Antony Blinken merge la Beijing, intr-o noua incercare de a atenua tensiunile dintre SUA si China

externe

Antony Blinken, intalnire, Wang Yi, Beijing

Antony Blinken va efectua o vizita in China, intre 24 si 26 aprilie, unde intentioneaza sa isi exprime direct ingrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei rusesti de aparare, potrivit unui oficial american, potrivit AFP. In special, secretarul de stat american intentioneaza sa ridice problema sprijinului acordat industriei rusesti de aparare cu Beijingul.

Washingtonul recunoaste ca China s-a abtinut de la acordarea de asistenta militara directa Rusiei, dar denunta transferul de materiale cu dubla utilizare pe care Rusia le foloseste pentru a produce munitii si arme utilizate in razboiul sau impotriva Ucrainei.

Vineri, in cadrul unei conferinte de presa in Italia, seful diplomatiei americane a acuzat China ca alimenteaza indirect conflictul din Ucraina: „Daca China, pe de o parte, doreste sa aiba relatii de prietenie cu Europa si cu alte tari, nu poate, pe de alta parte, sa alimenteze ceea ce reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii europene de la sfarsitul Razboiului Rece.”

Chestiunea Taiwan

Antony Blinken va cere, de asemenea, Chinei sa evite masurile „provocatoare” la inaugurarea presedintelui ales al Taiwanului, Lai Ching-te, luna viitoare, a declarat un oficial american.

Taiwanul este o sursa majora de dezacord, China protestand impotriva vanzarilor de arme americane catre Taipei, in timp ce SUA se plange ca Beijingul intentioneaza sa schimbe status quo-ul in aceasta tara.

Masura este un semn al unei noi scaderi a tensiunilor dintre SUA si China, care au fost exacerbate sub fostul presedinte Donald Trump, care promite din nou o linie dura impotriva Beijingului daca va castiga alegerile din noiembrie. Dar presedintele Joe Biden, desi a cautat o mai mare stabilitate intre cele mai mari doua economii ale lumii, a mentinut presiunea.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: