Analiza: Ucide Donald Trump globalizarea sau o intareste?

Globalizarea, fenomenul prin care tarile ridica tot mai mult din barierele dintre ele, in primul rand comerciale, si care este creditata cu cresterea economica impresionanta pe care a cunoscut-o lumea in a doua jumatate a secolului XX si inceputul secolului XXI, este aproape de un regres din cauza politicilor lui Donald Trump.
Pe termen mediu si lung insa, e posibil ca efectele sa fie inverse, adica sa consolideze avansul globalizarii, doar ca aceasta s-ar putea intensifica intre alte zone ale lumii, in conditiile in care alte puteri incearca sa compenseze pierderile venite din America prin extinderea legaturilor dintre ele.
Cazul 1 – Europa
Tarifele impuse de Donald Trump au rolul de a slabi legaturile economice transatlantice, dar le intaresc pe cele din interiorul Uniunii Europene.
Statele UE par decise sa avanseze pe calea crearii unor legaturi mai stranse si prin crearea unor piete veritabile, integrate, in sectoare precum energia sau tehnologia informatiei. Nevoia unui asemenea proces a fost subliniata si in celebrul raport Draghi privind competitivitatea economiei europene.
Mai mult, Marea Britanie se reapropie substantial de Uniunea Europeana pe care a parasit-o abia in urma cu cu cativa ani.
Cazul 2 – Asia de Sud-Est. China, Japonia, Coreea de Sud
Intr-o miscare surprinzatoare tinand cont de rivalitatile dintre China si celelalte 2 mari puteri economice vecine, cele 3 state au anuntat ca-si vor coordona actiunile in cazul tarifelor impuse de Donald Trump pe 2 aprilie.
Exista mai multe semnale ca statele est-asiatice vor adanci cooperarea lor economica, un lucru firesc din moment ce ele ar putea ramane cu mai multe marfuri din cauza restrangerii pietei americane.
China s-a miscat rapid si a inceput sa stranga legaturile – si sa ridice barierele – cu alti vechi rivali, de la India la Vietnam si chiar Australia.
Cazul 3 – UE + puterile asiatice
UE si state precum China, India, Japonia si Coreea de Sud cauta sa se apropie si sa-si extinda legaturile comerciale in fata barierelor puse de America.
Indiciile unei apropieri au venit imediat dupa alegerea lui Donald Trump, dar acum sunt explorate noi cai de cooperare in zona comertului.
Desi ele insele pornisera un conflict comercial cu tarife, acum acesta s-a temperat. China chiar a anuntat ca amana cu cateva luni o evaluare a unor posibile noi tarife asupra unor produse europene, in special bauturi alcoolice.
UE se misca si mai departe. Chiar in prima zi a tarifelor avem un summit UE-Asia Centrala, un semnal clar de patrundere europeana acolo.
Cazul 4 – Canada si Europa
Canada, principalul partener comercial al Americii, este intr-o situatia dificila din cauza tarifelor impuse de Trump, fiind principala tara majora lovita.
In aceste conditii, ea s-a reorientat puternic catre Uniunea Europeana, pana la punctul in care insusi Trump a devenit nelinistit de aceasta posibilitate. El a amenintat ca va impune si mai multe tarife celor 2 parti daca acestea vor ajunge la o intelegere „care sa faca rau Americii”. Canada vizeaza si intensificarea schimburilor comerciale cu Marea Britanie.
In cea mai mare parte a restului lumii, statele incearca si ele sa se reorienteze pentru cazul in care tarifele lui Donald Trump le vor aduce pagube masive. Iar solutia cea mai la indemana nu e izolationismul economic, ci extinderea liberului schimb cu alte parti ale lumii.