Andrei Plesu ironizeaza fatarnicia Jandarmeriei din 10 august: „Fortele de ordine au trecut de la bata la concubinaj”

analize

Scriitorul Andrei Plesu ironizeaza modul in care liderii PSD si Jandarmeria au tratat, in acest an, protestul din 10 august din Piata Victoriei. „Fortele de ordine au trecut de la bita la concubinaj. Se ocupa, cu lacrimi in ochi, de nevoile demonstrantilor: sa nu le fie sete, sa ajunga cu bine inapoi acasa, sa fie imbratisati cu drag si indemnati sa mai pofteasca si altadata, cind vor avea chef!”, noteaza Plesu in Dilema Veche.

„M-a emotionat sa vad ca peste 20.000 de oameni, din tara si din diaspora, au inteles sa vina la Bucuresti, pe canicula, cu mijloace proprii („As! Finantati de „reactiune“!), in amintirea demonstratiei pe care, cu un an in urma, „institutiile“ statului intelesesera sa o „rezolve“ golaneste, cu pumni, gaze lacrimogene, pompe de apa, minciuni manipulatorii, pe scurt cu furie mitocaneasca ambalata „legislativ“. N-au fost 250.000, cum se tot anuntase, dar au fost suficient de multi ca sa ne mingiiem cu sentimentul ca „societatea civila“ exista inca.

Demonstratia de anul acesta ne ofera insa prilejul unei reflectii mai nuantate asupra abuzului politienesc care ne-a indignat si dezgustat data trecuta. Am aflat ca exista si un alt tip de „abuz“, mai fatarnic, un abuz de natura sa deturneze sensul civismului, sa valorifice deviatoriu solidaritatea populara, sa transforme protestul in materie prima electorala, mediatica, propagandistica etc. Partidele de opozitie isi anunta, inimos, prezenta in piata, candidatii la presedintie profita de inghesuiala ca sa adune semnaturi pentru succesul propriu, iar partidul de guvernamint, in loc sa-si ceara scuze pentru reactia de anul trecut, in loc sa ofere explicatii, anchete lamuritoare, masuri punitive pentru vinovati, se transforma in matusa grijulie, duioasa, inamorata de insomnia natiunii.

Un reprezentant notoriu al PSD (fost ministru) propune, generos, ca ziua de 10 august sa devina „Ziua Unitatii Civice“ (un exemplu exasperant de smecherie natinga), iar o alta vedeta a partidului inlocuieste dispozitivele de gazare utilizate anul trecut, la comanda colegilor sai, cu multumiri tandre adresate protestatarilor: au fost cuminti, intelepti, democrati. Si – ca si el! – s-au ferit sa „politizeze“… Cit despre „fortele de ordine“, au trecut de la bita la concubinaj. Se ocupa, cu lacrimi in ochi, de nevoile demonstrantilor: sa nu le fie sete, sa ajunga cu bine inapoi acasa, sa fie imbratisati cu drag si indemnati sa mai pofteasca si altadata, cind vor avea chef! Una peste alta, adunarea din 10 august a fost, anul acesta, un „succes“ pentru toata lumea. De-acum incolo, ne vom intilni regulat si vom incununa fiecare reintilnire cu o sirba patriotica.

N-as vrea sa se inteleaga ca prefer conflictul singeros, ca vreau „scandal cu orice pret“, dar atrag atentia ca si cordialitatea mimata, festivismul ipocrit sau preluarea unui eveniment popular in sfera intereselor proprii (de cariera sau de partid) e, in alt fel, periculoasa si perdanta pentru oamenii de buna credinta. Politicienii nostri sint, in aceasta privinta, bine orientati „strategic“: isi etaleaza solemnitatea (gata de sacrificiu) dinaintea marilor aniversari istorice, pupa, smeriti, moaste si recita „Tatal Nostru“ in vazul publicului crestin, ca sa se vada ca sint gata de calugarie si rastignire si ca lucreaza direct cu Dumnezeu. Din pacate, exista romani „de-ai nostri“ care se lasa fraieriti pios, „gindesc pozitiv“ si voteaza mistic… Iar in timpul liber savureaza, ajutati de mass-media, sinistre nenorociri locale, utilizate, luni intregi, ca entertainment sau, iarasi, ca „arma“ de lupta politica, sau cistig gazetaresc”, a scris Andrei Plesu in Dilema Veche.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: