Analiza ISW: „Rusia incearca sa isi impuna propriile legi in statele NATO”. Si-ar putea justifica astfel eventuale atacuri contra tarilor NATO

externe

Kremlin

Rusia incearca sa isi impuna legile asupra statelor membre ale aliantei militare NATO, potrivit unui think tank cu sediul in SUA, relateaza Newsweek.

Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW) a comentat duminica declaratiile recente ale procurorului general rus Igor Krasnov in cea mai recenta analiza a sa privind conflictul din Ucraina.

Krasnov i-a spus jurnalistului VGTRK Pavel Zarubin, intr-un interviu publicat pe Telegram, ca Moscova „va continua sa isi afirme dreptul, contrar dreptului international, de a aplica legea federala rusa oficialilor din statele NATO si post-sovietice pentru actiunile lor intreprinse pe teritoriul propriilor tari, unde instantele rusesti nu au jurisdictie”, a transmis ISW.

Tensiunile dintre statele membre NATO si Rusia sunt la cote inalte pe fondul razboiului din Ucraina. Presedintele american Joe Biden a avertizat in decembrie ca omologul sau rus, Vladimir Putin, va ataca NATO.

La 12 martie, liderul rus a lansat un avertisment nuclear catre Occident, afirmand ca tara sa este pregatita din punct de vedere tehnic pentru un razboi nuclear. Cu cateva saptamani mai devreme, el a avertizat in timpul discursului sau anual despre starea natiunii ca „fortele sale nucleare strategice sunt in stare de pregatire deplina”.

„Kremlinul continua eforturile de a aplica legile federale rusesti in tarile post-sovietice unde Rusia nu are jurisdictie legala”, a comentat duminica ISW.

Grupul de reflectie a remarcat ca mai multi oficiali din statele membre NATO – de exemplu, ministrul estonian al afacerilor interne Lauri Laanemets si prim-ministrul estonian Kaja Kallas – au fost plasati de Ministerul rus al Afacerilor Interne pe lista sa de persoane cautate pentru „presupuse incalcari ale diferitelor legi rusesti in propriile lor tari”.

„ISW continua sa evalueze ca incercarea Kremlinului de a impune legile sale asupra oficialilor NATO pentru actiuni in propriile lor tari neaga efectiv suveranitatea acestor state si fac parte din eforturile Rusiei de a stabili conditii informationale care sa justifice posibile escaladari rusesti impotriva statelor NATO in viitor”, a concluzionat think tank-ul.

Tensiunile dintre Moscova si Occident au crescut vertiginos dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a sugerat la sfarsitul lunii februarie ca membrii NATO ar putea trimite trupe terestre in Ucraina. El a revenit asupra acestei declaratii in martie, spunand ca „nu putem exclude optiunile”, deoarece „securitatea Europei si securitatea poporului francez sunt in joc aici”.

Macron a declarat ca nu exista „nicio limita” in ceea ce priveste sprijinul Parisului pentru Kiev.

„Astazi, pentru a avea pace in Ucraina, nu trebuie sa fim slabi”, a declarat Macron intr-un interviu acordat televiziunii nationale franceze TF1 si France 2 pe 14 martie. „Daca razboiul s-ar extinde in Europa, ar fi alegerea si responsabilitatea exclusiva a Rusiei. Dar pentru noi sa decidem astazi sa fim slabi, sa decidem astazi ca nu vom raspunde, inseamna sa fim deja infranti. Iar eu nu vreau asta”.

El a adaugat: „Daca Rusia castiga acest razboi, credibilitatea Europei va fi redusa la zero”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: