Antony Blinken ii cere lui Mahmoud Abbas sa reformeze Autoritatea Nationala Palestiniana

externe

Antony Blinken, Mahmoud Abbas, Autoritatea Nationala Palestiniana, reformare

Secretarul de stat american Antony Blinken si-a reiterat luni apelul in favoarea unei reformari a Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) intr-o discutie cu presedintele acesteia, Mahmoud Abbas, conform unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite AFP, citata de Agerpres.

Apelul telefonic a avut loc la cateva zile dupa formarea unui guvern sub conducerea noului premier, Mohammed Mustafa, un economist apropiat al presedintelui Abbas, numit in functie pe 15 martie.

Comunitatea internationala il preseaza pe Mahmoud Abbas sa intreprinda reforme institutionale, in special pentru a pregati perioada postbelica in Fasia Gaza, unde la conducere se afla, in prezent, Hamas.

Blinken l-a asigurat pe Abbas de sprijinul Statelor Unite, care „asteapta cu nerabdare sa lucreze cu noul cabinet al Autoritatii Palestiniene pentru a promova pacea, securitatea si prosperitatea”, insistand in acelasi timp asupra „implementarii reformelor necesare”.

Statele Unite fac presiuni asupra ANP in speranta ca aceasta va putea prelua conducerea in Fasia Gaza dupa infrangerea Hamas.

Seful diplomatiei americane a subliniat astfel ca o ANP „revitalizata” este esentiala pentru a obtine rezultate pentru poporul palestinian, atat in „Cisiordania, cat si in Gaza” si a reafirmat sprijinul american „pentru crearea unui stat palestinian independent, cu garantii de securitate pentru Israel”.

Antony Blinken a vizitat de mai multe ori sediul ANP din Ramallah, in Cisiordania ocupata, de la inceputul razboiului dintre Israel si Hamas, pe 7 octombrie.

Totodata, el a participat luni la o intalnire virtuala intre oficiali israelieni si americani pe tema ofensivei pe care Israelul intentioneaza sa o lanseze in Rafah.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: