Angajatii din penitenciare, adevarul despre recursul compensatoriu: „Tudorel Toader dezinformeaza din nou”

news

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis luni, printr-un comunicat de presa, ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, „dezinformeaza in legatura cu recursul compensatoriu”.

Reactia vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat sub guvernarea anterioara iar propunerea legislativa a fost transmisa de Guvern catre Senat inainte ca el sa fie numit ministru.

„Pe fondul disputei create intre Tudorel Toader, actualul ministru al Justitiei si Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, referitor la initiativa privind Legea cunoscuta a fi a „recursului compensatoriu” facem urmatoarele precizari: Proiectul initiat de catre Raluca Pruna in mandatul Dacian Ciolos este substantial diferit fata de cel adoptat in Guvern in mandatul Sorin Grindeanu la 31 ianuarie 2018, si prezentat de catre ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, si gratierea unor pedepse . Cele doua forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justitiei si Parlamentului. In concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformeaza”, potrivit comunicatului de presa.

„Din stenogramele de sedinta ale comisiilor si plenului parlamentar rezulta, fara echivoc, faptul ca Ministerul Justitiei, in mandatul Tudorel Toader, a sustinut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 si modificarile de esenta propuse si aprobate de catre coalitia majoritara, insistand chiar prin secretarul de stat Mariana Mot ca astfel procedura ar fi mai clara.

Fata de varianta initiala au fost operate in procedura de urgenta modificari de substanta in Comisia Juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, fara ca reprezentantul Ministerului Justitiei sa formuleze obiectii. Aceste modificari au denaturat semnificativ proiectul de act normativ prin:

– schimbarea referintei de suprafata de la 3 mp/detinut la 4 mp/detinut. Astfel, s-a creat o aparenta a supra-aglomerarii. La 3mp/detinut sistemul penitenciar avea un grad de aglomerare de 104,7% conform raportarilor Conisliului Europei. De precizat ca CEDO se raportaza tot la 3mp.

– introducererea unur conditii alternative (nu cumulative) extrem de imprecise in definirea conditiilor imporprii de detentie, asigurandu-se extinderea fortata a ariei de aplicare. Daca aceasta lege s-ar aplica si romanilor platitori de taxe, practic, majoritatea spatiilor de locuit din Romania ar fi in conditii improprii.

– extinderea spatiului de referinta de la nivelul camerei de detinere la nivelul corpului de detentie, ceea ce a dus la situatii absurde in care pentru o singura camera in conditii improprii, corupuri intregi sunt declarate improprii. In acest fel au beneficiat si detinutii-vip care de regula au fost cazati in camere spatioase si bine dotate”, mai spun sindicalistii.

„Am formulat obiectii fata de proiectul initial, iar ministrul Raluca Pruna a participat direct la discutarea acestora. Motivul principal este ca proiectul porneste de la o premisa gresita, aceea ca trebuie recompensati infractorii, si ca CEDO solicita imbunatatirea conditiilor de detentie nu favorizarea infractorilor. Inainte si dupa aplicarea legii am avertizat in legatura cu efectele negative asupra criminalitatii si am cerut abrogarea de urgenta a acestei aberatii legislative.

Ministrul Toader a sustinut insa in mod constant aceasta lege si chiar a propus ca si detinutii care intre timp s-au liberat sa fie compensati financiar cu sume cuprinse intre 5 – 8 euro/zi de detentie. In concluzie, fara sa uitam problemele din mandatul Raluca Pruna pentru care am si iesit in strada dealtfel, constatam ca ministrul Tudorel Toader isi pastreaza neplacutul obicei de a dezinforma opinia publica”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: