politica

Antreprenorii il pun la punct pe Ciolacu: „Eliminarea peste noapte a cotei unice duce la instabilitate. Suntem intr-un yo-yo exasperant”

Romania are nevoie de cresterea colectarii taxelor si impozitelor si descresterea decalajelor sociale, dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte masuri, sustin reprezentantii Romanian Business Leaders (RBL).

Antreprenorii precizeaza ca zilele acestea au aflat ca sistemul fiscal de referinta dupa care companiile si-au facut planurile de dezvoltare pentru anii urmatori ar putea fi dat complet peste cap.

„Da, Romania are nevoie de cresterea colectarii taxelor si impozitelor si descresterea decalajelor sociale. Dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte masuri, de la evitarea exceptiilor si a scutirilor nefundamentate economic, la regandirea sistemului de contributii sociale, de la lupta reala cu evaziunea fiscala, la reformarea ANAF prin digitalizare si profesionalizare”, se mentioneaza intr-un comunicat al celei mai reprezentative organizatii a antreprenorilor romani transmis joi.

Potrivit sursei citate, pentru o tara aflata deja in topul statelor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din munca, o escaladare suplimentara a costului muncii pentru angajati si angajatori va duce la o noua migrare a veniturilor in zona gri/neagra, la un nou val de emigrare a specialistilor si la o escaladare a preturilor in multe domenii, la o scadere a atractivitatii Romaniei pentru orice fel de investitii – toate pe fondul crizei Covid si al crizei generalizate a fortei de munca.

„Antreprenorii romani incearca sa inteleaga care e directia in care se indreapta Romania cu noii capitani aflati la carma ei. De cateva luni pendulam intre speranta iesirii din criza si reintoarcerea in plina criza pandemica. Trecem de la euforia aprobarii unui plan de redresare si rezilienta de zeci de miliarde de euro, care ar trebui sa modernizeze Romania, la intoarcerea in instabilitate si impredictibilitate fiscala, cu declaratii care ne tin treji noaptea. Suntem intr-un yo-yo exasperant”, a spus Dragos Petrescu, presedintele Romanian Business Leaders.

Reprezentantii organizatiei afirma ca exista patru cuvinte pe care antreprenorii incearca sa le elimine din exprimari, dar care „ii tin noaptea treji”, respectiv predictibilitate, stabilitate, transparenta si responsabilitate. „Noi insine facem haz pe seama lor, pentru ca atat de mult le-am repetat, ca au devenit clisee. Si cu toate acestea, ele reprezinta cele patru lucruri care ne tin noaptea treji, pe noi antreprenorii: predictibilitate, stabilitate, transparenta, responsabilitate. Sau mai bine zis lipsa lor”, mentioneaza acestia.

Romanian Business Leaders subliniaza ca trecerea Romaniei in 2004 de la cotele progresive la cota unica a fost un castig extraordinar si un element cheie pentru cresterea economica si sociala accelerata din ultimii 17 ani.

Aceasta masura a favorizat cresterea masiva a clasei de mijloc a tarii, prin dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, descurajand emigrarea specialistilor si a investitiilor, iar 150.000 de locuri de munca au fost aduse la lumina si fiscalizate, astfel incat de la circa 2% aport in PIB al impozitului pe venit in 2004, s-a ajuns la 3,7% aport in PIB in 2017 si 2018, cu o scadere ulterioara cauzata de micsorarea cotei unice si de introducerea unor facilitati fiscale pentru anumite sectoare.

De asemenea, cota unica a contribuit la triplarea PIB-ului tarii de la 75 de miliarde de dolari in 2004, la 249 de miliarde de dolari in 2020, a simplificat sistemul de administrare fiscala atat din perspectiva contribuabilului, cat si a autoritatilor fiscale, reducand costurile de prelucrare/procesare a declaratiilor fiscale si au fost stimulate investitiile romanesti si straine si Romania a reusit, in ciuda multor altor obstacole, sa se mentina intr-o zona competitiva in grupul tarilor emergente din Europa Centrala si de Est.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, non-guvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Vloggerul Selly, invitat la summit-ul NATO: „Fac parte dintr-o armata mai influenta decat NATO” – VIDEO

Tineri din toata lumea au participat la NATO Youth Summit, un eveniment creat special pentru…

9 minute ago

Donald Trump socheaza din nou: „Hannibal Lecter este un om minunat”, a declarat el, laudandu-l pe celebrul criminal in serie din „Tacerea mieilor” – VIDEO

Intr-un discurs sustinut duminica la New Jersey, Donald Trump a facut din nou afirmatii socante,…

25 de minute ago

Cei cinci indivizi care au ucis un sofer de camion roman in Belgia erau drogati si practicau „un joc” care a mai luat si alte vieti in ultimii ani

Unul dintre cei cinci suspecti arestati duminica in Belgia, in urma uciderii soferului de camion…

55 de minute ago

Lamborghini a lansat, pentru pasionatii de masini melomani, discuri pe vinil cu zgomotul facut de legendare motoare V-12 – VIDEO

Lamborghini a creat un pick-up in editie speciala in colaborare cu Technics.Pick-up-ul este marcat cu…

O oră ago

Estonia ia in calcul trimiterea de trupe in Ucraina, desi NATO se opune unei astfel de masuri

Potrivit unor informatii ale consilierului prezidential estonian pe probleme de securitate Madis Roll, publicate de…

O oră ago