Analiza: Rusia a pierdut geopolitic pe 5 fronturi din Eurasia invadand Ucraina

externe

Invadarea Ucrainei de catre Rusia a fost prezentata in fata publicului rus ca un mare razboi pentru influenta geopolitica „indreptatita” si securitate nationala. In ciuda ocuparii unei parti din Ucraina, in linii mari principalul rezultat a fost un regres geopolitic rusesc in Europa si Asia.

1. Ucraina

In toate modurile posibile, Rusia a pierdut Ucraina din sfera sa de influenta. Faptul ca i-a ocupat o cincime din teritoriu inseamna doar ca a facut din aceasta tara un inamic pe termen lung si a extins decisiv influenta occidentala. Mai devreme sau mai tarziu, Ucraina va deveni membra a Uniunii Europene, cu sanse sa faca la un moment dat parte din NATO.

2. Caucaz

Influenta Rusiei in Caucazul de Sud a suferit un regres masiv. Armenia, aliatul sau in Tratatul de Securitate Colectiva, un NATO rusesc, s-a departat decisiv de Rusia dupa ce aceasta a refuzat sa o ajute in conflictul cu Azerbaidjan prin care a pierdut teritorii pe care le detinea de peste 30 de ani.

In consecinta, Armenia a aderat la Tribunalul Penal International, care printre altele a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin pentru crime de razboi, si a inceput eforturile de a candida la integrarea in Uniunea Europeana.

Vecina sa Georgia a avansat si ea pentru o vreme pe aceeasi cale. Acum procesul de integrare in UE a fost in mare parte stopat din cauza unei volte pro-ruse si a unor legi de inspiratie ruseasca ce au facut UE sa considere ca standardele democratice nu sunt respectate. Totusi, majoritatea populatiei georgiene isi doreste integrarea in UE, in primul rand de teama Rusie, iar guvernul spune ca doar a suspendat procesul, dar il va relua.

3. Asia Centrala

Tarile din Asia Centrala au facut parte din URSS, iar apoi au mentinut relatii in general stranse cu Rusia, chiar daca de multe ori mai degraba din teama.

Invadarea Ucrainei de catre Rusia a indepartat aceste tari, mai ales Kazahstanul, de Moscova. Desi relatiile nu s-au prabusit, ba chiar au crescut sub raport economic pentru ca Rusia evita sanctiunile europene prin aceste stat, tarile central-asiatice au cautat sa se reorienteze.

Ele au fost uneori critice cu Rusia in privinta invaziei, dar actiunile cele mai clare au fost de reorientare. Cele mai multe, cele care nu au ales calea unei izolari precum Turkmenistanul, au mers catre China. Recent, Beijingul a transmis oficial ca nu va permite ca aceste tari sa fie invadate sau amenintate, cu trimitere clara la Rusia, iar legaturile dintre ele s-au intensificat.

De asemenea, tot cu Kazahstanul in frunte, statele regiunii au cautat sa construiasca noi punti, mai ales energetice, cu Europa.

4. China

Rusia si China anuntau un „parteneriat fara limite” inainte de invadarea Ucrainei. Din pacate pentru Rusia, asta a insemnat ca a devenit un fel de partener junior al Beijingului. Rusia aprovizioneaza China cu energie si materii prime ieftine, iar chinezii cumpara la preturi reduse companii rusesti.
E adevarat ca acest parteneriat inseamna un colac de salvare pentru Kremlin, dar unul care o face dependenta de vecinul sau mult mai mare din punct de vedere economic si demografic.

5. NATO in Baltica

Marea Baltica a devenit de facto un „lac NATO” in care Rusia controleaza doar mici teritorii in Kaliningrad si in apropiere de Sankt Petersburg, dupa aderarea Suediei si Finlandei la NATO.

Asta desi, oficial, Rusia a invadat Ucraina si pentru ca pretindea ca se teme de extinderea NATO la granitele sale. Acum NATO a venit si mai aproape de granitele rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: