Andrei Plesu: „Traim sub ocupatia unor TOAPE. Peste tot dai peste soti, sotii, fini, nasi”

news

Un text din februarie 2015 al lui Andrei Plesu din Adevarul a devenit viral pe retelele de socializare dupa ce alegerile din Bucuresti au fost castigate de Gabriela Firea, sotia lui Florentin Pandele si fina lui Gigi Becali.

Iata cateva dintre consideratiile de atunci ale lui Andrei Plesu, care astazi sunt si mai dureroase:

„Traiesc intr-un loc pe care nu-l mai pot resimti ca fiind „al meu”. Ceea ce se petrece in institutiile fundamentale ale tarii, ceea ce vad pe toate canalele de televiziune, ceea ce aflu din ziare, toate ma fac sa cred ca tara mea nu mai are mare legatura cu mine. E tara altora: a unei retele de indivizi care au ajuns la virf prin grosolane manevre de partid, de familie si de gasca. Fata de tara „lor” ma simt nu numai strain, ci pur si simplu amenintat. Sunt socat cind le vad portretele, cind ii aud vorbind si cind ma gindesc ca ei imi hotarasc viata.

(…) Mi se va spune ca ilegalitati si tilhari exista peste tot. Cu siguranta. Dar sa ne uitam putin in jur. „Dozajul”, tupeul, identificarea cu „puterea” si anvergura trans-partinica a „caracatitei” autohtone nu se pot compara cu nimic din geografia contemporana a civilizatiei. Se fura lacom, se fura obraznic, se fura iresponsabil, pina la pierderea instinctului de conservare. Infractorii se simt infailibili, invulnerabili, nemuritori. Daca sunt prinsi, se declara victimele unor manevre politice. Incearca, eventual, sa scape, turnindu-se intre ei.

(…) Peste tot, dai peste soti, sotii, fini, nasi, cumnati, amici, veri, progenituri, mercenari si pile.

Tara mea? Tara „noastra”? Nu seamana toate astea mai curind a „condamnare pe viata”? Nu riscam sa aflam ca „a fi roman” a devenit sinonim cu „a fi prins” intr-o capcana fara iesire, ca o insecta fragila in ghearele unui pradator dement? Cine e de vina? Raspunsul e pe buzele tuturor: clasa politica. Partidele sunt simple trambuline pentru afaceri, promovarile interne se fac pe baza de relatii si interese, competenta si onestitatea au incetat de mult sa mai fie criterii credibile. Dar asta se intimpla si pentru ca pe scena publica a aparut un nou tip uman: avem, in sfirsit, „omul nou”, pentru care sensul vietii este achizitia, consumul, parada. Confunda – ar fi spus Petre Tutea – idealurile cu scopurile.

A dori sa ai o casa, o masina si o pozitie profesionala onorabila a normal. Toate sunt „scopuri” plauzibile. Dar a le lua drept idealuri, a crede ca rostul tau pe lume e sa-ti multiplici, la infinit, averea, sa faci baie in Dubai, sa ai colectie de ceasuri scumpe si posetute de firma e a avea conturul mintal si sufletesc al unui cocalar…Or tocmai asemenea oameni au ajuns „sa faca jocurile”. Traim sub ocupatia unor toape! Si, ceea ce e mai grav, nu prea ne pasa. Ne uitam la catastrofa ca la un spectacol. Bombanim, votam nauc, ne certam intre noi”, scria Plesu in Adevarul acum mai bine de un an.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: