Analiza Politico: „Matematicianul roman care incearca sa-i impiedice pe Putin si Trump sa distruga Occidentul”

Influenta publicatie europeana Politico a dat publicitatii, vineri, o ampla analiza a situatie politice din Romania in care personaj central este Nicusor Dan. „Matematicianul roman care incearca sa-i impiedice pe Putin si Trump sa distruga Occidentul”, se intituleaza materialul.
Elon Musk si JD Vance nu stiu suficient pentru a judeca criza electorala din tara, iar Trump ar trebui sa fie mai dur cu Putin, spune primarul Bucurestiului si candidatul la presedintie Nicusor Dan, citat de Politico.
Iata traducerea analizei din Politico:
Nicusor Dan nu se grabeste cand vorbeste, cantarind fiecare cuvant ca si cum viitorul civilizatiei ar depinde de el. Dar atunci el ar putea fi cea mai buna speranta a Occidentului de a pastra Romania.
Primarul Bucurestiului, in varsta de 55 de ani, care lupta impotriva coruptiei, candideaza pentru functia de presedinte al celei de-a sasea cele mai populate tari din Uniunea Europeana, o cursa care a declansat deja o criza constitutionala – si strigate de indignare din partea unor figuri importante din administratia presedintelui american Donald Trump.
Alegerile prezidentiale din decembrie anul trecut din Romania au fost anulate pe fondul afirmatiilor conform carora ingerintele rusesti, finantarea dubioasa si o campanie TikTok extrem de suspecta au catapultat pe primul loc un outsider de extrema dreapta putin cunoscut, simpatizant al Moscovei, Calin Georgescu.
Cu toate acestea, in ciuda acuzatiilor de ingerinta, Georgescu a ramas popular, conform sondajelor de opinie, si era pe cale sa aiba succes in reluarea alegerilor din mai, pana cand autoritatile electorale au facut un pas mai departe si l-au interzis categoric.
Vicepresedintele american JD Vance si Elon Musk au profitat de situatia din Romania, prezentand-o drept un studiu de caz privind relele politicii europene, denuntand blocarea lui Georgescu drept o parodie a democratiei.
Intr-un interviu acordat POLITICO, Dan alege sa nu riposteze dur la interventiile americane, pe care le pune pe seama ignorantei. Vance si Musk, spune el, pur si simplu nu au suficiente informatii despre ceea ce s-a intamplat pentru a putea judeca corect – si nu este numai vina lor.
Ei au fost influentati de campania media zgomotoasa a lui Georgescu, care a protestat impotriva deciziei de a anula alegerile si de a-i interzice accesul – in parte pentru ca autoritatile romane nu au prezentat in public suficiente dovezi pentru a explica ce a mers prost, spune Dan.
„Nu arata bine pentru imaginea Romaniei si cred ca trebuie sa clarificam totul”, spune Dan, cand este intrebat daca criticile americanilor sunt daunatoare. „Ei sunt liberi sa isi dea cu parerea. Cred ca romanii sunt mult mai interesati de ceea ce spun candidatii cu privire la viitorul Romaniei.”
Primele sondaje arata ca un alt politician de extrema dreapta – George Simion – este pe cale sa preia majoritatea alegatorilor lui Georgescu si pare sa castige primul tur al alegerilor reluate pe 4 mai. Dan, conform unui sondaj important din aceasta luna, are sanse mari sa castige presedintia daca ajunge in turul al doilea, pe 18 mai.
Miza este directia viitoare a unei tari cu 19 milioane de locuitori care se invecineaza cu Ucraina la marginea estica a UE si care gazduieste o baza NATO esentiala, intr-un moment delicat pentru alianta occidentala.
Impactul asupra politicii UE in cazul victoriei lui Simion ar fi urias: un nou individ perturbator in stilul lui Viktor Orban la conducerea unei tari de doua ori mai mari decat Ungaria ar spori influenta nationalismului in politica europeana.
Simion isi descrie Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) drept „un fel de partid Trumpist” si a promis sa puna capat sprijinului militar pentru Ucraina.
Nu este o poveste singulara, cu extrema dreapta in crestere in Franta, Germania, Austria si Italia, printre alte locuri. Asadar, de ce se afla Romania la rand? Dan face din nou o pauza inainte de a-si oferi analiza.
„Cred ca exista o nemultumire in societatea romaneasca, care pentru mult timp a fost latenta”, spune el. „Avem o masa mare de oameni care realizeaza si exprima faptul ca lucrurile nu pot merge in acelasi mod … exista oameni care spun ca orice alternativa este mai buna decat sistemul actual.”
Dan este un matematician talentat de formatie, obtinand de doua ori note perfecte la prestigiosul concurs Olimpiada Internationala de Matematica. Student pasionat de filozofie, cu par mare cret inchis la culoare, el pastreaza aerul usor straniu al trecutului sau academic.
Este un contrast puternic cu Georgescu, care aparea in videoclipurile TikTok calare, imbracat in haine traditionale, si se lauda ca nu are nevoie de un partid, deoarece partidul sau este Romania.
Dan se angajeaza sa sprijine Ucraina impotriva Rusiei si sa pastreze aliantele Romaniei in Occident, inclusiv sa joace un rol deplin in afacerile NATO si UE. El vede America si Europa ca fiind in mod natural de aceeasi parte.
„Statele Unite si Europa fac parte din acelasi model de civilizatie care este in contradictie cu alte modele de civilizatie”, spune el. „Asa ca trebuie sa fim impreuna in acest conflict al civilizatiilor”.
Dar el se teme ca Trump ii ofera presedintelui rus Vladimir Putin o cale usoara in cautarea pacii in Ucraina si ii cere presedintelui american sa isi reechilibreze abordarea fata de discutii.
„Incercarea de a avea pace in Ucraina este foarte legitima. Toata lumea o doreste”, spune Dan. „Uitandu-ne la raspunsul administratiei Statelor Unite, am vazut o presiune mare asupra partii ucrainene, dar nu am vazut o presiune similara asupra partii ruse. Daca esti administratia Statelor Unite, daca vrei sa faci presiuni asupra partii ruse, poti vorbi despre sanctiuni financiare, poti vorbi despre pretul petrolului si toate aceste lucruri, iar eu nu am vazut asta.”
„Modul in care se termina razboiul din Ucraina este foarte important pentru securitatea viitoare a Romaniei si a Europei … presiunea pe cele doua parti nu a fost echilibrata si cred ca Putin este intr-o situatie internationala mai buna decat acum o luna.”
Investigatiile sunt in curs de desfasurare pentru a afla ce s-a intamplat exact in timpul primului tur de scrutin din Romania de anul trecut, pe care Dan il descrie ca fiind „un mare esec” al institutiilor statului responsabile de protejarea democratiei. El este nemultumit de faptul ca autoritatile nu au dat inca o explicatie completa a ceea ce s-a intamplat, lasand loc conspiratiilor.
In timpul Razboiului Rece, sub regimul lui Nicolae si Elena Ceausescu, tara a pastrat distanta fata de dominatia Moscovei, ramanand sceptica fata de imperiul sovietic si mentinand in acelasi timp legaturi cu Occidentul.
„In Romania avem amintiri puternice despre ce inseamna Rusia”, spune Dan. „Cred ca regimul rus si domnul Putin au incercat sa destabilizeze sistemul democratic din Romania, dar si din restul acestei parti a Europei. Aceasta face parte din razboiul sau hibrid pe care il duce impotriva Europei.”
Daca interferenta Rusiei in alegerile din Romania este confirmata, aceasta va fi o „buna oportunitate” de a-i educa pe romani cu privire la pericolele dezinformarii si la modul in care actorii rauvoitori pot deturna retelele sociale pentru a destabiliza societatile, crede Dan.
El il caracterizeaza pe Simion, liderul partidului de extrema dreapta AUR, in varsta de 38 de ani, ca fiind favorabil Rusiei si o provocare la adresa perspectivei pro-occidentale a Romaniei. Celalalt rival principal al lui Dan, spune el, este Crin Antonescu, un fost presedinte de partid despre care spune ca reprezinta establishmentul politic nepopular.
Dan si-a facut un nume luptand impotriva coruptiei si redand credibilitate administratiei din capitala Romaniei.
„Intr-o anumita masura, sunt un politician anti-sistem”, spune el. „Cred ca oamenii vad in mine un critic al sistemului politic actual si, pe de alta parte, o onestitate pe care oamenii nu o vad la alti politicieni. In opinia mea, persoana este mai importanta decat programul”.
S-ar putea sa aiba dreptate. Dar atractia extremei drepte este inca puternica.
Dan nu a vrut niciodata cu adevarat sa fie politician, dar a sfarsit prin a fonda un partid – Uniunea Salvati Romania – datorita a ceea ce el a vazut ca fiind nevoia unei noi directii. Dar nu parea sa fie atras de politica si a parasit partidul pentru a deveni candidat independent.
„Daca ar fi sa nu fac politica, as fi matematician”, spune el. „Multi oameni nu inteleg ca a face matematica este foarte aproape de un fel de arta, de un fel de literatura. Inseamna sa descoperi in tine si sa construiesti in tine un fel de obiect. Este, desigur, foarte rational, dar si a descoperi lucruri inseamna a lucra mult cu subconstientul tau. Ceea ce ma va defini este o curiozitate foarte mare de a sti despre mine, despre lume, despre tara mea”, a mai spus Dan.