ANI a prins numerosi sefi de sectii si directori din spitale cu afaceri private. Altii tineau mortis sa aiba cat mai multe functii

news

Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate si conflictul de interese de natura administrativa sau a sesizat organele de urmarire penala in cazul mai multor persoane cu functii de conducere din spitale, Ministerul Sanatatii si Directiile de Sanatate Publica.

Potrivit unui comunicat al ANI, citat de Agerpres, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Galati cu privire la savarsirea de catre Mariana Ioan, fost sef compartiment in cadrul DSP Galati, a infractiunii de conflict de interese (text in vigoare pana la data de 28.07.2017) si de folosire a functiei pentru favorizarea unor persoane (text in vigoare incepand cu data de 28.07.2017).

ANI sustine ca, in perioada exercitarii functiei de sef al Compartimentului de supraveghere si control boli transmisibile, Mariana Ioan a semnat opt procese verbale de constatare si un raport de evaluare, intocmite ca urmare a controalelor efectuate la unitati sanitare cu care ea are relatii contractuale, respectiv Spitalul Orasenesc Tg. Bujor, Spitalul General CF Galati, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Sf. Ioan” Galati si Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Sf. Apostol Andrei” Galati.

Ca urmare a incheierii contractelor de prestari servicii dintre Mariana Ioan si unitatile sanitare mentionate, aceasta a obtinut, in intervalul 2014 – 2020, foloase patrimoniale constand in incasarea sumei totale de aproximativ 646.100 lei.

De asemenea, ANI informeaza ca Simona Eliza Sanda Smochina, fost manager al Spitalului Municipal Oltenita, judetul Calarasi, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 26 martie 2018 – 23 octombrie 2020, intrucat a exercitat simultan si functia de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochina Simona”, incalcand astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

Si Felicia Vasile, director medical in cadrul Spitalului Municipal Ramnicu Sarat, judetul Buzau, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 22 noiembrie 2016 – 17 februarie 2020, deoarece a exercitat simultan cu functia de director medical si calitatea de asociat unic si functia de administrator in cadrul unei societati comerciale.

Rodica Ioana Balasa, medic primar – Sef Sectie Clinica Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, s-a aflat in conflict de interese in perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021, deoarece sotul acesteia a detinut functia de Sef sectie in cadrul aceluiasi spital, incalcand prevederile art.178, alin. (2), lit. b) coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, sustine Agentia Nationala de Integritate.

In stare de incompatibilitate s-a aflat, in perioada 1 septembrie 2017 – 9 martie 2020, si Valentin Nicolae Varlas, fost Sef sectie, actual sef de lucrari in cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” Bucuresti, intrucat a detinut si exercitat simultan atat functia de sef sectie in cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” Bucuresti, cat si functia de administrator al unei societati comerciale.

Carmen Simona Hartea, functionar public in cadrul Ministerului Sanatatii si fost manager interimar al Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti, respectiv al Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon” Bucuresti, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat simultan cu detinerea functiei in cadrul Ministerului Sanatatii, a exercitat si functia de manager interimar in cadrul Institutului „C.I. Parhon” (in perioada 12 aprilie – 13 august 2018) si in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri (in perioada 1 octombrie 2019 – 15 ianuarie 2020), incalcand astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

Adina Ileana Pera Stefanie, fost inspector la Compartimentul de asistenta medicala spitaliceasca, Directia generala de asistenta medicala si de sanatate publica in cadrul Ministerului Sanatatii, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20 iulie 2017 – 08 aprilie 2019, cand a exercitat, simultan cu detinerea functiei la Ministerul Sanatatii, si functia de manager al Spitalului Judetean de Urgenta Deva.

ANI a constatat ca si directorul adjunct in cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova, Alexandru Chirobocea, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 27 august – 28 septembrie 2020, intrucat a participat in calitate de candidat la campania electorala pentru alegerile locale 2020, fara sa-si suspende raportul de serviciu pe durata campaniei electorale si pana in ziua ulterioara alegerilor, incalcand astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. a) si ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: