Andrei Plesu pune punctul pe i in scandalul „Masa Tacerii”: „Daca Brancusi ar vedea CINE si cum il apara, s-ar intoarce in mormant”

politica

Scriitorul Andrei Plesu comenteaza cu ironie acida controversa iscata de gestul presedintului Klaus Iohannis de a se aseza la „Masa Tacerii”. „Foarte rau s-au suparat virfurile brancusologiei nationale, mari istorici de arta ca Ghita, Diaconu, Basescu si Cristoiu”, constata Plesu intr-un text pub;icat in Dilema Veche.

„Sint uimit sa constat cit amor si cit respect poate livra romanul cind e vorba de Brancusi. In anii ’50, artistul oferise tarii lui natale toata opera sa. Am refuzat-o: era burgheza, formalista, reactionara. Nici poporul, nici „elitele“ n-au protestat. Lucrarile de la Tirgu Jiu nu au avut si nu au parte de o administrare grijulie, dar, iarasi, mai nimeni nu se sesizeaza. De curind, s-a propus o subscriptie publica pentru achizitionarea unei pretioase lucrari brancusiene, asa incit ea sa treaca din proprietatea unui colectionar privat in proprietatea statului. Natia (cu bogatasii ei cu tot) nu s-a prea inghesuit sa doneze, oricit de putin, pentru a sustine initiativa. Au aparut, in schimb, tot soiul de bombanitori, dispusi sa valorifice episodul in context electoral.

Pe acest fundal, a picat manusa o stingacie prezidentiala: dl Klaus Iohannis s-a asezat pe unul dintre scaunele din jurul Mesei Tacerii. Atit le a trebuit brancusofililor! Ce blasfemie, ce scandal, ce lipsa de patriotism! Ce jignire adusa unui geniu al poporului nostru! Iata-ne, in sfirsit, strinsi uniti in jurul artei, gata sa ne dam viata pentru salvarea onoarei autohtone. Foarte rau s-au suparat virfurile brancusologiei nationale, mari istorici de arta ca Ghita, Diaconu, Basescu si Cristoiu. Jos reactiunea! Jos abuzurile! Jos de pe scaunul din parc! Ne-am saturat de smecherii, de incultura si de nemti! Patria ar merge bine daca, din nefericire, unii n-ar face afaceri veroase cu opere celebre si nu si-ar pune posteriorul pe ele. Asa nu mai merge!

Asa stind lucrurile, sint sigur, totusi, ca daca Brancusi ar vedea cine si cum il apara, s-ar intoarce in mormint”, a scris Plesu in Dilema Veche.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: