Analiza: Ruptura dintre Dragnea si Grindeanu e definitiva. PSD si-ar putea darama propriul Guvern

politica

Conducerea PSD a fost convocata, miercuri, la Bucuresti, de catre liderul PSD Liviu Dragnea, pentru a transa in ceea ce priveste schimbarea in integralitate sau remanierea Guvernului Grindeanu, pe baza Raportului de evaluare a activitatii premierului si a ministrilor.

Liviu Dragnea a adoptat o pozitie de forta si, in ultimele 24 de ore, a avut doua intalniri cu premierul Sorin Grindeanu, caruia i-a solicitat in mod expres demisia din functie, motivand, potrivit unor informatii aparute pe surse, intarzierile inregistrate in implementarea programului de guvernare si constatate in raportul de evaluare, arata Mediafax.

Premierul Grindeanu a respins, insa, cererea lui Dragnea de a demisiona si, mai mult, a dat asigurari pe canale neoficiale ca nu se pune problema demisiei si ca nu va demisiona nici miercuri, in cadrul sedintei conducerii PSD (Comitetul Executiv National – CExN).

Solicitarea privind demisia din functia de premier are, insa, la baza faptul ca relatia dintre liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu s-a deteriorat iremediabil si a devenit ireconciliabila, potrivit unor surse. Aceasta deteriorare nu a survenit insa in ultimul timp, situatia trenand de cateva luni bune.

Nici ideea lui Dragnea de a-l schimba pe Grindeanu din fruntea Guvernului nu este una noua. Inca de acum o luna, la ultima sedinta a CExN, in care si-a impus vointa in mod autoritar, fapt ce a dus la sanctionarea si pierderea functiilor de catre Serban Nicolae, Dragnea anunta ca urmatorul CExN va fi „mult mai interesant”.

Intre timp, animozitatile dintre Dragnea si Grindeanu au inceput sa se faca simtite, in timp, la nivelul declaratiilor. Dragnea s-a limitat la a transmite public cateva ironii la adresa premierului, insa nu l-a atacat in mod direct, ci prin interpusi, care aveau rolul de a fi „guri de tun” care sa-l determine pe premier sa adopte o atitudine defensiva.

Tariceanu, Firea si Badalau, „gurile de tun” ale lui Dragnea impotriva lui Grindeanu

Cei care au jucat acest rol de „guri de tun” pentru Dragnea au fost, pe rand si in aceasta oridine, omologul sau de la ALDE, Calin Popescu Tariceanu, primarul general Gabriela Firea si presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau.

Tariceanu a declamat public, arborand o suparare nedisimulata, ca are semne de intrebare privind activitatea Guvernului, care apeleaza la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, dand drept exemple Legea salarizarii unice si crearea Fondului suveran.

Mai recent, Gabriela Firea a acuzat ca Dragnea nu se mai consulta cu premierul Sorin Grindeanu „ca la inceput” si a acuzat o proasta colaborare cu Guvernul la nivelul Primariei, unde proiectele „se lovesc de un zid”. Firea a spus ca relatia Executivului cu administratia locala este „mai proasta” decat pe vremea Guvenului Ciolos.

Nicolae Badalau a fost cel mai direct, el descriind chiar scenariul schimbarii lui Grindeanu si nominalizarii unui nou premier care sa fie propus spre desemnare presedintelui Iohannis.

Grindeanu nu-i intoarce lui Dragnea si celalalt obraz: Nu-mi remaniezi ministrii

Dragnea a iesit la atac din ce in ce mai direct si personal impotriva lui Grindeanu dupa refuzul expres al premierului de a face remanieri ca urmare a raportului de evaluare intocmit de Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Darius Valcov, Cristian Socol si „alti colegi”.

„Nu faci schimbari la 3-0 in repriza intai” a spus Grindeanu. „Nu-i o declaratie buna, nu asta e atitudinea”, a raspuns, parinteste, Dragnea, ascunzandu-si enervarea teribila.

Dragnea isi devoaleaza in declaratii planul de a-l schimba pe Grindeanu

Vinerea trecuta Dragnea a declansat public o suita de atacuri in crescendo la Grindeanu. Astfel, despre schimbarea Guvernului, a declarat public, intr-o nota misterioasa, ca „Nu cred ca ajungem acolo. Sau…cine stie?”, in timp ce, pe de alta parte, ii transmitea presedintelui Iohannis ca, atat timp cat acesta se afla in SUA, „nu se va intampla nimic in tara”.

De asemenea, Dragnea a anuntat ca toti ministrii, inclusiv Grindeanu, au depuse demisiile in alb, insa nu le va activa, considerand ca ar fi o procedura „incorecta”.

Sambata seara, Gabriela Firea a mers la un post Tv si l-a acuzat direct pe Grindeanu de faptul ca are „alt spate politic”, respectiv ca s-ar consulta mai mult cu presedintele Iohannis si mai putin cu Liviu Dragnea, care l-a numit premier. Ea a avansat si o serie de domenii de guvernare cu probleme, cum ar fi Apararea, Transporturile, Energia, Apele si Padurile si chiar Cultura.

La fel ca Badalau, Firea a descris scenariul schimbarii lui Grindeanu, inclusiv cu episodul in care PSD va merge la Cotroceni pentru a propune un alt premier, iar Iohannis ar da „majoritatii parlamentare” posibilitatea de a numi acest nou premier, desemnandu-l. Firea spunea chiar ca si-ar dori ca viitorul premier sa fie o femeie.

Grindeanu iese la atac – Stabilitate, nu schimbari!

Duminica seara, premierul Grindeanu posteaza un mesaj pe contul sau de Facebook, in care afirma ca Romania are nevoie de „stabilitate, nu de noi schimbari, crize politice, eventual alte alegeri”, in contextul informatiilor vehiculate pe surse privind iminenta sa schimbare din fruntea Guvernului.

Dragnea ii da replica imediat, la un post tv, spunand ca e surprins de ceea ce sustine Grindeanu, ca nu i se poate reprosa generarea instabilitatii si ca „stabilitatea unei tari nu sta intr-o persoana”. Ca si Firea, Dragnea creioneaza portretul viitorului premier, care trebuie sa fie „nebun de harnic”.

Dragnea merge noaptea la sediul PSD, unde sustine ca lucreaza la raportul de evaluare, pentru a finaliza concluziile. Aici face, in fata presei, o afirmatie dura, care devoaleaza adevaratele sale planuri: „Nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile”. El transmite astfel, in substrat, ca Grindeanu va demisiona daca partidul ii va retrage sprijinul politic.

„Eu l-am respectat foarte mult pe primul-ministru Radu Vasile, dar nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred ca se va ajunge acolo. Dar, repet, nu stiu daca se va propune lucrul asta. Oricine e calm in aceste zile e un om destept. Cine e foarte agitat, greseste”, a subliniat Dragnea.

Dragnea si Grindeanu, despre demisie: Da-ti-o! Nu mi-o dau!

Ziua de luni a fost o zi de acalmie aparenta, intrucat Dragnea a evitat sa faca declaratii publice. S-a intalnit in schimb, seara, cu Grindeanu, dupa ce acesta a revenit in tara din vizita in Croatia si i-a cerut demisia, premierul respingand solicitarea.

Marti, lucrurile se precipita in Parlament, unde mai multi ministri sunt chestionati de jurnalisti in privinta evaluarii activitatii lor. La birou la Dragnea e „pelerinaj” al ministrilor, care se intrec parca sa tuseze afirmatia liderului PSD de acum o saptamana: „99% din Guvern <<tine cu mine>>, de cateva luni stau in anticamera pe aici”.

„Trei, Doamne, si toti trei”: Doar trei ministri trec evaluarea lui Dragnea

Lia Olguta Vasilescu, Carmen Dan si Petre Daea sunt cei trei ministri care au trecut evaluarea, ceilalti membri din Cabinetul Grindeanu nereusind sa se incadreze in cerintele partidului, potrivit informatiilor care transpar marti din celebrul raport de evaluare. Badalau a declarat public faptul ca „sunt foarte multe nerealizari”, iar premierul „isi asuma tot Cabinetul”.

Intre timp, dupa-amiaza, Dragnea si Grindeanu se intalnesc din nou, departe de ochii presei, ca si prima data. Intalnirea nu pare a avea un rezultat scontat pentru Dragnea, in conditiile in care Grindeanu ramane pe pozitii si spune ca nu va demisiona.

In aceste conditii, reuniunea CExN de miercuri devine vitala pentru soarta premierului Grindeanu si pentru intregul sau Cabinet, acolo fiind spatiul in care se vor expune propunerile si se vor decide caile de urmat.

Pozitia lui Dragnea, devenita evidenta inclusiv din declaratiile sale publice, atat cele ironice, cat si cele belicoase, la adresa lui Grindeanu, va fi aceea de a-i solicita inca o data demisia.

Scenariul lui Dragnea: Retragerea sprijinului politic, apoi motiune de cenzura

Un scenariu vehiculat in partid, potrivit unor surse, priveste fortarea demisiei lui Grindeanu prin retragerea sprijinului politic in CExN intregului Guvern, urmata de anuntarea demisiilor ministrilor fideli lui Dragnea.

Lucrurile se complica, spun surse din PSD, in conditiile in care Grindeanu ar mentine pozitia si nu ar demisiona, avand posibilitatea de a numi interimari.

In aceste conditii, singura varianta ar fi initierea unei motiuni de cenzura, PSD considerand ca nu mai este vorba de Guvernul sau, ceea ce ar conduce la demiterea lui Grindeanu in Parlament.

„Necunoscuta Iohannis” – presedinte jucator

O necunoscuta a acestui scenariu o reprezinta „jocul” pe care il va face presedintele Iohannis intr-un astfel de scenariu. Acesta a transmis deja, pe cai neoficiale, ca nu va negocia cu Dragnea si ca liderul PSD poate merge la Cotroceni la discutii doar in situatia in care premierul demisioneaza sau este demis prin motiune de cenzura.

Intr-un astfel de scenariu, Iohannis devine „presedinte jucator” si are un cuvant major de spus in desemnarea unui nou premier. Dragnea s-ar teme, practic, de reeditarea unui scenariu precum cel privind respingerea desemnarii lui Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse, in acest moment „lucrurile inca se discuta”. Scenariul unei remanieri a catorva ministri si al mentinerii lui Grindeanu premier pare greu de presupus in conditiile relatiei deteriorate dintre Dragnea si Grindeanu si mai ales in conditiile dorintei clare a liderului PSD de a-l schimba pe premier. Pentru unii social-democrati nu este foarte clar ce se va intampla miercuri in CExN, existand foarte multe speculatii. Cert este insa ca orice scenariu este posibil, inclusiv cel al depunerii unei motiuni de cenzura in care PSD sa-si darame practic propriul Guvern.

PSD a cazut, practic, in capcana propriului mecanism de guvernare imaginat de Dragnea si care presupunea ca lucrurile vor merge bine in conditiile in care liderul partidului nu este si premier, iar premierul este practic „supus” liderului formatiunii si controlat de o comisie de evaluare.

PSD pare a nu sti sa gestioneze situatia – prima de altfel in istoria sa recenta – in care presedintele partidului nu este si premier. Si nu exista nicio garantie ca inlocuirea lui Grindeanu cu un alt premier nu ar conduce la o situatie similara peste alte sase luni, cand este proiectata a avea loc urmatoarea evaluare a Guvernului si ministrilor, operata tot de Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: