Andrei Plesu, text fulminant despre „carturarii notorii” de la Antena 3: „Gura este singura lor resursa: cu ea gandesc, cu ea se exprima, din ea traiesc”

news

Scriitorul Andrei Plesu ii ia apararea lui Gabriel Liiceanu, care a fost atacat suburban intr-o emisiune recenta a Antenei 3. Cei care s-au inghesuit sa il loveasca pe Liiceanu sunt Alina Petrescu, Mugur Ciuvica si Bogdan Chirieac.

„Am picat, simbata, pe o emisiune de la Antena 3, in care un grup de carturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvica, Harnagea si, cu mici ondulatiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) facea analiza rastita a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plina tara de oameni fara dinti, semn de saracie si inapoiere. Liiceanu vorbeste, intre altele, si despre maestrul sau, Constantin Noica, iesit din puscarie fara dantura, si despre protestatarii de la Cotroceni, reprezentind generatia „stirba” a unei tari lasate de izbeliste. Pornind de la imagini concrete, textul evolueaza, apoi, spre metafora: traim intr-o tara marcata de desfigurare (din vina conducatorilor ei), cu nota specifica, paradoxala, ca, uneori, desfiguratii pactizeaza, candid, cu desfiguratorii”, explica Plesu la inceputul articolului sau, publicat in Adevarul.

„Hermeneutii de la televizor nu pierdeau, insa, vremea cu fineturi. Analiza lor era simpla. Un „basist” jigneste milioane de romani!. Care milioane? Cei de la Cotroceni sau de la Pitesti? Nu pareau chiar atit de multi. A, am inteles: e vorba de cei care au votat PSD! Dar unde a zis Liiceanu ca tot electoratul PSD e stirb? Il jigneste Liiceanu, la gramada cu „poporul” PSD, si pe Constantin Noica, cel pe care il pretuieste ca pe nimeni altul? Ii jigneste Liiceanu pe cei schingiuiti in inchisoarea de la Pitesti la inceputul anilor `50? Cita rea-credinta (sau inaptitudine de lectura) trebuie sa te manevreze, ca sa reduci totul la micile tale idiosincrasii? Un singur invitat din studioul unde avea loc executia, dl Cezar Preda, a gasit masura unui comentariu cuviincios. Dovada ca nu trebuie sa fii de meserie critic literar, ca sa pricepi un text. Ceea ce ar fi cazul sa invete (daca nu e prea tirziu) ceilalti „combatanti” este ca un text nu se citeste cu dintii (decit daca n-ai alt organ la indemina).

Apoi, ca metafora nu e o descriere literala a realitatii. Daca eu spun, de pilda, despre cineva ca „numai gura e de el”, asta nu inseamna ca personajul cu pricina nu are, in viziunea mea, ochi, nas, piept si picioare. Inseamna doar, cum se intimpla cu unii dintre „analistii” inconturnabili ai Antenei 3, ca „gura” pare sa fie singura lor resursa: cu ea gindesc, cu ea se exprima, din ea traiesc. Inca ceva. Guralivii de meserie n-ar face rau sa accepte ca poti fi simultan patriot si constient de defectele neamului tau. Ba chiar ca luciditatea si spiritul critic sunt o datorie esentiala a iubirii de tara. Fara dignostic, nu exista tratament si vindecare. Nu-ti slujesti tara cautind mereu vinovati printre „alogeni”: Klaus Werner, Julien, Soros etc.”, spune Plesu.

Finalul este de o ironie foarte taioasa.

„Si n-ar fi mai inteligent, din partea mea, sa tac dracului din gura, sau, mai bine, sa dispar, ca sa las scena libera pentru inaltul profesionalism, pentru marile jertfe si ispravi patriotice ale sarmantei doamne Petrescu si ale dlor Harnagea, Ciuvica, Chirieac etc, cu totii gata sa se rastigneasca, locvace, pentru binele general? Oameni cu dinti, nu gluma! Urmasi neinfricati ai marelui Cracanel. Va amintiti? Caragiale, D`ale carnavalului, Actul III, Scena II: „Cracanel (scrasnind din dinti si zguduind din cap): Cu dintii! Cu dintii am sa-l rup!” Ocupatie grea, dar glorioasa! Sa ne slabeasca „Liicheanu”, „oligofrenul” Cartarescu, fascistii Patapievici si Mihaies, lingaii basisti, gedesistii sorosisti, imbuibatul Plesu care doarme pe o saltea de privilegii. Avem nevoie de intelectuali adevarati, „utili”, subtili, devotati „cauzei”: Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Tariceanu (daca nu el, atunci cine?), Daea, Liviu Pop, Codrin Stefanescu (un Zambaccian al zilelor noastre), Olguta (ah!), Gabita (of!), Cati Andronescu (vai!), si, din fericire, multi, multi altii, care lucreaza pentru viitorul patriei, cu aproape aceeasi rivna cu care lucreaza pentru prezentul lor”, concluzioneaza Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: