Anton Shekhovtsov: Invadarea Ucrainei a schimbat pozitiile asupra Rusiei in randul unor partide de extrema dreapta din Europa (Presshub)
Invadarea Ucrainei a schimbat pozitiile asupra Rusiei in randul unor partide de extrema dreapta din Europa, a explicat scriitorul si cercetatorul ucrainean Anton Shekhovtsov, intr-un interviu acordat PRESShub.
Dr. Anton Shekhovtsov este un nume cunoscut in lumea academica pentru analizele sale privind legaturile dintre partidele radicale de dreapta din UE si regimul de la Kremlin. Este director al Centrului pentru Integritate Democratica (Austria) si profesor invitat la Departamentul de Relatii Internationale al Universitatii Central-Europene (Austria). Cercetatorul si-a obtinut doctoratul la University College London.
Anton Shekhovtsov a fost in Romania, la invitatia ONG-ului Expert Forum, ocazie cu care si-a prezentat si noua sa carte, „Russian Political Warfare”, o colectie de eseuri care exploreaza operatiunile maligne de influenta rusa care au ca scop promovarea obiectivelor strategice si tactice ale Moscovei in tarile europene, precum si in anumite state africane.
Aceste operatiuni fac parte din razboiul politic hibrid anti-occidental al Rusiei si implica incercari de a exploata probleme sociale care dezbina populatia europeana, de a semana confuzie si frica, de a incuraja polarizarea si de a submina institutiile democratice.
In acest context, PRESShub l-a invitat la un scurt interviu pe Anton Shekhovtsov, pentru a intelege mai bine razboiul de propaganda purtat de Rusia in UE in preajma alegerilor europarlamentare ce vor avea loc in vara acestui an.
PRESShub: Alexei Navalnii este vazut de catre presa vestica drept un disident al regimului Putin, un erou. Ucrainenii in schimb sunt mult mai refractari din cauza uneori declaratii din trecut ale sale, potrivit carora Crimeea ar trebui sa ramana Rusiei. Navalnii este considerat un politician nationalist. Dvs cum il percepeti?
Anton Shekhovtsov: Este evident ca Navalnii a fost un nationalist rus, dar nu cred ca acest lucru este rau, pentru ca nu vad niciun lider rus care sa vrea sa conduca Rusia si sa nu fie nationalist rus. La fel se intampla si in Ucraina.
Nu poti fi un lider al Ucrainei si sa nu fii nationalist ucrainean.
Acest lucru este valabil pentru multe alte tari in care procesul de constructie a natiunii nu s-a incheiat inca.
In fond, nationalismul este credinta potrivit careia un anumit popor reprezinta o natiune politica si merita propriul stat national. Ucrainenii il contesta pe Navalnii si mostenirea lui din cauza unor declaratii pe care el le-a facut in anul 2014 si putin mai tarziu. Desi a criticat decizia autoritatilor ruse de a anexa Crimeea, el a spus ca nu ar fi atat de usor ca nici macar o Rusie democratica sa restituie Crimeea Ucrainei.
Ulterior, el si miscarea lui politica s-au indepartat de aceasta pozitie. Anul trecut, in 2023, au lansat o declaratie, as spune un fel de manifest politic, in care au confirmat ca Ucraina ar trebui sa-si restabileasca integritatea teritoriala la granitele anului 1991, ceea ce ar inseamna ca Crimeea s-ar intoarce la Ucraina.
Asadar, miscarea politica lui Navalnii si Navalnii insusi s-au transformat in altceva. A existat o dinamica in traiectoria lui politica. Nu putem privi intotdeauna personalitatile politice ca pe niste oameni inghetati, statici.
Citeste mai mult pe presshub.