Antony Blinken: Qatar este deschis sa reconsidere prezenta Hamas in tara

actualitate

Qatar a anuntat SUA ca este deschis sa reconsidere prezenta Hamas in Qatar odata ce criza ostaticilor va fi rezolvata, a declarat vineri un inalt oficial american, relateaza Reuters.

La intelegerea anuntata pentru prima data de Washington Post s-a ajuns in cadrul unei intalniri la Doha luna aceasta intre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, si emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a spus oficialul.

Qatar, in coordonare cu SUA, conduce discutii de mediere cu Hamas si oficiali israelieni cu privire la eliberarea a peste 200 de ostatici capturati in atacul gruparii palestiniene din 7 octombrie.

Statul a mediat eliberarea a patru ostatici prin dialogul sau atat cu Israelul, cat si cu Hamas.

Miercuri, premierul Qatarului a declarat ca negocierile pe care statul le duce pentru a asigura eliberarea ostaticilor detinuti de Hamas progreseaza si ca spera ca va avea loc in curand un progres.

Hamas si-a deschis biroul politic la Doha in 2012, iar cativa oficiali Hamas, inclusiv liderul grupului, Ismail Haniyeh, si fostul sef, Khaled Meshaal, stau regulat la Doha.

La o conferinta de presa comuna din 14 octombrie cu prim-ministrul din Qatar, seicul Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani, intrebat daca SUA doresc ca Doha sa inchida biroul politic al Hamas, Blinken a spus ca „lucrurile nu mai pot fi ca pana acum”.

In acelasi timp, seicul Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani a spus ca scopul biroului politic este „sa fie o modalitate de a comunica si de a oferi pace si calm regiunii, nu pentru a instiga la un razboi”. El a spus ca este important sa mentinem canalele de comunicare deschise.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: