Analiza in SUA: „Romania, o poveste de succes. Se evidentiaza ca un far al sperantei democratice”

analize

Batalia contra autoritarismului cuprinde o mare parte a Europei Centrale si de Est (ECE). Romania s-ar putea evidentia ca un far al sperantei democratice, scrie cofondatorul Transparency International, Frank Vogl, intr-o analiza publicata de The Globalist, citata de Rador.

Daca destul de multe tari din ECE ofera motive de ingrijorare, Romania are potentialul de a se transforma intr-o poveste de succes.

Tara se deplaseaza, fie si gradual, in directia opusa indelungatei ei mosteniri de coruptie guvernamentala, catre o democratie mai transparenta in care statul de drept se aplica mai onest. E probabil ca alegerile prezidentiale din Romania, care vor avea loc in weekend, pe 24 noiembrie, sa impinga tara si mai departe in aceasta directie.

„Cred ca e posibil sa fi facut o cotitura. Are loc o schimbare cu o baza larga, pe masura ce coruptia politica devine tot mai expusa”, spune un prieten anticoruptie de la Bucuresti, care a facut neobosit campanie ani de zile si este foarte constient ca actualele realizari sunt fragile.

Razboiul de uzura cu autoritarismul cuprinde o mare parte a ECE, iar progresul modest realizat de Romania i-ar putea incuraja pe opozantii regimurilor corupte din regiune. Insa nimeni nu subestimeaza inaltimea muntilor ce trebuie escaladati.

(…) „Publicul s-a saturat de sistem si a pus presiune pe judecatori pentru a produce rezultate bune”, spune prietenul meu de la Bucuresti. „Judecatorii au inceput sa simta ca sunt raspunzatori in fata societatii si ca au fost manipulati mult prea multa vreme de catre liderii politici”, a precizat el.

(….) Romania ar putea sa se evidentieze mai clar ca un far al sperantei democratice, cu un sistem judiciar avand o mentalitate tot mai independenta si cu expunerea unui numar din ce in ce mai mare de cazuri de coruptie la nivel inalt.

Insa Romania, la fel ca multe dintre tarile vecine, are nevoie urgent de un sprijin mult mai mare in toate privintele, de la justitie si pana la numeroase aspecte comerciale si financiare, din partea Comisiei Europene si a celor mai puternice guverne din Europa de Vest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: