Analiza: Doi candidati anti-sistem, umar la umar pentru presedintia Frantei – Care sunt mizele pentru Europa

externe

Batalia in vederea turului doi al alegerilor prezidentiale franceze incepe luni, intre proeuropeanul Emmanuel Macron si conducatoarea de extrema dreapta antimondializare Marine Le Pen, doi candidati pe care-i opune totul, dar care afirma amandoi ca incarneaza ruptura cu ”sistemul”, relateaza AFP, potrivit News.ro.

Dupa o campanie de mai multe luni plina de rasturnari de situatii si de un suspans inedit, Emmanuel Macron (centru), in varsta de 39 de ani, s-a clasat pe locul intai, in primul tur, duminica, cu 23,86% din sufragii, urmat de conducatoarea FN, in varsta de 48 de ani, cu 21, 43% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor aproape definitive. Adica aproximativ sapte milioane de voturi, un record istoric pentru acest partid.

Adevarate explozii de bucurie si fervoare au salutat anuntarea rezultatelor in randul taberelor ambilor pretendenti la Palatul Elysee.

”Suntem pe cale sa traim un moment istroic, in sfarsit cu un candidat care iese din bipartizanism, care va innoi clasa politica si este o veste buna pentru Europa”, isi exprima bucuria un tanar macronist, Quentin.

”Sunt ani de cand astept asta, de cand suntem scuipati, suntem facuti nazisti, dar in sfarsit oamenii au deschis ochii!”, a exclamat la randul sau un activist FN, Aldric Evezard, la Henin-Beaumont (nord).

Acest prim tur, marcat de o participare masiva de aproape 80%, care s-a desfasurat sub o supraveghere importanta pe fondul amenintarii teroriste, marcheaza eliminarea marilor partide traditionale de dreapta si de stanga in cursa finala catre fotoliul de la Elysee. O eliminarea fara precedent, de la infiintarea Republicii a V-a, in 1958.

Conservatorul Francois Fillon, a carui campanie a fost afectata de inculparea sa intr-un rasunator scandal de presupuse angajari fictive, a inregistrat astfel o infrangere umilitoare, cu 19,94% din voturile exprimate, cot la cot cu liderul stangii radicale Jean-Luc Melenchon. Socialistul Benoit Hamon a suferit, cum marturiseste singur, un ”dezastru”, cu 6,35% din sufragii.

Primele pagini ale cotidianelor franceze rezuma, de altfel, socul acestui prim tur si mizele viitoare: ”dreapta K-O”, tittreaza ziarul de dreapta Le Figaro. Cotidianul de stanga Liberation afiseaza o fotografie cu Macron si titlul ”intr-un mars”. ”Niciodata!”, exclama la randul sau ziarul comunist l’Humanite, cu o fotografie a lui Marine Le Pen.

Emmanuel Macron pare bine plasat in vederea turului doi, in contextul in care cea mai mare parte a clasei politice, de dreapta si de stanga deopotriva, indeamna ”sa se bareze” extrema dreapta. Candidatii infranti Francois Fillon si Benoit Hamon au anuntat ca vor vota cu reprezentantul centrului.

Presedintele in exercitiu Francois Hollande, care nu a candidat pentru un nou mandat – inca o premiera in aceste alegeri prezidentiale – l-a felicitat pe fostul sau ministru al Economiei, care a demisionat in august 2016 pentru a infiinta miscarea En marche!, ”nici de dreapta, nici de stnga”, si a se lansa in cursa catre Elysee.

Mizele turului doi

Mizele turului doi au fost prezentate impreuna de ambii candidati: Europa si mondializarea.

In fata sustinatorilor sai, adunati in sudul Parisului, Emmanuel Macron a dat asigurari ca va purta ”vocea sperantei” pentru Franta si ”pentru Europa” si a dat asigurari ca vrea sa fie ”presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor”.

Un sustinator al Uniunii Europene (UE), fostul ministru al Economiei al lui Hollande a fost sustinut de altfel apasat de catre presedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker si de catre Guvernul german al Angelei Merkel.

Euro crestea puternic luni dimineata in Asia, in fata dolarului si yenului.

”Marea miza a acestor alegeri este mondializarea salbatica, care ne pune in pericol civilizatia”, a declarat la rtndul sau Le Pen. ”Fie continuam pe calea dereglementarii totale, fie alegeti Franta”, si-a avertizat ea sustinatorii, prezentandu-se drept ”candidata poporului”.

Le Pen promoveaza iesirea din euro si vrea sa supuna unui referendum apartenenta Frantei la UE.

Inca de luni, cei doi candidati isi vor pune din nou armele.

Wmmanuel Macron va purta, potrivit anturajului sau, ”discutii politice”, inclusiv negocieri cu o parte a dreptei si a stangii, cu scopul de a-si asigura conditiile sustinerii si a pregati, fara indoiala, un guvern de deschidere.

Deoarece, in umbra alegerilor prezidentiale, alegerile legislative de la 11 si 18 iunie vor constitui un al treilea tur decisiv.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: