Antrenorii sportivei din Belarus, dati afara din Satul Olimpic de la Tokyo. CIO le-a revocat acreditarea

externe

Comitetul International Olimpic a revocat acreditarea a doi antrenori belarusi care ar fi fost implicati in incercarea de a o forta pe sprintera Kristina Timanovskaia sa se intoarca acasa impotriva vointei sale, anunta CNN.

Antrenorul principal al Belarusului, Yuri Moisevich, si oficialul echipei, Artur Shumak, au fost indepartati din Satul Olimpic de la Tokyo, iar acreditarea lor pentru Jocuri a fost anulata, a anuntat vineri CIO intr-un tweet.

Organismul olimpic a precizat ca a decis sa-i indeparteze pe cei doi antrenori pentru a proteja „bunastarea sportivilor CNO din Belarus care se afla inca la Tokyo”.

Duminica, Timanovskaia, in varsta de 24 de ani, a declarat ca oficialii echipei din Belarus au amenintat-o, au indepartat-o din echipa olimpica si au fortat-o sa mearga la aeroportul din Tokyo, unde urma sa se imbarce intr-un zbor de intoarcere in Belarus dupa ce a criticat autoritatile sportive.

Temandu-se ca va fi arestata in Belarus, Timanovskaia a refuzat sa se urce in avion si miercuri a fugit la Varsovia, in Polonia, unde a primit o viza pe motive umanitare.

Atleta urma sa concureze luni in proba feminina de 200 de metri, dar a fost retrasa de la eveniment dupa ce a criticat pe retelele de socializare decizia oficialilor echipei de a o inscrie in stafeta de 4×400 de metri – o proba la care nu mai participase pana atunci.

Situatia dramatica in care se afla Timanovskaya a dominat titlurile de pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume in timpul Jocurilor si, desi comentariile sale nu au fost in mod evident politice, cazul ei a sporit temerile legate de siguranta celor care vorbesc impotriva oficialilor belarusi.

In urma incidentului, CIO a lansat o ancheta oficiala si a infiintat o comisie disciplinara pentru a clarifica rolul pe care cei doi antrenori belarusi l-ar fi jucat.
„Celor doi antrenori li s-a cerut sa paraseasca imediat Satul Olimpic si au facut acest lucru. Li se va oferi posibilitatea de a fi audiati”, a declarat CIO.

Comitetul National Olimpic din Belarus a declarat ca Timanovskaya a fost retrasa de la Jocuri din cauza „starii sale emotionale si psihologice”, afirmatie pe care atleta o respinge.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi de la Varsovia, Timanovskaia a declarat ca este „foarte trista de faptul ca am fost privata de sansa de a participa la Jocurile Olimpice”: „Am incercat sa trecem peste aceasta decizie pentru ca eu sa pot participa in continuare”, a spus ea. „Au fost cinci ani lungi de pregatire. A trebuit sa trec prin multe… traume, Covid… dar totusi sper ca acestea nu au fost ultimele mele Jocuri Olimpice, sper sa mai particip la cel putin doua.”

Atleta a declarat anterior pentru CNN ca bunica ei i-a spus ca nu este sigur pentru ea sa se intoarca in Belarus, deoarece televiziunea de stat transmitea ca „are probleme psihologice”.

„Ea a spus ca poate voi ajunge la spital sau la inchisoare”, daca ar fi sa se intoarca cu avionul, a spus Timanovskaia.

Temandu-se ca va fi in pericol daca se va intoarce, Timanovskaia a facut semn unui politist la aeroport si a spus ca are nevoie de ajutor. Dupa doua zile in care s-a refugiat la Ambasada Poloniei din Tokyo, Timanovskaia a zburat spre Varsovia via Viena, unde si-a intalnit sotul. Acum, ea cere azil pentru ea si sotul ei in Polonia, unde asteapta o audiere din partea CIO cu privire la cazul ei.

Mai mult despre:

Comentarii: