Andreea Moldovan: „Valul trei vine cu o transmisibilitate mai mare si cu un numar mai mare al pacientilor tineri cu afectari moderate sau severe”

news

Valul trei al pandemiei de COVID-19 este diferit fata de ceea ce a fost pana acum, pentru ca vine cu o transmisibilitate mai mare si cu un numar mai mare al pacientilor tineri cu afectari moderate sau severe, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan.

„Personalul medical se straduieste de mult timp sa faca fata unei pandemii pe care n-a mai intalnit-o niciunul dintre noi pana acum, iar pacientii nu au nicio vina ca s-au imbolnavit sau ca fac forme grave, sau ca se degradeaza din punct de vedere clinic. Valul trei este deosebit fata de celelalte doua valuri, pentru ca vine cu o transmisibilitate mai mare si cu un numar mai mare al pacientilor tineri cu afectari moderate sau severe, ceea ce este mai mult decat un efort pentru sistemul sanitar”, a afirmat Andreea Moldovan duminica, intr-o conferinta de presa, citata de Agerpres.

Ea a precizat ca in prezent trebuie sa nu uitam numarul mare de pacienti din terapie intensiva, si totodata sa nu uitam faptul ca acestia au forme grave pe care de multe ori nu le mai poti intoarce inapoi cu toate eforturile cadrelor medicale.

„Ceea ce se contesta atat de mult, purtarea mastii, sa nu uitam ca este acel lucru care ne-a protejat si ne-a aparat de atata timp sa nu ne imbolnavim (…) aceste masuri de restrictii pe care trebuie sa le traim cu totii, sa ne gandim si sa le percepem in permanenta ca fiind masuri care de fapt ne ajuta si vin in sprijinul nostru, si nu au un rol punitiv. De asemenea nu au un rol coercitiv. Sunt pur si simplu masuri care ne ajuta, le aplica si alte tari, le aplicam si noi, si cred ca depinde de fiecare dintre noi sa le intelegem, sa le acceptam si sa le aplicam corect, iar toate aceste masuri (…) ne ajuta sa trecem peste acest val si sa ajungem la un moment dat la acel liman pe care ni-l dorim cu totii”, a explicat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, „cu cat masurile acestea vor fi mai putin ferme sau vor fi eludate de catre populatie, cu atat mentinerea lor se va justifica pe o perioada mai lunga de timp”.

„Daca am sti cu totii sa fim acum constienti ca e o perioada grea, dar ea ne va duce la un moment dat la un orizont de asteptare scurt in care sa revenim la o viata cvasi normala sau normala, cred ca putem sa le acceptam mult mai usor. Sa ne gandim cu totii, e un moment greu acum, dar pe care trebuie sa-l traim tocmai ca sa putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care ne-o dorim”, a argumentat secretarul de stat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: