Andrei Plesu, observatii acide: „Pacatosi de duzina fac dintr-odata cruci cit carul si defileaza pe la moaste”

politica

Andrei Plesu publica un nou text acid despre viata politica din Romania. 

Intr-un material publicat pe blogul sau din Adevarul, Plesu constata amar cat de jos a ajuns viata politica din Romania.

„Ma uit in jur si nu-mi vine sa cred, desi nu traiesc pentru prima data asa ceva. Asist, asistam, la un spectacol care seamana a bazar, a lupta de cocosi (sau de ciini), a paruiala intre chivute. Prostii fac pe desteptii (si par de doua ori mai prosti decit sunt), infractorii fac pe calugarii, dezmatatii parodiaza chibzuiala, smintitii de toate calibrele si culorile fac pe inteleptii. Valori supreme, care ar trebui sa impuna sobrietate si buna credinta, (sentimentul national si raportarea la Dumnezeu) sunt utilizate gongoric si vicios – ca o marfa oarecare – pentru a fraieri plebea pravoslavnica si „romanismul” gregar.

Pacatosi de duzina fac dintr-odata cruci cit carul si defileaza pe la moaste (sub privirile complice ale Bisericii), hoti de drumul mare exalta „patria”, pentru a o spolia de indata ce ajung la putere. Probleme? Piedici? Rele „traditionale”? Potlogarii? Minciuni? Nu prea exista: sunt ori vina „celorlalti”, a adversarilor politici, ori rezultatul unui misterios atac planetar asupra arcului carpatic: lifte straine, sorosisti, organizatii oculte, americani, bruxellezi, nemti s.a.m.d. Suntem neasezati fie din cauza capitalismului, fie din cauza comunismului, fie din cauza globalizarii, a neo-colonialismului, a ecumenistilor satanisti, a fanariotilor. Te si miri cum de am ramas fete mari, in plin (milenar) complot al atitor ireductibili dusmai!

Citeste si: Firea si Pandele au trimis 150 de autocare cu enoriasi la Sfanta Parascheva. La Iasi, cei doi politicieni au tinut discursuri in fata bisericii

Traim inca in retorica conului Leonida: „Reactiunea a prins iar la limba. Ca un strigoi in intunerec, ea sta la panda ascutindu-si ghearele si asteptand momentul oportun pentru poftele ei antinationale… Natiune, fii desteapta!” Leprele sunt vocale si abundent prezente in spatiul public, oamenii cit de cit cumsecade, cu portrete inca plauzibile, sufera de paloare, de un anumit deficit charismatic. „Analistii” politici sunt loviti ori de o inflexibila hiper-competenta, ori de mirlanie, ziaristii sunt, in genere, propagandistii optiunilor si obedientelor proprii.

Peisajul autohton nu mai are decit o singura forma de relief: tupeul. Si o singura dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimtirea. Peste toate, o limba romaneasca chinuita, o lipsa de educatie endemica, o patologica lipsa de responsabilitate si onoare. „Asta-i situatia!” (o veche, sinucigasa, sintagma romaneasca!). Ce ne ramine de facut? Pai, sa mergem la vot! Ce-o iesi? Nu se stie! Dar macar sa nu putem da vina pe altii! In rest, cum ne-o fi norocul”, scrie Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: