Analiza – Putin devine o problema pe care Rusia trebuie sa o rezolve: „Exista un miros de sange in aerul din jurul Moscovei”

analize

Putin, ostatici, Israel, Hamas, implicare

Presiunea creste asupra presedintelui Zelenski pentru a oferi o forma de progres in ceea ce priveste ofensiva ucraineana, el nu este singurul lider in aceasta situatie, se arata intr-o analiza Sky News.

Departe de campurile de lupta, exista tot mai multe dovezi ca autoritatea si baza de sustinere a presedintelui Vladimir Putin se diminueaza pe masura ce incep sa se formeze fisuri in fundatiile regimului sau.

Exista un miros de sange in aerul din jurul Moscovei, iar problemele evidente ale lui Putin vor oferi Ucrainei (si comunitatii internationale) oportunitatea de a profita de ele.

Desi Putin s-ar fi simtit incurajat de succesul Rusiei in anexarea Crimeei in 2014, el nu si-ar fi putut imagina niciodata ca, la aproape 18 luni de la invazia sa in Ucraina, Rusia ar fi putut fi implicata intr-un conflict de uzura.

Ambitiile lui Putin de a opri expansiunea NATO, de a restabili „maretia” Rusiei si de a creste economia rusa, nu s-au materializat. In schimb, NATO s-a extins, Rusia a devenit un paria pe scena mondiala, iar economia sa sufera sub sanctiuni occidentale.

Desi populatia rusa este hranita cu stiri favorabile regimului, elita rusa – de al carei sprijin Putin are nevoie – resimte impactul tot mai mare al sanctiunilor.

Veniturile din petrol si gaze naturale raman consistente, dar cu peste un milion de barbati rusi in varsta de lupta care au fugit pentru a evita recrutarea, economia rusa se contracta. Iar elita va fi, de asemenea, constienta de faptul ca punerea sub acuzare a lui Putin de catre Curtea Penala Internationala va avea efecte de durata asupra capacitatii Rusiei de a-si reveni dupa ce conflictul se va incheia.

Putin devine rapid problema pe care Rusia trebuie sa o rezolve.

In urma tentativei esuate de lovitura de stat a lui Evgheni Prigojin, Putin va fi fost ingrijorat de usurinta aparenta  cu care acesta a reusit sa avanseze spre Moscova. A actionat singur sau actiunile sale au fost un barometru al unei nemultumiri generalizate?

In general, liderii autoritari nu se bucura de o retragere confortabila – de obicei, acestia sufera un sfarsit rapid si adesea brutal, cand un succesor ajunge la putere. Dar Putin nu-si poate permite o epurare generalizata, de teama sa nu alimenteze flacara unei noi lovituri de stat.

Succesele militare limitate ale Rusiei de pana acum au fost obtinute de mercenarii Wagner, dar Putin nu mai poate avea incredere in ei. Rusia este pe picior gresit in Ucraina, iar Putin va trebui sa isi consolideze securitatea interna, pastrarea controlului asupra puterii va fi o prioritate.

Toate acestea exercita o presiune tot mai mare asupra resurselor sale militare limitate, fortand compromisuri si stabilirea de prioritati, toate acestea riscand sa dilueze fortele militare din Ucraina.

O cale de iesire – cu fata curata

La inceputul razboiului, Putin a simtit probabil ca timpul era de partea Rusiei – cu cat razboiul continua mai mult, cu atat mai mare era sansa ca unitatea si hotararea Occidentului sa se risipeasca.

Cu toate acestea, acum timpul pare sa fie in favoarea Ucrainei – Rusia continua sa piarda teren in Ucraina si Putin trebuie probabil sa gaseasca o cale de iesire din conflict, pentru a-si consolida controlul tot mai slab asupra puterii.

Acest lucru ar putea explica intr-o oarecare masura de ce s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagra si a vizat cerealele ucrainene – in contradictie directa cu Conventia de la Geneva si cu dreptul international. Prin reducerea ofertei globale de cereale, Putin a facut sa creasca preturile: acest lucru nu va afecta Occidentul, ci va creste profiturile Rusiei ca principal exportator mondial de cereale.

Asta ar putea sa determine comunitatea globala sa gaseasca o modalitate de a evita un dezastru global provocat de foamete si sa exercite presiune internationala asupra ambelor parti implicate in conflict pentru a negocia. Putin ar fi probabil precaut sa solicite proactiv o incetare a focului – ar fi vazut ca facand acest lucru dintr-o pozitie de slabiciune.

Totusi, daca comunitatea internationala l-ar obliga sa negocieze, el ar putea exploata oportunitatea de a incheia razboiul din Ucraina, cu pastrarea Crimeii si a unor elemente din Donbas, sa cedeze podul terestru si, astfel, sa declare victoria in „operatiunea sa militara speciala” – cel putin in fata unui public intern.

O victorie a la Pirus din perspectiva Occidentului, dar poate un colac de salvare pentru un Putin asediat.

Departe de campurile de lupta, multi analisti prezic acum ca zilele lui Putin sunt numarate. Invazia sa neprovocata si ilegala a Ucrainei a diminuat credibilitatea, i-a afectat economia si a sporit vulnerabilitatea Rusiei, expunand starea deplorabila a capacitatii sale militare.

Este mai important ca niciodata ca Occidentul sa-si pastreze calmul, sa mentina presiunea internationala asupra regimului lui Putin si sa continue sa sprijine lupta Ucrainei pentru a-i expulza pe rusi.

Preocuparile Occidentului cu privire la lipsa de progres al Ucrainei pe campul de lupta sunt justificate, dar victoria strategica ucraineana in acest conflict ar putea sa nu se bazeze doar pe progresul de pe campul de lupta.

Probabil ca Vladimir Putin a pierdut deja acest razboi, iar viitorul sau pare din ce in ce mai nesustenabil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: