Andrei Plesu, analiza remarcabila: FIREA, „o jurnalista de duzina, cu aplomb de PRECUPEATA”. Nici Dragnea nu scapa: „Asta meritam”

politica

Andrei Plesu publica o noua analiza acida a personajelor de pe scena politica, de acceasta data fiind luati in vizor Liviu Dragnea si Gabriela Firea. „In ce tara ‘normala’ un condamnat penal poate sta, atit de nonsalant, la rampa?”, se intreaba scriitorul.

„De la o vreme imi sare in ochi personajul suprem al Partidului Social Democrat, domnul Liviu Dragnea. Talentul specific al acestui tip uman e sa-si impuna ascensiunea ca pe o evolutie subinteleasa. Nimeni nu se mai intreaba cine e, de fapt, omul, la ce se pricepe, prin ce mari realizari a binemeritat dreptul de a conduce. De a-i conduce pe „ai sai”, dar, in fond, pe noi toti, de vreme ce deciziile lui modeleaza peisajul intregii alcatuiri a politicii nationale. Ceea ce stie toata lumea e ca a gasit mijloacele de a-si trinti o vila boiereasca in Teleorman (piscina, teren de tenis cu luminatie nocturna si tot ce tine de categoria „luxului” printre cei de aceeasi faina cu dinsul). Mai stim, de asemenea, cu totii, ca duce in circa o condamnare definitiva (repet, definitiva) de doi ani cu suspendare, pentru oarecari „abilitati” in „supravegherea” si buna orientare a votului din vremea Referendumului. Altceva? Nimic. Trebuie sa cautam pe internet eventuale informatii care sa explice – daca se poate explica – pe baza caror impliniri de anvergura a ajuns dl. Dragnea sa ne vada pe toti de sus. Ei bine, recolta e mediocra. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca pentru un fiu de militian din comuna Gratia, nu e putin lucru sa faci o cariera atit de luminoasa, plecind de la mai nimic.

n general, dl Dragnea pare a-si fi ilustrat cu dexteritate (bine impachetata promotional) „fisa postului”, atunci cind a avut un post de administrator local. Dar sef al celui mai mare partid din Romania? Al unui partid de stinga pe care, in plan european, il asociem cu nume ca Francois Mitterand, Willy Brandt, sau Helmut Schmidt? Tartor al guvernarii, neezitind sa-l obrazniceasca soldateste pe prim-ministru? (Mai nou, a te ratoi la dl. Ciolos a devenit, aproape, un joc de societate. Te miri cine – de la cite un „comentator“ naravas pina la eternul si fascinantul Basescu – se intrece in fandari vitejesti si sentinte autoritare. Deunazi, cineva mergea cu „infierarea“ pina la capat: Ciolos trebuie acuzat de genocid! O „tara trista, plina de omor!“). Nu e cam mult?”, scrie Plesu pe blogul sau din Adevarul.

Pe langa Dragnea, au intrat sub lupa scriitorului si alti politicieni, precum primarul Gabriela Firea.

„O avea dl. Dragnea macar scurte accese de indoiala cu privire la anvergura proprie? Mici stupori, cind vede unde a ajuns? Nu zic, fata de Victor Ponta, e, omeneste, ceva mai plauzibil (nici nu e greu!). E mai putin locvace, mai putin pus pe sotii, mai matur. Si totusi! In ce tara „normala“ un condamnat penal poate sta, atit de nonsalant, la rampa? In ce tara „normala“, electoratul se lasa incalecat, cu atita „crestineasca“ ingaduinta, de orice mic maestru al improvizatiei de gasca? Liviu Dragnea nu e, cum spuneam, decit un caz intre multe altele.

E greu de argumentat cum poate ajunge o jurnalista de duzina, cu aplomb de precupeata, primar al Bucurestiului. Sau cum (si de ce?) ajunge Alina Gorghiu sa fie urmasa lui Ion C. Bratianu. Sau cum de ne trec pe dinainte, ca si cum ar reprezenta ceva, figuri ca E.Nicolicea, I.Ghise, C.Busoi, M.Grapini, T.Atanasiu, B.Diaconu, N.Peia, C.Anghel si multi, foarte multi altii. Am devenit masa de manevra a unor inchipuiti golasi, mai mult sau mai putin agitati. Nu ma pot obisnui cu gindul ca asta meritam”, subliniaza Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: