Anul 2018 se incheie urat, regimul infractional il trimite pe Toader sa-si definitiveze opera. Lazar, marea lor obsesie

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca joi ii va trimite presedintelui Klaus Iohannis cererea oficiala de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, dar si propunerile de numire in cinci functii de conducere din cadrul structurilor Parchetului General, pe care seful statului le-a respins anterior pe motiv de nelegalitate.

„Astazi voi trimite la presedintele republicii solicitarea de revocare din functie a procurorului general al Romaniei. Au trecut aproape doua luni de zile. Dumneavoastra cunoasteti procedurile care s-au derulat pana in prezent. Stiti ca procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal chiar poate fi inteles, dar ca procuror general este imposibil de inteles, pentru ca s-a adresat Curtii de Apel, la contencios administrativ, din Alba Iulia ca persoana fizica, la dansul acasa, dar eu am evaluat nu persoana fizica, ci procurorul general. (…) M-am referit la deficientele manageriale de care domnia sa a dat dovada”, a explicat Toader, intr-o conferinta la sediul Ministerului Justitiei.

El a amintit ca procurorul general a cerut, prin actiunea inaintata la Alba Iulia, sa se trimita solicitarea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care sa decida daca ministrul poate evalua procurorul general, cerere care a fost respinsa.

„Instanta a declinat competenta la Curtea de Apel, care a declinat inapoi la Alba Iulia si a aparut acel conflict negativ de competenta, dar regulator de competenta este instanta superioara – Inalta Curte, care va decide, (…) va motiva, va trimite dosarul si vom intra probabil in ianuarie-februarie”, a spus Tudorel Toader.

In opinia sa, aceasta actiune nu reprezinta decat „tragere de timp”, fara a avea legatura cu fondul cauzei.

„Consider ca aceasta maniera de tragere de timp neavand legatura cu fondul cauzei, cu raportul de evaluare si procedura de revocare, astazi voi trimite presedintelui demersul oficial de revocare din functie, bazandu-ma pe trei componente – raportul de evaluare in baza legii, articolul 132 din Constitutie, Decizia Curtii Constitutionale nr. 358. Tot astazi voi trimite la presedinte, voi reveni practic cu solicitarea oficiala de numire a celor cinci procurori cu functii de conducere pe care presedintele i-a refuzat, spunand ca propunerea facuta de ministrul Justitiei are aspecte de nelegalitate si anume ca dosarele candidatilor nu contin acea adeverinta de la CNSAS”, a afirmat Toader.

El a adaugat ca exista candidati de rang inalt in functie pe care presedintele nu i-a intrebat despre verificarile anterioare ale CNSAS.

„Recent, procurorul-sef de la DIICOT a fost numit cu toata procedura, dar nu l-a intrebat nimeni daca in dosar exista sau nu verificarea CNSAS-ului. Deci, acelasi decident nu poate folosi dubla masura, acest dublu standard”, a mentionat ministrul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: