Analiza: „Zelenski schimba tactica si vorbeste despre posibilitatea unui dialog, dar in conditii care clarifica totul”

analize

Presedintele Ucrainei a sugerat ca este deschis la negocieri de pace cu Rusia, atenuand refuzul de a negocia cu Moscova atata timp cat presedintele Vladimir Putin este la putere, insa cu respectarea cerintelor Kievului, informeaza AP.

Apelul lui Volodimir Zelenski la adresa comunitatii internationale de a „forta Rusia sa participe la discutii de pace reale” a reflectat o schimbare a retoricii. La sfarsitul lunii septembrie, dupa ce Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene, el a semnat un decret prin care se declara „imposibilitatea de a purta discutii” cu Putin.

Dar conditiile pe care liderul ucrainean le-a enumerat luni seara par a fi de neacceptat pentru Moscova, asa ca este greu de inteles cum vor avansa discutiile in lumina ultimelor cereri ale lui Zelenski: „restabilirea integritatii teritoriale, compensarea pagubelor de razboi, pedepsirea tuturor criminalilor de razboi si garantiile ca nu se va mai repeta”. El nu a precizat si cum ar trebui liderii mondiali sa constranga Rusia sa accepte aceste conditii.

Armele si ajutorul occidental au fost cheia capacitatii Ucrainei de a lupta impotriva invaziei Rusiei, despre care unii se asteptau initial sa distruga tara cu relativa usurinta. Asta inseamna ca Kievul nu poate ignora modul in care este vazut razboiul in SUA si in Uniunea Europeana, potrivit analistului politic Volodymyr Fesenko.

„Zelenski incearca sa manevreze pentru ca promisiunea de negocieri nu obliga Kievul la nimic, dar face posibila mentinerea sprijinului partenerilor occidentali”, a declarat Fesenko, seful think tank-ului independent Penta Center din Kiev.

„Un refuz categoric de a purta discutii ar fi in favoarea Kremlinului, asa ca Zelenski schimba tactica si vorbeste despre posibilitatea unui dialog, dar in conditii care clarifica totul”, a adaugat el.

In timp ce sprijinul pentru Ucraina a strans suporteri in Congresul SUA, o opozitie conservatoare in crestere ar putea complica acest lucru anul viitor daca republicanii preiau controlul Camerei in urma alegerilor de marti.

Comentariile recente ale liderului republican Kevin McCarthy, conform carora parlamentarii nu vor taia un „cec in alb” Ucrainei, reflecta scepticismul tot mai mare al partidului cu privire la costul acestui sprijin.

In secret, parlamentarii republicani care sustin ajutorul pentru Ucraina vad o oportunitate de a mai trece o transa de asistenta in acest an cu actualul Congres.

Rusia si Ucraina au purtat mai multe runde de discutii in Belarus si Turcia la inceputul razboiului, iar Zelenski a cerut in mod repetat o intalnire personala cu Putin – pe care Kremlinul a refuzat-o.

Discutiile s-au blocat dupa ce ultima intalnire a delegatiilor, desfasurata la Istanbul in martie, nu a avut niciun rezultat.

Luni, Zelenski a afirmat ca Ucraina „a propus in mod repetat (discutii) la care am primit intotdeauna de la Rusia raspunsuri nebunesti cu noi atacuri teroriste, bombardamente sau santaj”.

Rusia a reluat apelurile pentru discutii dupa ce a inceput sa piarda teren in fata contraofensivei ucrainene in est si sud in septembrie. Tot atunci Zelenski a respins posibilitatea de a negocia cu Putin, dupa ce liderul rus a revendicat ilegal patru regiuni ale Ucrainei drept teritoriu rus.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat marti ca Moscova nu stabileste conditii pentru reluarea discutiilor. El a acuzat Kievul ca nu are „bunavointa”.

„Aceasta este alegerea lor. Am declarat intotdeauna ca suntem pregatiti pentru astfel de negocieri”, a spus Rudenko.
Putin si alti oficiali rusi au sustinut in repetate randuri ca Statele Unite impiedica Ucraina sa se angajeze in discutii de pace, pe care mai multe tari s-au oferit sa le medieze.

Intr-un interviu lansat marti, consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a spus ca tarile occidentale nu vor impinge Kievul sa negocieze in conditiile Moscovei.

„Ucraina primeste arme destul de eficiente de la partenerii sai, in primul rand de la SUA”, a spus Podoliak. „Scoatem armata rusa in afara tarii noastre. Avand in vedere asta, ar fi o prostie sa ne oblige sa negociem si, de facto, sa cedam ultimatumului Rusiei! Nimeni nu va face asta.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: