Andrei Caramitru (USR) arata ce urmaresc Darius Valcov si PSD cu BNR-ul: „Dezastru absolut pentru toti”. Apel catre bancile din Romania

politica

Andrei Caramitru il ataca pe Valcov

Andrei Caramitru, consultant economic al presedintelui USR, Dan Barna, afirma intr-o postare pe Facebook ca „atacul murdar” impotriva BNR lansat de Darius Valcov are ca scop obtinea controlului asupra „tiparnitei de bani”. Andrei Caramitru este fiul actorului Ion Caramitru.

„MIZA RAZBOIULUI – TIPARNITA. FAC UN APEL CATRE BANCI

Valcov – acest corupt de cea mai joasa speta despre care voi vorbi in curand in detaliu – a lansat un atac nuclear impotriva BNR si sistemului bancar . Care este miza ? Tiparnita de bani. Vor sa isi puna oamenii lor acolo ca sa imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar urias (din Octombrie va intra noul CA al BNR care va fi numit de parlament). Si declara ca nu va abroga OUG-ul “taxei pe lacomie”.

Care sunt consecintele ? Hiperinflatie si falimentul bancilor :

  • hiperinflatie. Leul s-ar devalua catre 7-8 (exact ca in Turcia anul trecut)
  • cand dobanzile / ROBOR-ul cresc (e inevitabil la un moment dat – in Turcia dobanzile sunt acum la 25%), bancile intra in faliment (taxa se aplica din ce in ce mai mult cand ROBOR-ul este peste 2%). Atunci BNR-ul (daca intra sub control politic) le poate nationaliza (recapitalizare cu lei facuti la tiparnita, asa cum s-a intamplat si cu Lehman Brothers si multe alte banci in criza din 2008). Si dupa nationalizare vinde de exemplu catre banci rusesti care de-abia asteapta.

Ce trebuie facut ? Cheia e la bancile active in Romania :

  • trebuie sa realizeze URGENT ca sunt intr-o situatie critica. Se joaca supravietuirea lor si a noastra ca societate. Sa nu fie naivi crezand ca PSD nu va merge “pana la capat”
  • sa opreasca total finantarea deficitului statului (deja se intampla – insa doar partial, inca finanteaza 50 la suta din cererea Ministerului Finantelor). Conditiile ca sa reia finantarea ar trebui sa fie : anularea OUG, buget sustenabil pe 2019/2020
  • in acel moment, Ministerul de Finante ramane doar cu rezerva de la trezorerie de 6 miliarde EUR (nevoile de finantare ale statului in 2019 sunt de 25-30 miliarde EUR, deci au doar 3 luni sa supravietuiasca)
  • daca Guvernul nu reactioneaza in nici un fel, trebuie fortat un program FMI cu input de la UE. Care sa aiba rolul de a impune masuri urgente si rationale atat la nivel economic cat si politic (de exemplu poate cere alinierea legislatiei cu MCV / Comisia de la Venetia) . FMI ne poate salva acum de la un colaps total. Suntem deja in al 12-lea ceas.

E sigura solutie pentru a evita un dezastru absolut pentru toti, si pentru a evita falimentul bancilor . Sper ca sunt oameni acolo care inteleg si sunt rationali. Mingea e la voi acum !”, a scris Caramitru pe Facebook.

Cine este Andrei Caramitru (USR)

Cu o experienta de 20 ani in domeniul economic, Andrei Caramitru a fost partener senior al McKinsey la nivel global si a fondat biroul lor din Romania. A condus sute de proiecte in peste 20 de tari, a coordonat biroul din Bucuresti al McKinsey si activitatea lor pe telecomunicatii, media si tehnologie la nivel european. A lucrat si la banca de investitii UBS in Elvetia si Londra si la Boston Consulting Group in Viena. In prezent este antreprenor – coordoneaza un fond de investitii in IT fondat in Olanda.

Potrivit site-ului USR, Andrei Caramitru a devenit consilierul presedintelui Dan Barna pe programul de guvernare al partidului.

„Andrei Caramitru se va implica in elaborarea programului de guvernare al USR si va coordona o serie de policy brief-uri pe care USR le va publica lunar in perioada viitoare. Primul policy brief intitulat „USR repara dupa PSD” a fost lansat pe 17 ianuarie si face o analiza a economiei dupa doi ani de guvernare PSD-ALDE”, conform usr.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: