Analiza: Europa se teme ca a venit al doilea „moment Munchen”. In 1938, liderii mondiali au fost de acord sa cedeze o parte din Cehoslovacia lui Hitler in speranta ca vor obtine pacea

externe

Donald Trump, expulzare, imigranti, Columbia, sanctiuni economice

Umbra anului 1938 atarna grea peste Munchen, relateaza Euractiv.

De teama unui razboi european reizbucnit in Europa, liderii lumii l-au linistit pe Hitler acceptand sa cedeze o parte din Cehoslovacia, Germaniei. Au facut-o la doar o aruncatura de bat de Bayrischer Hof, care va gazdui in acest weekend Conferinta de Securitate de la Munchen.

Cladirea cunoscuta sub numele de Fuhrerbrau, in care a fost semnat Acordul de la Munchen, este un monument al capacitatii diplomatilor de a-si interpreta gresit adversarul.

Dupa ce presedintele american Donald Trump i-a uimit pe aliatii occidentali prin stabilirea unor discutii directe de pace cu Moscova, ocolind Ucraina si europenii, liderul rus Vladimir Putin s-a apropiat de obiectivul sau – destabilizarea Europei si a NATO.

„De ce ii dam Rusiei tot ceea ce isi doreste chiar inainte de inceperea negocierilor?”, a intrebat seful politicii externe a UE, Kaja Kallas, in momentul in care a sosit la sediul NATO de la Bruxelles a doua zi.

Hegseth si Trump „s-au lipsit de parghii importante pe care le-ar fi putut folosi intr-o viitoare negociere pentru a impinge Rusia in concesii”, a declarat pentru Euractiv Marie Dumoulin, directorul programului Europa Larga al Consiliului European de Relatii Externe (ECFR).

Abordarea lor nu este pe deplin in concordanta cu retorica lui Trump despre „pacea prin putere”, dar „nu este nici complet neasteptata”, a spus Dumoulin.

Neasteptat sau nu, liderii europeni sosesc la Munchen pregatiti pentru o diplomatie cu mize si mai mari decat ar fi anticipat cu cateva zile in urma.

De la apelul-bomba cu Putin, Trump nu a sunat niciun lider european – cu exceptia unuia.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost anuntat abia ulterior, dar cel putin a fost anuntat. Mesajul de la Washington a fost mai mult decat clar: pentru pace, Ucraina ar trebui sa cedeze chiar teritoriul pe care Rusia a inceput sa-l captureze inca din 2014.

„Sper ca rezultatele acelei intalniri vor fi pozitive. Este timpul sa oprim acest razboi ridicol, unde a avut loc MOARTE si DISTRUGERE masiva si total inutile. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul Rusiei si Ucrainei!”, a postat Trump pe Truth Social confirmand discutiile.

Zelenski a spus, inainte de a pleca la Munchen, ca vrea sa puna la punct un „plan de a-l opri pe Putin” impreuna cu Statele Unite inainte de a avea loc discutii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: