locul in 2020, Vicol a reprezentat o serie de clienti cu presupuse legaturi cu crima organizata si santajul, inclusiv unii care acum executa sentinte pentru infractiuni precum rapire, trafic de persoane, evaziune fiscala, santaj si santaj.

In calitate de deputat, ea a pledat impotriva desfiintarii unei unitati de anchetatori care vizeaza procurorii si judecatorii. UE, care are un program special de monitorizare a sistemului judiciar din Romania si din tara vecina Bulgaria, a cerut desfiintarea unitatii pentru a asigura independenta justitiei.

Unii liberali si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la numirea lui Vicol, a carui comisie are un cuvant de spus in privinta legilor si regulamentelor cheie ale sistemului judiciar, precum si drept de veto in ceea ce priveste lansarea unor anchete de coruptie politica. Un parlamentar al PNL, vorbind sub protectia anonimatului, a declarat ca aceasta „a dus la o mare pierdere de credibilitate pentru partidul nostru si pentru presedintele Iohannis”.

Vicol, la randul ei, s-a aparat, spunand ca este „mandra” de cariera sa si ca sustine independenta justitiei si insistand ca nu a incalcat niciodata regulile profesiei de avocat. Ea nu a raspuns la o solicitarea de a face comentarii pentru POLITICO.

Cristian Ghinea, fost ministru din partea USR, a calificat nominalizarea lui Vicol drept „rusinoasa”.

„UE ar trebui sa urmareasca indeaproape situatia justitiei din Romania”, a spus el.

Premierul Ciuca a declarat, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca obiectivele convenite in cadrul programului UE de monitorizare a justitiei sunt „o prioritate” pentru administratia sa.

„Am incredere ca atat guvernul, cat si parlamentul inteleg importanta lor”, a spus el.

Combustibil pentru extrema dreapta

Extrema dreapta AUR va fi un mare beneficiar al dezamagirii fata de noua coalitie. In urma cu doi ani, cand a aparut pe scena, avea un sondaj de opinie de putin sub 8%; sondajul de opinie al POLITICO il plaseaza acum la 14%, pe locul al treilea, dupa social-democrati si liberali.

Partidul are in vedere castiguri mari la urmatoarele alegeri parlamentare, programate pentru 2024. „Suntem in crestere”, a declarat liderul AUR, George Simion, pentru POLITICO. „Vom fi o optiune pentru guvernare”.

Partidul promoveaza o viziune conservatoare a crestinismului, predicand valorile familiei traditionale si dezaproband casatoriile intre persoane de acelasi sex. La cateva zile dupa interviul cu POLITICO, Simion a fost surprins intr-o inregistrare video in care folosea o insulta homofoba pentru a descrie partidul USR.

AUR face apel si la anti-vaxxeri. Desi nu le spune in mod explicit sustinatorilor sa evite vaccinarile, se opune trecerii vaccinurilor si oricaror restrictii pentru persoanele care nu au fost injectate.

Simion a comparat coalitia de guvernare cu vechiul partid comunist. „Cele doua partide au aratat ca nu se bazeaza pe nicio doctrina. Ele sunt unul si acelasi lucru, in ciuda faptului ca se deghizeaza in stanga si dreapta”, a spus el.

In octombrie, un deputat AUR a inregistrat in secret un deputat liberal care promitea ca va promova persoane alese de AUR in posturi de conducere in companii de stat daca partidul va vota impotriva unei motiuni de cenzura impotriva guvernului.

Barbu Mateescu, un sociolog care studiaza procesele electorale, a declarat ca publicul roman isi pierde increderea in politicienii de cariera deoarece „nu exista valori politice pe care actuala coalitie sa se bazeze”.

Cele doua mari partide si Iohannis „confirma naratiunea de AUR despre o clasa politica decadenta”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: