Ingrijorare inainte de alegerile din Bavaria, este de asteptat o crestere a sprijinului pentru extrema dreapta

analize

alegeri, bavaria

Bavaria, al doilea cel mai populat land al tarii, voteaza de obicei cu conservatorii de dreapta, dar sunt deja detectabile tendinte spre extrema dreapta. Avand in vedere ca sondajele recente arata ca sprijinul pentru extrema dreapta este in crestere in Germania in toate grupele de varsta, alegerile din acest weekend din Bavaria ar putea arunca putina lumina asupra a ceea ce se intampla in electoratul german in afara zonelor din estul tarii, cel mai des asociate cu dreapta radicala, relateaza Euronews.

Spre deosebire de regiuni precum Saxonia, unde Alternativ fur Deutschland (AfD), formatiunea de extrema dura, a inregistrat cele mai mari castiguri, politica bavareza a ramas in ultimii ani mai conventionala.

In prezent, landul este condus de o coalitie formata din Uniunea Crestin-Sociala, sau CSU, in mod traditional cel mai mare partid din land, si un partid mai mic cunoscut sub numele de Alegatorii Liberi din Bavaria, sau FW. (Verzii au ocupat locul al doilea la ultimele alegeri din 2018, iar AfD locul al patrulea).

In timp ce CSU este un partid de centru-dreapta cu o pozitie relativ traditionala in ceea ce priveste problemele sociale, FW este o entitate care reuneste fosti independenti cu o gama larga de opinii.

Unul dintre acestia este Hubert Aiwanger, care ocupa in prezent functia de ministru adjunct al Bavariei. La inceputul anului, acesta a fost acuzat ca a scris un pamflet explicit antisemit in anii 1980, pe cand era elev. Pamfletul a luat in deradere Holocaustul, propunand un concurs pentru „cel mai mare tradator al Patriei” si promitand castigatorului „un zbor liber prin cosul de fum de la Auschwitz”.

Cand istoria brosurii a fost relatata pentru prima data de ziarul Suddeutsche Zeitung in aceasta vara, Aiwanger a negat ca ar fi scris documentul (pe care fratele sau Helmut a recunoscut ca l-a redactat) si a denuntat povestea ca fiind o campanie impotriva sa.

Premierul bavarez si liderul CSU, Markus Soder, i-a cerut lui Aiwanger sa raspunda la 25 de intrebari; raspunsurile au fost in mod clar satisfacatoare pentru ca Aiwanger sa isi pastreze postul, desi Soder si-a mentinut dezgustul fata de „jargonul nazist” al pamfletului.

Afacerea pliantelor lui Aiwanger nu este doar un scandal umilitor pentru un politician care nu doreste sa fie asociat cu nazismul. Este, de asemenea, o reamintire a faptului ca, in ciuda atentiei nationale si internationale asupra extremismului AfD, temerile legate de o revenire a extremei drepte in politica de partid germana nu se limiteaza la un singur partid sau la regiunile ramase in urma din fosta Germanie de Est.

Franziska Schroter, cercetator politic si social la Institutul Friedrich Ebert, a declarat pentru Euronews ca exista numeroase dovezi ca regionalizarea votului de extrema dreapta a fost supraestimata.

„Cifrele din est sunt mai mari, in special in ceea ce priveste opiniile extremiste”, a spus ea despre sondajele recente. „Dar cifrele sunt in crestere si in vest – si in alegerile din Bavaria, ne asteptam la cifre mai mari pentru AfD, in ciuda faptului ca un CSU foarte conservator si un FW populist de extrema dreapta vor ajunge probabil pe primul si al doilea loc”.

„Cifrele din est pot fi explicate din punct de vedere cultural”, a spus ea, „dar e vorba si de o componenta demografica: mai multi barbati, mai multi oameni in varsta, mai multe zone rurale, mai multe provocari structurale, mai multi muncitori”.

In tot acest timp, partidele care alcatuiesc coalitia care conduce guvernul federal sunt in prezent in sondaje in urma AfD. Daca votul combinat al AfD si FW din Bavaria inregistreaza o crestere chiar si dupa scandalul pliantelor lui Aiwanger, ar putea fi un nou semnal de alarma pentru oricine presupune ca succesele extremei drepte pot fi puse pe seama regiunilor mai sarace din Germania de Est care se simt „lasate in urma” din anii 1990.

Dupa cum a subliniat Schrochter, in timp ce castigurile AfD in Est si indicii ca extremismul castiga teren acolo sunt ambele foarte reale, este important sa nu pierdem din vedere imaginea nationala.

„Extrema dreapta din est este formata in mare parte din cadre vest-germane”, a explicat ea. „Structurile de acolo sunt pline de neonazisti din Dortmund si din alte locuri care se muta in est pentru ca vad o oportunitate”, a mai spus Franziska Schroter.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: