Analiza: Sa se teama Romania? Consecintele retragerii soldatilor americani

Vestea ca administratia Trump ia in considerare retragerea a jumatate din cei 20.000 de soldati americani stationati in Romania si Polonia dupa invazia rusa din 2022 are puternice implicatii militare si de semnal geopolitic. Interpretarea cea mai la indemana e ca America semnalizeaza ca nu mai da aceeasi importanta protejarii flancului estic al NATO fata de Rusia.
Inainte de a vedea implicatiile acestei decizii – care, trebuie subliniat, este doar o infomatie pe surse si nu este oficiala – trebuie analizat de ce o ia America in considerare.
Sunt doua motive principale, care sunt legate mai curand de noile orientari ale lui Trump decat de Romania:
1. Este un semnal dat Rusiei
Nu ar fi un gest care sa arate ca America „abandoneaza” in fata Rusiei zona asta a lumii, ci unul simbolic pentru repararea relatiilor ruso-americane. Un fel de semnal ca America o „ia mai usor” cu militarizarea vecinatatii Rusiei.
Propriu-zis, 20.000 de trupe americane nu reprezentau o amenintare majora la adresa Rusiei, desi sunt trupe de descurajare a unui atac. Prezenta acestor soldati este mai degraba linistitoare pentru aliati decat amenintatoare pentru Rusia.
Dand aceste semnal, administratia Trump vrea sa aduca Rusia mai aproape din punct de vedere geopolitic si sa sporeasca sansele de a avea o pace in Ucraina.
2. Parte a aceleiasi politici de retragere treptata din Europa
Dincolo de semnalele date Rusiei, Trump este constant cu directia deja anuntata, aceea de „a-si lua mana” de pe Europa din punct de vedere al responsabilitatilor militare.
Trump considera ca America plateste prea mult si ca obtine prea putine beneficii, parte a viziunii sale inguste si mercantiliste despre aliante. De asemenea, liderul de la Washington doreste sa aiba mainile mai libere sa se ocupe de China, pe care o considera principala amenintare la adresa Americii.
Trump nu se va opri, daca se realizeaza miscarea, la Romania si Polonia, ci si la alte state europene in care are baze.
IMPLICATII si POSIBILITATI
Care sunt urmarile? La ce ne putem astepta?
1. Neliniste, dar nu panica, in cercurile politico-militare romanesti
Prezenta militarilor americani era o garantie suplimentara ca America E AICI. Semnalul ca nu mai e atat de implicata nu e cel mai bun. In acelasi timp, nu e o tragedie. Alte cateva mii de soldati americani ar urma sa ramana aici pentru ca e interesul Americii sa ramana.
Nu sunt nici semne ca baza militara de la Kogalniceanu s-ar putea inchide, mai ales ca e importanta din punct de vedere strategic pentru America, ajutand-o sa proiecteze putere in zona Marii Negre, dar si mai departe, inspre Iran.
2. Pericol din partea Rusiei? Incurajare? Relaxare?
Ramane intrebarea: cum va interpreta Rusia aceasta retragere? Ca pe o permisiune sau ca pe o ocazie de a-si relaxa postura agresiva din zona Marii Negre?
Este, probabil, o intrebare deschisa, care tine mai mult de negocierile ruso-americane si de relaxarea – sau nu – generala a situatiei de securitate.
Singur, acest gest probabil nu va schimba semnificativ lucrurile. Coroborata cu alte lucruri, ar putea.
3. Europa va trebui sa umple golul
Noua postura de securitate si aparare mai ferma a Europei presupune si inlocuirea Americii de acolo de unde aceasta se retrage.
Statele din Vestul Europei dau semne ca sunt mai mult decat dispuse sa faca asta.
Deja Germania, foarte retinuta militar in ultimele 8 decenii, a anuntat ca va trimite militari in Baltica. State precum Franta sau Marea Britanie, care au deja prezenta in Romania, par dispuse sa se ocupe de asta, ba chiar interesate. Ele vor reasigura Romania, este aproape o certitudine in acest context.
Cu alte cuvinte, ne putem astepta la o prezenta europeana mai ferma. Si, implicit, la ancorarea noastra si mai puternica in Europa.
Rezumat: Retragerea americana este in primul rand simbolica. In timp ce produce ingrijorari, este mai mult un semnal geopolitic, iar alte state puternice, cele europene, vor fi capabile sa ia locul Americii. Abia alte gesturi asemanatoare care ar putea urma pot aduce ingrijorari majore.