Anularea pensiilor speciale pentru primari, blocata printr-un vot masiv al parlamentarilor PSD, PNL si UDMR: „Primarii au o responsabilitate uriasa”

politica

Deputatul USR PLUS Catalin Tenita, vicepresedinte al Comisie pentru drepturile omului, a anuntat marti ca proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a primit aviz negativ in sedinta comisiei. Au fost doar patru voturi „pentru”, restul de la PNL, UDMR, PSD, minoritati si AUR fiind vot „impotriva”.

„Eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, proiect USRPLUS, aflat astazi la aviz Comisia pentru Drepturilor Omului. 4 voturi PENTRU. Toate de la USR PLUS (4 membri, toti prezenti). Restul voturilor (aproximativ 16 prezenti fizic sau online, de la PSD, PNL, UDMR si minoritati, reprezentantul AUR in greva parlamentara): CONTRA Aviz negativ, fara drept de apel”, a scris Catalin Tenita, marti pe Facebook.

El a explicat ca la fel s-a intamplat si in primavara cu acest proiect de lege al USR PLUS in Parlament.

„LE: Si da, e fix ca in ‘Ziua cartitei’. A mai fost proiectul acesta si in primavara, apoi s-a intors la Senat, apoi voturile in comisie la CD au fost fix la fel, desi data trecuta PNL si UDMR au explicat ca a fost o neintelegere”, a mai spus Tenita.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat pe 30 august, dupa sedinta coalitiei, ca este de acord cu pozitia UDMR ca pensiile speciale pentru alesii locali sa nu fie desfiintate.

„Sunt de acord, trebuie sa gasim o solutie. Primarii primesc indemnizatia, doar atat. Ei nu beneficiaza de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care sa se cuantifice efortul pe care il depun pentru comunitatile locale. Se poate gasi o forma legala in care sa se ia in considerare, pe de o parte, restrictiile la care sunt supusi prin exercitarea functiei de primar sau de presedinte al consiliului judetean si, pe de alta parte, sa se tina cont de regimul pe care l-au avut in materie de indemnizatii, in care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare”, a precizat Orban, intrebat pe aceasta tema.

El a subliniat ca functia de parlamentar, pentru care au fost eliminate pensiile speciale, e diferita de cea de primar.

„Functia de primar incumba o responsabilitate uriasa, patrimoniala, civila. Practic, primarul este cel care administreaza patrimoniul, angajeaza patrimoniul, deruleaza proiecte de investitii, deruleaza bugete, conduce un numar mare de angajati si are si un regim limitativ si are o serie de interdictii. Aici exista o echipa formata, ceea ce am discutat noi astazi este sa reia activitatea, odata cu debutul sesiunii parlamentare si chiar sa accelereze dezbaterile, sa vina cu solutii pentru fiecare categorie de pensii speciale”, a spus Orban, citat de Agerpres.

Presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni ca a propus, in cadrul sedintei de coalitie, un grup de lucru care sa se ocupe de pensiile speciale, pentru a defini care sunt categoriile socio-profesionale care ar trebui sa primeasca pensii in plus fata de contributivitate, in contextul in care acum sunt solutii „extrem de diferite” pentru aceasta problema.

„Pensiile speciale – exista un grup de lucru si nu prea s-a facut mare lucru, nu am avut propuneri concrete si trebuie sa activizam acest grup de lucru (…), ce doreste sa ofere statul la acele categorii profesionale care pe parcursul carierei se afla in serviciul public si au niste interdictii si niste incompatibilitati. Si, bineinteles, daca am reusi sa stabilim care sunt acele categorii profesionale. E mult mai simplu sa ajungi mai departe la o concluzie privind pensiile si conditiile de dupa pensionare (…).

In principiu, nu e vorba de a taia pensiile cuiva. Eu, de la bun inceput, am respins aceasta demagogie. Intrebarea este daca statul roman doreste sa defineasca care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care doreste sa ofere la pensii ceva in plus fata de contributivitate – principiul contributivitatii trebuie sa fie baza – sau nu doreste acest lucru. Fiindca in acest moment exista solutii extrem de diferite”, a precizat liderul UDMR dupa sedinta de coalitie.

Cat priveste pensiile speciale ale primarilor, Kelemen Hunor a spus ca acestea nu ar trebui eliminate.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru si trebuie discutat de la inceput. Trebuie sa discutam daca primarii, fiind in serviciul public, avand restrictii, incompatibilitati, cand ies la pensie, primesc sau nu primesc, in functie de perioada petrecuta in serviciul public, ceva in plus. Asta este discutia, nu sa eliminam, sa eliminam. La magistrati la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discutie serioasa cap-coada. ori, daca cineva vrea sa se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic impotriva, dar eu nu o sa fiu partener pe niciun subiect”, a subliniat Kelemen Hunor.

In opinia lui, ar trebui sa existe o predictibilitate pentru un om care intra in serviciul public.

„Trebuie sa discutam daca exista categorii socio-profesionale care se afla in serviciul public. In serviciul public ai niste incompatibilitati, niste restrictii, nu poti sa faci anumite chestii, pentru care statul spune ca iti da niste puncte in plus la pensie. Acest lucru trebuie discutat. Asta ar fi discutia utila, corecta, sa vedem daca intr-adevar statul considera ca pentru cei care se afla in serviciul public trebuie sa faca astfel. Daca ajunge la concluzia ca nu, nu e nicio problema, eu accept o astfel de concluzie. Dar niciodata nu am discutat, am facut lucruri care probabil nu au fost gandite foarte logic, dupa care am desfiintat, dupa care am reinfiintat, dupa care am reinfiintat si tot asa. Deci, o predictibilitate ar trebui pentru un om care intra in serviciul public. Si pentru un om care este in privat, si pentru un om care este in sistem academic, pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, asta e discutia logica, rationala. Deci, urmeaza sa discutam, va veni grupul de lucru cu o propunere, o propunere trebuie sa fie agreata in coalitie”, a incheiat Kelemen Hunor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: