Ancheta in urma prabusirii barajelor din Libia: Procurorul general a ordonat arestarea a opt oficiali suspectati de „proasta gestionare” si neglijenta

externe

Procurorul general al Libiei a ordonat luni arestarea a opt oficiali ca parte a anchetei sale cu privire la dezastrul recent care a ucis mii de oameni, a declarat biroul sau, potrivit France24.

Viitura fulgeratoare, pe care martorii au asemanat-o cu un tsunami, a spart doua baraje vechi pe 10 septembrie, dupa ce o furtuna puternica a lovit zona din jurul Dernei, un oras-port din estul Libiei.

Oficialii sunt suspectati de „proasta gestionare” si neglijenta, se arata intr-un comunicat al parchetului general, adaugand ca acestia activeaza sau au activat in birouri responsabile cu gestionarea resurselor de apa si a barajului.

Sambata, numarul oficial de morti a depasit 3.800, iar grupurile internationale de ajutor au spus ca 10.000 sau mai multe persoane ar putea fi disparute.

Dupa ce a deschis o ancheta, procurorul general al Libiei, Al-Seddik al-Sur, a declarat in urma cu mai bine de o saptamana ca cele doua baraje aflate in amonte de Derna erau fisurate din 1998.

Reparatiile incepute de o companie turceasca in 2010 au fost suspendate dupa cateva luni, cand a izbucnit revolutia, iar lucrarile nu au mai fost reluate niciodata, a declarat procurorul pe 16 septembrie.

Revolta din 2011 sustinuta de NATO l-a rasturnat pe Muammar Gaddafi, ducand la mai mult de un deceniu de conflict cu intreruperi. Acum, Libia este impartita intre o administratie cu sediul la Tripoli, recunoscuta la nivel international, din vest – careia ii apartine Sur – si o alta in estul lovit de inundatii.

Fortele estice au pornit un asalt esuat asupra capitalei, care s-a incheiat cu un armistitiu in 2020.

De atunci s-a mentinut o perioada de relativa stabilitate, care a permis Libiei devastate de razboi sa incerce reconstructia.

Primul baraj care s-a prabusit in urma dezastrului a fost barajul Abu Mansur, la 13 kilometri de Derna, al carui rezervor continea 22,5 milioane de metri cubi de apa. Potopul a rupt apoi Al Bilad, al doilea baraj, care avea o capacitate de 1,5 milioane de metri cubi si se afla la doar un kilometru de oras. Zidul de apa si resturi a trecut prin albia de obicei secata a raului care strabate centrul orasului.

Ambele baraje au fost construite de o companie iugoslava in anii 1970, „nu pentru a colecta apa, ci pentru a proteja Derna de inundatii”, a spus Sour mai devreme.

De la revolutia din 2011 din Libia, au fost alocati bani in fiecare an pentru repararea celor doua baraje, dar niciunul dintre guvernele succesive nu a intreprins lucrarile, potrivit unui oficial.

Intr-un raport din 2021 al biroului de audit libian, oficialii au criticat „amanarea” reluarii lucrarilor de reparatii la cele doua baraje.

In noiembrie 2022, inginerul si academicianul Abdel Wanis Ashour a avertizat intr-un studiu ca o „catastrofa” ameninta Derna daca autoritatile nu repara barajele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: