Analiza Reuters: 80% dintre tintele LOVITE de Rusia in Siria NU au legatura cu ISIS

analize

Aproape 80% dintre atacurile aeriene lansate de Rusia in Siria in ultimele trei saptamani au vizat zone care nu sunt detinute de Statul Islamic, arata o analiza Reuters care a utilizat date de la Ministerul rus al Apararii.

Concluziile anchetei sunt menite sa decredibilizeze afirmatiile Moscovei potrivit carora scopul interventiei in Siria este de a invinge gruparea terorista.

Majoritatea atacurilor au avut, in schimb, loc in zonele detinute de alte grupari oponente presedintelui Siriei, Bashar al-Assad, printre care al-Qaeda, dar si de luptatori sustinuti de Washington si de aliatii sai.

Declaratiile reprezentantilor Ministerului Apararii cu privire la obiectivele lovite de Fortele Aeriene si o arhiva online a hartilor militare folosite de rusi arata ca Rusia a lovit 64 de obiective, de cand presedintele Vladimir Putin a ordonat prima runda de atacuri aeriene, acum trei saptamani.

Dintre aceste obiective, cel mult 15 se aflau in zonele detinute de gruparea Stat Islamic. „Daca te uiti pe harta, vei putea intelege foarte usor ca ei nu lupta cu Statul Islamic, ci cu alte grupari oponente”, a declarat Alexander Golts, redactor sef adjunct al publicatiei Yezhednevny Zhurnal.

Informatiile sprijina afirmatiile Washingtonului si ale NATO potrivit carora interventia Rusiei in Siria este menita sa il sprijine pe Assad, care l-a vizitat recent la Moscova pe Vladimir Putin ca sa ii multumeasca pentru sprijin.

Un alt motiv al Moscovei ar putea fi stabilirea unui punct strategic in Orientul Mijlociu si prezentarea Rusiei ca o putere militara globala intr-un moment in care, dupa criza din Ucraina, relatiile cu Occidentul au suferit dramatic.

Oficialii rusi au respins acuzatiile si au subliniat in repetate randuri ca atacurile armate vizeaza doar Statul Islamic si gruparile de teroristi islamisti. Acestia sustin sus si tare ca Moscova si Occidentul lupta contra unui inamic comun.

Cu toate acestea, obiectivele atacate arata o imagine diferita. Din 30 septembrie si pana acum, peste 780 de misiuni au efectuat Fortele Aeriene impotriva a 800 de tinte in Siria, arata businessinsider.com. Numai luni, din cele sase tinte atinse, niciuna nu se afla intr-o zona detinuta de Statul Islamic, arata Reuters. „Scopul principal al acestor atacuri aeriene este sa sprijine ofensiva terestra a armatei siriene”, a spus Golts.

Un diplomat occidental de la New York a afirmat faptul ca 85% dintre atacurile aeriene ruse au vizat gruparilor neafiliate Stat Islamic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: