Analiza Reuters: NATO se grabeste sa conceapa un pachet pe termen lung pentru Ucraina, dar diferentele persista

analize

jens stoltenberg la kiev, sef nato

Tarile membre NATO se grabesc sa finalizeze un plan care sa prevada un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, incercand sa identifice cea mai buna modalitate de a asigura securitatea acestei tari pana cand ea se va putea alatura aliantei militare, potrivit unor responsabili americani si europeni, citati joi de Reuters intr-o ampla analiza, citata de Agerpres.

Cu patru saptamani inainte de summitul NATO de la Vilnius, care ar trebui sa aprobe acest plan, s-a convenit ca Ucraina nu poate adera la Alianta Nord-Atlantica atat timp cat luptele impotriva fortelor ruse sunt inca in desfasurare, pozitie acceptata la inceputul lunii iunie si de presedintele Volodimir Zelenski, dupa luni de zile in care acesta a pledat pentru o admitere rapida.

Membrii Aliantei sunt pe punctul de a conveni asupra unor masuri progresive pentru consolidarea legaturilor cu Ucraina, in special prin imbunatatirea modului in care NATO si Kievul coopereaza, si a unui program pe mai multi ani pentru a ajuta Ucraina sa isi alinieze fortele de securitate la standardele operationale si tehnice ale NATO, potrivit oficialilor citati.

Dar aliatii mai trebuie sa-si rezolve divergentele cu privire la modul in care sa raspunda dorintei de aderare a Ucrainei, care a fost guvernata de o declaratie vaga din 2008 conform careia va adera la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, fara a preciza cum si cand.

Ambasadoarea americana pe langa NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri jurnalistilor ca membrii Aliantei inca mai discuta asupra modului in care sa raspunda la aspiratiile de aderare ale guvernului de la Kiev.

„In cadrul aliantei are loc o conversatie bogata, cu o intreaga gama de puncte de vedere”, a spus Smith.

O sursa de rang inalt din cadrul NATO a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, ca se „cauta intens un mecanism care sa aduca Ucraina mai aproape de NATO fara a o integra in NATO”.

Guvernele occidentale, cum ar fi SUA si Germania, sunt precaute fata de masurile care, in opinia lor, ar putea aduce alianta mai aproape de un razboi activ cu Rusia, care a considerat mult timp extinderea Aliantei Nord-Atlantice in Europa de Est drept o dovada a ostilitatii occidentale.

Intrebat la 2 iunie despre aspiratiile Ucrainei de a adera la NATO, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca aceasta „ar fi o potentiala problema pentru multi, multi ani”.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a trimis fortele in Ucraina in februarie 2022, sustinand ca Rusia trebuie sa-si protejeze securitatea. Putini analisti militari se asteapta ca aceasta contraofensiva recent lansata de Ucraina sa puna capat rapid conflictului – in schimb, multi prezic mai multi ani de lupte.

In cursul acestei perioade, sprijinul popular pentru apararea Ucrainei in Occident ar putea sa se diminueze, iar alegerile americane din 2024 ar putea sa aduca o administratie care sa fie mai putin dispusa sa cheltuiasca bani pentru razboi.

Dincolo de deliberari, intrebarea este daca membrii aliantei pot face proba unitatii, forjand acorduri inaintea summitului din 11-12 iulie in capitala lituaniana. In caz contrar, Putin ar da o lovitura politica si propagandistica.

‘Nimeni nu vrea sa-si asume riscul ca dezbinarea sa fie afisata in mod deschis’, a declarat un inalt diplomat din Europa de Est.

Pentru a-i linisti pe ucraineni, Polonia si unele guverne din Europa de Est au cerut NATO sa-si defineasca clar etapele spre o eventuala aderare si sa favorizeze miscarea accelerata in aceasta directie.

Alti membri, in special SUA si Germania, au fost reticenti in a adopta aceasta idee, potrivit diplomatilor.

Cu totii sunt insa de acord cu privire la necesitatea de a consolida in continuare securitatea Ucrainei inainte de aderarea ei la NATO.

„Trebuie sa ne asiguram ca, atunci cand acest razboi se va incheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel incat istoria sa nu se repete”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a spus ca aceasta ar trebui sa includa aranjamente intre Ucraina si o serie de aliati din NATO. Natura exacta a acestor aranjamente face obiectul unor discutii intense.

Unii lideri, precum Zelenski si presedintele francez Emmanuel Macron, au cerut ca Ucraina sa primeasca „garantii de securitate”.

Responsabilii americani prefera termenul mai soft de „angajamente de securitate”. Acestia au refuzat sa defineasca in ce ar consta aceste angajamente, dar au declarat ca lucreaza la un mecanism care ar permite fiecarei tari sa ofere Kievului un ajutor militar pe termen lung.

„Ceea ce veti vedea pe masura ce ne apropiem de summitul de la Vilnius sunt discutii mai intense despre cum ar putea arata acest mecanism cu sprijinul mai multor aliati si parteneri ai nostri”, a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA.

Diplomati si oficiali au declarat ca optiunile aflate in discutie includ continuarea livrarilor de arme avansate, munitii si echipamente, care s-au ridicat deja la zeci de miliarde de euro. de dolari.

Unii au sugerat sa se bazeze in mod vag pe acordurile americane cu Israel, prin care statele NATO ar oferi servicii militare bilaterale fixe pentru asistenta bilaterala bilaterala pentru o perioada lunga de timp.

Gabrielle Tarini, coautoare a unui nou raport al RAND Corporation privind reconstructia Ucrainei, a declarat ca, pana cand Ucraina va putea adera la NATO, alianta trebuie sa analizeze astfel de masuri.

„Gasirea unei abordari care sa fie suficient de puternica pentru a descuraja Rusia sa atace din nou, dar care sa nu provoace neaparat Rusia, va fi cheia aici pentru aranjamentele de securitate”, a spus ea.

Etape mai mici sunt, de asemenea, in pregatire.

Stoltenberg a declarat ca se asteapta ca forumul de cooperare Comisia NATO-Ucraina sa fie transformat intr-un Consiliu NATO-Ucraina, in care Kievul sa fie acceptat ca partener egal.

NATO va consolida un program de asistenta neletala pentru fortele de securitate ucrainene pentru a le ajuta sa treaca de la perioada sovietica la standardele Aliantei Nord-Atlantice, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: