Analiza in SUA: „Romania va juca un rol important intr-o coalitie ANTIRUSEASCA”

news

Romania va juca in anii urmatori un rol important intr-o coalitie antiruseasca, cred specialistii agentiei de analize geopolitice Stratfor. Potrivit unui raport intitulat „Prognoza deceniului”, Romania, Polonia si Ungaria vor incerca sa recupereze teritorii pe care le-au pierdut in fata Rusiei la un moment dat.

Agentia Stratfor crede ca interesele Statelor Unite in Europa Centrala si de Est vor defini regiunea in urmatorul deceniu. Ca lider regional se va afirma Polonia, care se va bucura de mai mult prestigiu politic si economic.

„Ne asteptam ca Polonia sa fie liderul unei coalitii antirusesti in care va avea de jucat un rol important si Romania, in prima jumatate a urmatorului deceniu. In a doua jumatate a deceniului, aceasta alianta va avea un rol de jucat in redefinirea granitelor Rusiei si in revendicarea unor teritorii pierdute prin masuri formale si informale”, scriu anlistii Stratfor.

Atat Romania, cat si Polonia, vor beneficia de parteneriatele strategice cu Statele Unite.

„Atunci cand o putere mondiala intra intr-o relatie strategica cu un stat-partener, este in interesul acelei puteri mondiale sa transforme economia acelei tari pentru a deveni cat mai puternica si mai stabila atat social, cat si militar. Polonia se va afla in aceasta pozitie in raport cu SUA, la fel si Romania. Washington-ul si-a aratat interesul in aceasta zona”, se arata in raport.

Chiar daca Uniunea Europeana nu se va destrama, relatiile dintre state se vor deteriora si se vor crea mai multi poli de putere, crede Stratfor. Totodata, razboiul sanctiunilor si pretul scazut al petrolului vor crea mari probleme Moscovei. Este putin probabil ca Rusia sa supravietuiasca in actuala forma, arata agentia de analize geopolitice. Asta in timp ce Statele Unite vor ramane o putere mondiala incontestabila, in ciuda unor fluctuatii economice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: