Andrei Tinu inca mai cauta dreptatea: „20 de ani de la moartea tatalui meu. Niciun vinovat”. CTP: „Stiti cum a fost? Ca in cazul avionului de la Balotesti”

news

Andrei Tinu, fiul fostului director al ziarului Adevarul, Dumitru Tinu, inca maii spera ca va fi gasit „vinovatul” de moartea tatalui sau.

„20 de ani de la moartea tatalui meu. Niciun vinovat”, a scris acesta in noaptea dintre 1 si 2 ianuarie pe Facebook.

Andrei Tinu a declarat in mai multe randuri ca tatal lui a fost, de fapt, omorat.

”Sunt multe aspecte ciudate in acel ‘accident’ care m-au convins ca tatal meu a fost victima unui asasinat cu autor necunoscut. Credem ca Dumitru Tinu a fost omorat intr-un alt loc decat Padurea Romanesti si amplasat ulterior intr-un sant, la marginea drumului, pentru a simula un accident de masina.

La vizionarea inregistrarii video a autopsiei, am putut vedea urme de violenta pe corpul tatalui meu, nici nu fusese mentionat faptul ca avea un testicul umflat, pentru ca fusese batut. Din cercetarea la fata locului, rezulta existenta unui alt autovehicul, dupa cum arata urmele de vopsea de culoare albastra, in vreme ce tatal meu avea o masina de culoare verde!

Lipsesc declaratiile oamenilor cu care si-a petrecut ultima zi din viata, iar factura detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de tatal meu in ziua mortii nu fusese ceruta. Nu s-a intrebat nimeni ce cauta la schi Dumitru Tinu la o ora asa matinala, si mai ales in noaptea de Revelion? Si de ce era imbracat intr-un pulover cu trei numere mai mare, care nici nu era al lui?

In masina sa nu s-au gasit nici un fel de urme biologice, or, daca ar fi murit intr-un accident, trebuia sa existe sange pe canapele, nu? A fost gasit, in schimb, un praf de culoare alba, care ar putea duce la locul savarsirii crimei”, a declarat Andrei Tinu anii trecuti la TV.

Pe 1 ianuarie 2003, televiziunile din Romania au anuntat ca a murit jurnalistul Dumitru Tinu, in urma unui grav accident rutier. Tragedia s-a petrecut la ora 9.45, pe DN 1, in apropierea localitatii Romanesti, din judetul Prahova.

Tinu a sarbatorit impreuna cu familia, iar dimineata a plecat, la volanul masinii personale, spre Breaza, unde ar fi vrut sa schieze. Cu un sfert de ora inainte de ora  10.00, masina jurnalistului, un Volvo S40, a intrat in derapaj, parasind sensul de mers si, dupa ce a rulat circa 15-20 de metri pe banda opusa, s-a rasturnat intr-un sant adanc, de pe marginea soselei.

Raportul medico-legal efectuat dupa ce jurnalistul a fost exhumat a aratat ca moartea lui Dumitru Tinu „a fost violenta”. Decesul, survenit la varsta de 62 de ani, a fost consecinta mai multor traumatisme cranio-cerebrale grave.

Libertatea scria despre acest raport in aprilie 2008 subliniind ca „pe corpul ziaristului au fost gasite noi leziuni care, impreuna, sunt dificil de explicat in varianta unui accident rutier: o fractura a mandibulei, mai multe coaste rupte, dinti lipsa si o lovitura la nivelul soldului drept, care sunt improprii unui accident rutier survenit la o viteza de 30 km/ora”.

Cristian Tudor Popescu, unul dintre apropiatii lui Dumitru Tinu, a explicat, in primavara anului 2019, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.ro, ce s-a intamplat.

„2003, chiar in ziua de 1 ianuarie. Dimineata, dupa Revelion. Mi-amintesc si acum telefonul pe care l-am primit in aceea dimineata. Si faptul ca n-am reusit sa asimilez aceasta stire. Pentru ca indiferent ce ni se intampla noua, gazetarilor, indiferent cat de dureros, cat de neasteptat, cat de crud, e o stire. Asa trebuie sa gandesti, nu? Ca gazetar… Si despre tine, si despre altii ajungi sa gandesti in stiri. N-am reusit vreme de un sfert de ora, douazeci de minute sa integrez stirea asta. Nu reuseam… Dupa care mi-am facut meseria”, a spus CTP.

„Totul s-a intamplat in jurul unei paduri. Am fost acolo cu colegii de la Adevarul pe la 11.30. Am vazut, imi amintesc, darele, urmele lasate de cauciucuri. M-am uitat cum a parasit pozitia de pe culoarul apropiat de axul soselei, a parasit pozitia de pe culoar, a trecut pe contrasens, a traversat contrasensul si a ajuns intr-un sant. Se vedea cand a facut asta, dar urmele nu erau de frana! Deci, masina s-a dus fara niciun fel de inteventie din interiorul cabinei”, a explicat CTP.

„Asta mi-a ramas in cap, traiectoria aceea. Stiti cum a fost? Ca in cazul avionului de la Balotesti. Cand a cazut avionul la Balotesti, cursa de Bruxelles, cu cei 60 de oameni care au murit. Am vazut dupa aceea o animatie facuta de niste meseriasi, iar avionul nu a inregistrat nicio miscare de redresare. Cutia neagra… Cand a plecat in vrie s-a dus ca si cum in interiorul cabinei nu mai era nimeni”, a mai declarat CTP.

Intrebat de Ovidiu Ioanitoaia de toate speculatiile legate de un atentat, o crima, CTP a comentat: „Ce pot sa va spun?! E mult senzational, n-aveau cum sa nu apara astfel de fake news-uri, in ultima instanta”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: