Aniversarea Bataliei de la Stalingrad: Putin a comparat lupta impotriva Ucrainei si a aliatilor sai occidentali cu victoria Rusiei impotriva Germaniei naziste in cel de-Al Doilea Razboi Mondial

externe

Intr-un discurs care a marcat aniversarea a 80 de ani de la incheierea bataliei de la Stalingrad, Vladimir Putin a comparat invazia Ucrainei de catre Rusia cu lupta impotriva Germaniei naziste, transmite BBC.

Invocand decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard in Ucraina, el a sustinut ca istoria se repeta. „Este incredibil, dar adevarat. Suntem din nou amenintati de tancurile germane Leopard”, a spus el.

In discursul tinut la Volgograd, noua denumire a Stalingradului, Putin a sugerat ca ar putea incerca sa treaca dincolo de armele conventionale.

„Cei care spera sa invinga Rusia pe campul de lupta nu inteleg, se pare, ca un razboi modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei”, a spus liderul rus. „Nu ne trimitem tancurile la granitele lor, dar avem mijloacele de a raspunde. Nu se va limita la utilizarea echipamentelor blindate. Toata lumea trebuie sa inteleaga asta.”

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat sa detalieze comentariile lui Putin, dar le-a spus reporterilor ca „pe masura ce Occidentul va furniza noi arme, Rusia isi va folosi mai mult potentialul sau de a raspunde”.

Putin a fost la Volgograd pentru a marca aniversarea sfarsitului bataliei de la Stalingrad, in care armata sovietica a capturat aproape 91.000 de soldati germani si a inversat rezultatul razboiului. Peste un milion de oameni au pierit in batalie – cea mai sangeroasa din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De la invadarea Ucrainei, Putin a incercat sa prezinte invazia Rusiei ca pe o batalie impotriva nationalistilor si nazistilor, care, sustine el, conduc guvernul de la Kiev. Si a revenit la tema pe tot parcursul discursului sau.

„Acum, din pacate, vedem ca ideologia nazismului, deja in forma sa moderna, in manifestarea sa moderna, creeaza din nou amenintari directe la adresa securitatii tarii noastre. Din nou trebuie sa respingem agresiunea coalitiei occidentale”, a spus el.

Dar el a promis ca, desi, „de necrezut, dar adevarat”, Rusia este din nou amenintata de tancuri germane, Moscova are un raspuns pentru orice tara care o ameninta.

Volgogradul a fost redenumit temporar Stalingrad pentru aceasta zi pentru a celebra ocazia, iar la inceputul acestei saptamani aici a fost dezvaluit un nou bust al fostului lider sovietic Iosif Stalin.

Stalin, care a condus Uniunea Sovietica intre 1924 si moartea sa in 1953, a fost acuzat ca a pus la cale Holodomor, foametea din Ucraina din 1932-1933, care a ucis aproximativ 5 milioane de oameni si a fost recunoscut ca genocid la inceputul acestei saptamani in Bulgaria.

Putin a depus flori la mormantul maresalului sovietic care a supravegheat apararea orasului si a vizitat principalul complex memorial unde a tinut un moment de reculegere pentru cei care au murit in lupta.

Intre timp, mii de locuitori din Volgograd s-au strans pe strazile orasului pentru a urmari o parada militara cu avioane, tancuri moderne si din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Unele dintre vehiculele moderne au fost marcate cu litera Z, care a devenit simbolul invaziei Rusiei.

Presa locala a raportat ca guvernatorul regional Andrey Bocharov – care l-a insotit pe Putin la complexul memorial – nu a fost la parada. Nu a mai fost vazut din 24 ianuarie, ceea ce a dus la speculatii ca s-a izolat inainte de a se intalni cu presedintele.

In acest timp, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Rusia se pregateste sa se „razbune” pe Occident pentru ca a ajutat Ucraina.

„Acum, Rusia isi concentreaza fortele. Stim cu totii asta. Se pregateste sa incerce sa se razbune, nu numai impotriva Ucrainei, ci si impotriva unei Europe libere si a lumii libere”, a spus Zelensky la Kiev.

Vorbind alaturi de presedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, Zelenski a adaugat ca Rusia „creste ritmul de adaptare la sanctiuni” si l-a indemnat pe liderul UE sa impuna restrictii suplimentare economiei ruse.

Mai tarziu, adresandu-se prin videolink participantilor la Micul dejun cu rugaciune din SUA, Zelenski i-a multumit presedintelui Biden pentru sprijinul sau si a stabilit fortelor ucrainene un obiectiv de a invinge invazia rusa in anul urmator.

„Trebuie sa facem tot ce putem impreuna pentru ca anul viitor – in prima zi de joi a lunii februarie – sa putem pur si simplu multumi prin rugaciune ca am scapat de cel rau”, a spus Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: