Andrei Plesu sanctioneaza dur teoriile de la Antena 3 si RTV: „Gogomanii. Presedintele tarii are voie sa spuna hotului ca a furat”

news

Intr-un text intitukat „Gogomanii”, publicat pe platforma Adevarul, Andrei Plesu ironizeaza criticile reprezentantilor PSD si ale angajatilor de la televiziunile aservite acestui partid privind implicarea lui Iohannis in viata publica. Presedintelui i se reproseaza insistent ca nu este „mediator”.

„Deindata ce Klaus Iohannis isi da cu parerea pe o tema sau alta, i se reaminteste ca rolul lui e strict acela de ‘mediator’. Ideea e ca trebuie sa fie un monument de neutralitate. Iar cind pe scena politica apar conflicte, el e musai sa sara sa le aplaneze, sa fie impaciuitorul de serviciu. E o intelegere destul de mediocra a Constitutiei. Prima functie a presedintelui e, spune articolul 80, sa vegheze la respectarea Legii Fundamentale si la buna functionare a autoritatii publice. Cu alte cuvinte, daca Legea Fundamentala a tarii e incalcata, presedintele nu are sarcina sa „medieze” conciliator intre cel care o incalca si cel care reclama incalcarea.

La fel, daca o institutie publica merge prost, presedintele nu se face ca ploua si nu impaca pe abuzator cu victima abuzului sau. Cind Constitutia vorbeste despre „mediere”, e vorba in primul rind, despre mediere intre puterile statului si intre stat si societate. Prin urmare, medierea se impune pentru a conserva echilibrul functional dintre guvern, parlament si justitie si pentru a proteja dialogul dintre guvernanti si guvernati. Presedintele nu e chemat sa medieze intre Dragnea si Raluca Turcan, sau intre Grindeanu si Nicusor Dan, dindu-le, magnanim, dreptate tuturor, ca sa nu iasa scintei.

Nu. Presedintele are voie sa amendeze derapaje ale oricaruia dintre actorii scenei politice, sa dezavueze pe oricine se face direct vinovat de o anumita gafa. El nu e, in niciun fel, obligat sa puna din principiu semnul egalitatii intre toate partidele existente, indiferent de prestatia lor. Pe scurt: are voie sa spuna hotului ca a furat, demagogului ca pacaleste lumea, slabanogului ca e un prost jucator al „opozitiei”. Ca sa nu mai spunem ca, printre atributiile presedintelui se numara si vreo doua, care sunt, ca sa zicem asa, opusul medierii: el poate declansa referendum si, mai ales, poate decide dizolarea Parlamentului, ceea ce nu prea seamana a ‘actiune de mediere’…”, a scris Plesu in Adevarul.

Scriitorul ironizeaza si o noua tema de atac de la Antena 3 si Romania TV.

„Cea mai gogonata gogomanie e teza lansata, de curind, pe piata de o mina de inconstienti, cum ca sasii din Romania sunt urmasii nazismului. Ce simplu e totul! Nemtii (prezenti printre noi de vreo opt sute de ani) sunt, toti, hitleristi, ungurii sunt, toti, horthysti, numai noi am fost si raminem daci. Pina nu s-o trezi vreun rauvoitor, care sa pretinda ca toti romanii sunt urmasii Legiunii…”, a incheiat Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: