Angela Merkel anunta ca pandemia se va „agrava” in urmatoarele luni. Masuri luate de Germania

externe

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca este probabil ca pandemia de COVID-19 sa se agraveze in urmatoarele luni si ca viata nu va reveni la normal pana cand un vaccin care sa combata coronavirusul nu va fi disponibil, relateaza Deutsche Welle.

Merkel a afirmat ca guvernul ei va lucra in spiritul coeziunii sociale ca raspuns la pandemie, indemnand germanii sa nu isi lase garda jos in fata virusului.

„Aceasta este o problema serioasa, la fel de serioasa precum oricare alta care a existat vreodata, si trebuie sa continuati sa o luati in serios”, a declarat ea in timpul unei conferinte de presa.

Declaratiile acesteia vin la o zi dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca a semnat un contract in valoare de 336 de milioane de euro cu compania britanica AstraZeneca pentru a-si asigura cel putin 300 de milioane de doze al unui potential vaccin antiCovid dezvoltat de aceasta.

„Mai multe astfel de contracte sunt in negociere”, a declarat Angela Merkel.

Germania a reusit sa mentina numarul infectiilor cu coronavirusului si a deceselor cauzate de acesta relativ scazut in comparatie cu alte tari mari din Europa insa, la fel in majoritatea continentului, a asistat la o recrudescenta a pandemiei de la inceputul lunii iulie, numarul de noi infectii accelerandu-se in ultimele saptamani.

Coeziunea sociala a fost un factor cheie in combaterea amenintarii, virusul afectand mai puternic unele categorii precum varstnicii si familiile sarace, potrivit cancelarului german, aceasta declarand ca executivul sau va „face tot posibilul ca pierzatorii acestei pandemii sa nu fie copii. Scolile si cresele sunt cele mai importante lucruri”.

Merkel s-a intalnit joi cu liderii landurilor germane pentru a se pune de acord asupra unor reguli comune de combatere a raspandirii virusului, acestia ajungand la un acord privind necesitatea mentinerii deschise a scolilor si interzicerii pana la sfarsitul anului a evenimentelor majore precum meciuri sportive si concerte.

Acestia au decis de asemenea sa introduca reguli de carantina mai stricte pentru calatorii care se intorc in Germania din tari considerate de risc, majoritatea din afara Europei si unele regiuni din Uniunea Europeana precum Parisul si majoritatea Spaniei.

Mutarea a fost motivata de ingrijorarile privind importarea virusului, multe din noile infectii fiind legate de calatori care s-au deplasat in zone considerate ca avand un risc ridicat de contractare a COVID-19. Merkel i-a indemnat joi pe germani sa nu calatoreasca in aceste zone.

„Nu toate lucrurile vor fi la fel cum au fost inainte de coronavirus”, a declarat cancelarul german, adaugand de asemenea ca nimeni nu poate sa prevada cum va evolua situatia la iarna, atunci cand multe din activitatile din aer liber se vor muta inauntru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: