Antena 3 anunta ca Guvernul Ciolacu aduce „austeritatea”. Draftul OUG privind maririle de taxe si impozite

actualitate

Draftul de ordonanta privind masurile fiscale preconizate de Guvernul Ciolacu a fost dat publicitatii, marti. Antena 3, post apropiat de PSD, anunta ca aceste masuri aduc „austeritatea”.

Ce masuri fiscale prevede Guvernul Ciolacu, conform postului Antena 3:

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 300.000 lei inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 300.000 lei;

2. desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice, pentru activitati ale notarilor si avocatilor, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
Impozitul pe dividende creste la 10%, conform aceluiasi document, desi liberalii spuneau ieri ca nu s-a decis nimic in acest sens.

Scutirea de impozit pentru IT-isti de aplica doar pentru venituri sub 10.000 lei

Scutirea pentru IT-isti ar urma sa se aplice la un singur angajator/platitor, pentru veniturile de pana la 10.000 lei.

Apar noutati care vizeaza persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.

Scutirea se aplica la un singur angajator/platitor, pentru veniturile de pana la 10.000 lei inclusiv obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui singur contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, pe baza optiunii exprimate, in scris, prin declaratie pe propria raspundere la angajator/platitor, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Creste impozitul la vanzarea de locuinte

La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza la valoarea tranzactiei prin aplicarea urmatoarelor cote:

a) 5% pentru constructiile de orice fel si terenurile aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, detinute o perioada de pana la 3 ani inclusiv;

b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), detinute o perioada mai mare de 3 ani”, se mai arata in draft.

Ce masuri sunt inca nelamurite

– taxa 1% pentru imobilele de lux – peste 500.000 de euro

– majorarea de impozit pe dividende

– taxare suplimentara pe indemnizatii angajati IT

– taxa de 1% pe cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro

– reintroducerea platii CASS pentru angajatii din constructii, agricultura si industria alimentara; cresterea taxelor pentru licentele la jocuri de noroc

– cresterea taxelor pentru alcool si tutun

– cresterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante

– supraimpozitarea sumelor de transfer in cazul companiilor care isi externalizeaza profitul afara sau in off shore. Aici taxa ar fi de 15%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: