Angela Merkel: invazia Rusiei pe scara larga nu a fost o surpriza / Pentru Putin, doar puterea conteaza

externe

Fostul cancelar german Angela Merkel a acordat un lung interviu revistei Spiegel. In urma cu aproape un an, Merkel a parasit postul de cancelar intr-un moment in care avertismentele privind o invazie iminenta a Rusiei in Ucraina erau deja exprimate public, potrivit BBC.

„Mi-as fi dorit o perioada mai linistita dupa plecarea mea, pentru ca a trebuit sa ma ocup foarte mult de Ucraina”, a declarat Merkel.

„Dar nu a fost o surpriza. Acordul de la Minsk s-a estompat. In vara anului 2021, dupa ce presedintii Biden si Putin s-au intalnit, am vrut sa creez un format european independent pentru discutii cu Putin, din nou cu Emmanuel Macron in Consiliul UE. Nu am mai avut puterea de a insista pe cont propriu, pentru ca toata lumea stia ca voi pleca in toamna”, a spus ea.

Potrivit lui Merkel, in timpul ultimei sale vizite la Moscova, in luna august a aceluiasi an, atitudinea fata de ea a fost aceeasi: „Pentru Putin, doar puterea conteaza”.

Atitudinea fata de Merkel in societatea germana s-a schimbat dramatic dupa izbucnirea unui razboi de proportii, cand germanii au realizat gradul de dependenta a economiei tarii de aprovizionarea cu materii prime rusesti si, mai ales, cu gaz. Olaf Scholz, care s-a pozitionat in alegeri ca un politician cat mai apropiat de Merkel, a anuntat inca din februarie o schimbare radicala de directie. Multi o acuza pe Merkel si pentru opozitia sa fata de aderarea Georgiei si Ucrainei la NATO; potrivit criticilor, daca aceste tari ar fi acum membre ale aliantei, Putin nu ar fi indraznit sa atace Ucraina.

Autorul interviului noteaza ca Merkel nu a aratat nicio remuscare sau regret. Cu toate acestea, ea nu regreta plecarea. „Cineva nou trebuia sa se ocupe de situatia din Ucraina. Din punct de vedere al politicii interne, problema era prea coapta. Iar din punct de vedere al politicii externe, in cele din urma, nu am miscat un milimetru […]. Nu numai in ceea ce priveste Ucraina dar si Transnistria si Moldova, Georgia si Abhazia, Siria si Libia. Este timpul pentru o noua abordare”, a declarat Merkel.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: