Ancheta Recorder, cum a vandut Videanu bolovani cu 530 euro bucata pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Inginer constructor: „E ireal, nu exista asa ceva nicaieri in lume”

politica

Jurnalistii de la Recorder au dat publicitatii o ancheta cu adevarat senzationala despre modul in care administratorii BOR au praduit banii publici pentru a construi Catedrala Mantuirii Neamului. „Catedrala praduirii neamului”, se intituleaza sugestiv materialul din Recorder.

Printre politicienii care au contribuit masiv la „praduirea” banilor publici pentru ca BOR sa achizitioneze materiale supraevaluate de zeci de ori se numara Elena Udrea, Gabriela Firea si Adriean Videanu. Videanu a facut cea mai buna afacere. In calitate de ministru si apoi de viceprimar el a sprijinit cu fonduri consistente construirea Catedralei Mantuirii Neamului, apoi a primit contracte de 21 milioane de euro de la Administratia Patriarhala.

Citeste si: BOR, raspuns agresiv la ancheta Recorder privind catedrala: „Ofensa la adresa martirilor neamului, a celor care si-au jertfit viata pentru poporul roman si pentru unitatea politica si spirituala a acestuia”

Iata ce scrie Recorder despre afacerile din Videanu si BOR:

Din pozitia de vicepremier, Videanu a militat public pentru construirea unei mari catedrale nationale si, in martie 2005, mergea in Dealul Patriarhiei sa discute despre cum poate Guvernul sa ajute la demararea proiectului. O saptamana mai tarziu, isi punea semnatura pe ordonanta de urgenta prin care statul roman ii ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri patrati de langa Casa Poporului. Un teren care valoreaza, astazi, circa 180 de milioane de euro.

In primavara aceluiasi an 2005, Videanu parasea Guvernul si se instala in fotoliul de primar general al Capitalei, ramas vacant dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni. Si de aici a continuat sa ajute Patriarhia, prin includerea catedralei in Planul Urbanistic Zonal, dar si prin declaratii publice de sustinerea a proiectului.

Presa avea sa descopere ulterior ca, in aceeasi perioada in care ii facea favoruri Patriarhiei, Videanu era ajutat de Biserica sa obtina un teren pe malul lacului Snagov, unde si-a construit celebra vila de 1.300 de metri patrati, rupand o parte din terenul pe care o biserica isi avea cimitirul.

Insa adevarata rasplata avea sa vina multi ani mai tarziu. Firma Theda Mar (fosta Titan Mar) a fost aleasa sa livreze cantitati uriase de marmura pentru proiectul pe care patronul sau l-a sustinut cu atata aplomb din postura de politician. Conform informatiilor obtinute de Recorder, firma lui Adrian Videanu a incasat, in ultimii trei ani, 106.736.783 lei (21 milioane de euro) de la Administratia Patriarhala. De acesti bani, a livrat marmura pentru pardoseala si decorurile catedralei nationale: marmura de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne si Onyx, dar si autohtona, de Ruschita.

Am obtinut documente care cuprind facturi, devize si costuri ale materialelor livrate de firma lui Adriean Videanu, apoi am consultat trei arhitecti diferiti care au lucrat pe proiecte cu biserici de patrimoniu. Toti ne-au spus acelasi lucru: la majoritatea componentelor, e aproape imposibil sa verifici daca preturile au fost umflate, pentru ca la catedrala nu s-a lucrat cu produse de serie, ci cu componente unice, facute pe comanda speciala, pe care pur si simplu nu ai cu ce sa le compari.

Cum n-am putut verifica daca preturile platite pe marmura livrata de Videanu sunt corecte, lucrarile fiind fara referinta, ne-am uitat la sistemele de prindere: saibe, piulite, suruburi, tije si altele. Nici aceste obiecte nu se gasesc in orice magazine de constructii unde te plimbi cu caruciorul, ci doar la distribuitorii de nisa.

Am cerut de la ei oferte de pret pentru sistemele de prindere folosite la catedrala si am gasit valori umflate chiar si de zece ori.

Nu stim daca si componentele prinse cu aceste piulite au fost cumparate la suprapret, dar stim sigur ca au costat o avere. Patriarhul Daniel nu s-a uitat la bani cand a venit vorba de amenajarea catedralei si a ales cele mai scumpe materiale. Deasupra usilor prin care se intra in altar, s-au folosit metri cubi de pietre semipretioase.

Exemplul cel mai relevant este Onyx, o piatra mai populara printre bijutieri decat printre constructori. Lucrata corespunzator, este atat de scumpa si de frumoasa incat se vinde si pe bijuterii de lux.

Patriarhul si-a pus bolta de usa din Onyx livrat de firma lui Videanu. Cea din imaginea de mai jos, sculptata special pentru catedrala, a facut parte dintr-o comanda de 500.000 de euro. Pe-aici au intrat si-au iesit Patriarhul Romaniei si cel al Constantinopolului la slujba de sfintire din 25 noiembrie 2018. In randul patru statea Adriean Videanu, aflat printre invitatii de onoare la evenimentul de sfintire a catedralei nationale.

Radu Negoita, arhitect specializat si in constructii de patrimoniu, a consultat devizele obtinute de Recorder si considera ca folosirea unor materiale atat de luxoase pentru amenajarea catedralei e nejustificata. „Am vazut ca o bucata de Onyx care are grosime de 48 de centimetri costa 16 mii si ceva de euro. Au aruncat banii pe niste lucruri ca in anul 1500 si care se puteau face la fel de elegant cu bani mult mai putini, pentru ca nu se duce nimeni sa le mangaie, nu le palpeaza cu limba ca sa vada cat de fine sunt. Se puteau face cu 1.000 – 2.000 de euro, dar stiind ca nu lucreaza cu banii lor, si-au permis sa faca cheltuieli nerezonabile”, explica Negoita.

Doar pardoseala din altar, cea mai mica parte a incaperii principale, valoreaza aproape 388.000 de euro. Marmura Champagne livrata de Videanu.

La o analiza pe pretul materialelor folosite in interiorul catedralei, e greu de spus daca e vorba de opulenta asumata de beneficiar, de preturi umflate de catre contractor sau daca e vorba de amandoua la un loc.

Cert este ca din devize rasar multe semne de intrebare pe care nimeni nu pare sa aiba dorinta sa le clarifice. Am gasit un inginer constructor care in trecut a lucrat pentru firma lui Adriean Videanu si l-am rugat sa analizeze documentele. Primul lucru suspect a fost identificat la ferestrele catedralei: „Vedeti boltile astea de la geamuri? In capul fiecareia e cate un bolovan banal care nu costa mai mult de 30 de euro. Se numeste cheie de bolta si sustine toata greutatea de deasupra ferestrei. In devizul lor e 530 de euro bucata. E ireal, nu exista asa ceva nicaieri in lume”.

In total, Catedrala Mantuirii Neamului are peste 120 de ferestre si la fiecare fereastra exista o cheie de bolta. Conform inginerului pe care l-am consultat, pretul real al cheilor de bolta ar fi de 15 ori mai mic decat cel pe care l-a platit Patriarhia catre firma lui Videanu.

„Dom’le, n-are cum sa coste atata cheile de bolta. Orice-ar fi! Lucrez de 30 de ani cu piatra. Urc acum in masina si iti aduc o cheie de bolta fix ca aia de la Videanu. O facem la firma intr-o ora si ti-o vand cu 30 de euro. Cum sa fie 530 de euro bucata? E ireal”, ne-a spus inginerul care a preferat sa nu-si dezvaluie identitatea.

Biserica Ortodoxa Romana a refuzat sa raspunda la orice intrebare legata de atribuirea contractelor de pe santierul catedralei, despre preturile materialelor folosite si despre cuantumul banilor publici primiti pentru ridicarea constructiei. Am trimis intrebari in scris si i-am contactat si telefonic pe reprezentantii Patriarhiei, insa in ciuda insistentelor noastre si a argumentelor prin care am justificat legitimitatea demersului, Biserica ne-a ignorat. In timp ce ne ignora, a mai primit o transa de bani publici pentru continuarea lucrarilor la catedrala: 20 de milioane de lei alocati de Guvernul Romaniei in primavara acestui an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: