Andreea Cretulescu si Romania TV, caracterizate dur de catre un cunoscut scriitor: „Slinosenie propagandistica si manipulatoare”

analize

Scriitorul Radu Paraschivescu realizeaza un portret acid al moderatoarei Andreea Cretulescu de la Romania TV. El nu uita nici sa arate care este de fapt esenta acestui post, despre care spune ca da dovada de o „slinosenie propagandistica si manipulatoare care a facut trista faima a fituicilor conduse de Corneliu Vadim Tudor”.

Paraschivescu a analizat in detaliu emisiunea prezentata de Cretulescu, „Romania la raport”.

„Romania la raport are o relatie stranie cu propria declaratie de intentie. Mai precis, o contrazice. Fara sa ezite si fara ca muschiul constiintei profesionale a realizatoarei sa aiba vreo tresarire. O dovada de data recenta poate fi gasita in editia de joi, 17 august 2017, in care Andreea Cretulescu si invitatii ei au preferat sa ignore stirea momentului si s-au cantonat, nu pentru prima oara, in speculatii si scenarii care-l au in centru pe presedintele Klaus Iohannis.

Care era stirea momentului? Fireste, primul atentat de la Barcelona, despre care se vorbea pe toate posturile de stiri, inclusiv pe Antena 3. Care era preocuparea Andreei Cretulescu? Sa-si starneasca invitatii in a-si da cu parerea despre ‘care e noul binom care va conduce Romania’. Aceasta forma de autism profesional e doar unul dintre semnele ca Andreea Cretulescu n-a parasit doar Realitatea, ci si realitatea. Sigur, ea nu lucreaza singura la discreditarea notiunii de informare corecta a publicului. Inaintea ei, pe acelasi post TV, Liliana Ruse facuse un balet asemanator pe scena aluziilor si a zvonisticii, asistata, printre altii, de greu clasificabilul Dumitru Pelican. Cand alte posturi intrau in legatura cu trimisi speciali din Spania, cand cifra de 13 morti ardea retinele privitorilor, cand imaginile blurate abia daca mascau oroarea, Andreea Cretulescu si musafirii ei vorbeau despre ‘cele trei vulnerabilitati ale lui Iohannis’. Si nu oricum, ci intr-un scenariu ‘exploziv, socant si incredibil’. Si acum, inapoi la declaratia de intentie a emisiunii: ‘Noi dam stirea exacta! Informatie proaspata, corecta, obiectiva si documentata despre stirile de ultima ora.’ Serios?

Se mai cuvin spuse cel putin trei lucruri despre RTV, cu sau fara Romania la raport. Primul tine de acea cultura a relei-credinte careia postul lui Sebastian Ghita i s-a abandonat calcandu-si in picioare menirea. Iar reaua-credinta nu se poate practica fara inchirierea completa a constiintei. Sincopa de joi nu e un accident sau o abatere. Ea face parte dintr-un plan de intoxicare a publicului, pus la punct in culisele RTV si aplicat fara ezitare. RTV e, de ani buni, o uzina de masluiri, mistificari si manipulari. Aici se minte cu titluri mari, negru pe galben. La RTV, nu in alta parte, a aparut pe burtiera titlul IOHANNIS CERE DE LA GUVERN LEGE PENTRU AMNISTIE SI GRATIERE, la cateva ore dupa ce presedintele tarii asistase la o sedinta de guvern tocmai ca sa se asigure ca Ordonantele de Urgenta NU vor fi aprobate.

Al doilea lucru face legatura cu o afirmatie mai veche a lui Dan Diaconescu, o prezenta statornica – si deloc intamplatoare – la RTV inainte de-a intra in detentie. Afirmatia e urmatoarea: ‘In cativa ani vreau sa otevizez Romania’. Punct ochit, punct lovit. Si nu oricum. RTV este continuatoarea OTV, insa diferenta dintre ele e mai mare decat prima litera din acronim. OTV era un fel de gradina a miracolelor adusa intr-un studio de televiziune, pe care patronul o ingrijea recurgand la bani suspecti si uneori la santaj. Vedeai acolo o fauna pestrita si bufonarda, in fata careia prima reactie era frecatul la ochi. RTV ii adauga acel tip de slinosenie propagandistica si manipulatoare care a facut trista faima a fituicilor conduse de Corneliu Vadim Tudor. Altfel spus, RTV-ul de azi e un agregat compus din OTV-ul si Romania Mare de ieri. Nu e greu de ghicit ce ne asteapta maine.

Al treilea lucru, care tine strict de Romania la raport, o vizeaza strict pe Andreea Cretulescu. Ca sa moderezi o emisiune, e nevoie de cateva insusiri, printre care afabilitatea, curtoazia si o voce apta sa stimuleze dezbaterea, nu s-o impiedice. Promitatoare la inceputuri, Andreea Cretulescu si-a croit in ultimii ani un portret de inchizitoare dura pentru interlocutori si indigesta pentru public. Nu prea mai modereaza, fiindca nu prea mai e moderabila ea insasi. Taie macaroana, repede, contrazice frust, invita la precautie, expediaza fara menajamente. Pe langa asta, are un glas abraziv, in care se intalnesc polizorul si scrasnetul. I s-a spus, din cauza asta, ‘Sfarma-piatra’. Si pe buna dreptate. Cand Andreea Cretulescu termina de rostit o fraza, ecoul e o usa care scartaie amenintator. Si o bucata de cremene in care cineva a izbit cu toporisca”, a scris Paraschivescu pe  site-ul Digi24.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: