„Antimanipulare: in DNA nu era o sectie pentru magistrati”. Cum a fost mintita delegatia MCV

analize

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu desfiinteaza punct cu punct propaganda PSD si a trusturilor de presa conduse de penali in privinta Sectiei Speciale. Propaganda si-a intensificat atacurilor in ultimele zile, in contextul prezentei in Romania a unei delegatii MCV.

„Las aici antimanipulare: in DNA nu exista o sectie pentru magistrati. In cadrul Sectiei I exista un serviciu pentru infractiuni de coruptie exclusiv din justitie. Asta inseamna ca acest serviciu ancheta nu doar infractiunile de coruptie exclusiv ale magistratilor, dar si ale avocatilor, grefierilor si chiar infractiuni de coruptie in privinta justitiei comise de orice persoana fizica. Daca un Gigi de pe strada comitea un trafic de influenta privind justitia, deci ii spunea lui Ion ca ii aranjeaza el ceva in justitie daca ii da ceva, cazul mergea la acest serviciu chiar daca Gigi il mintea pe Ion si nu vorbea cu niciun magistrat. Deci era o competenta pe fapta, nu pe persoana. Mai mult, seful acestui serviciu era numit de sectia pentru procurori a CSM la propunerea sefului DNA.

Faptele comise de magistrati care nu erau de coruptie era anchetate de parchetele curtilor de apel sau de PICCJ dupa caz. De exemplu, celebrul Portocala era anchetat pentru represiune nedreapta de PICCJ.

SS in schimb are o competenta pe persoana, ancheteaza numai magistrati, pentru orice fapta comit aceastia, ca e luare de mita, ucidere din culpa, omor, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice etc.

Din dosarele deschise magistratilor la nivelul tuturor parchetelor, PICCJ, parchete curti de apel, parchete militare, DNA si DIICOT, cele prin autosesizare erau ultraminoritare. Iata cifrele CSM:

In 2016, pe rolul parchetelor existau 4.597 de cauze care vizau magistrati, din care doar 94 la sesizare din oficiu.

In 2017, au existat 4.034 de dosare privind magistrati, cu 77 la sesizare din oficiu.

In 2018, pana la predarea dosarelor catre SIIJ, numarul lor total era de 2.321, din care 39 la sesizare din oficiu”, a scris Ioana Ene Dogioiu pe Facebook.

O delegatie a MCV este prezenta in aceste zile in Romania, unde a purtat discutii cu mai multi oficiali romani. Subiectul Sectiei Speciale a fost pe agenda intalnirilor. Propaganda PSD a insistat ca o sectie similara, de anchetare a magisttratilor, a existat si in cadrul DNA.

„Eu cred ca noi nu trebuie sa mai intervenim in Justitie si nu inteleg de ce se tem atat de multi de sectia speciala. Cred ca toti trebuie sa dam dovada de corectitudine. Daca cineva greseste in Romania trebuie sa si plateasca si cred ca acest lucru trebuie sa fie in toate domeniile, inclusiv in justitie”, a declarat Viorica Dancila la Antena 3, duminica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: